Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιθετικά χαρτοφυλάκια δίνουν το ρυθμό

Δεδομένης της καταλυτικής πλέον παρουσίας των ξένων, η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τις κινήσεις τους. Αυξημένη η παρουσία επιθετικών χαρτοφυλακίων, που με υψηλή ρευστότητα ποντάρουν, προεξοφλούν και ενίοτε έχουν την ευχέρεια να... τραβούν σε υψηλότατα επίπεδα ακόμη και τις τιμές τραπεζικών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο άμεσος στόχος της προσέγγισης των 4.220 μονάδων που είχε τεθεί από τους επιθετικούς αναλυτές της αγοράς επιτεύχθηκε.

Μένει να φανεί σήμερα – αύριο εάν το επόμενο βήμα υψηλότερα προς τις 4.350-4.500 μονάδες, που επίσης έχει εκτιμηθεί από αρκετούς Έλληνες επενδυτές ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα ή με πιθανή, τεχνικά αναμενόμενη, διόρθωση.

Η ουσία είναι πως και σήμερα στην αγορά καταγράφονται δύο αντικρουόμενες τάσεις, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη φορά.

Η πρώτη, η πιο επιφυλακτική θα λέγαμε, από προχθές πιθανολογεί πως η προεξόφληση των αποτελεσμάτων της Εθνικής γίνεται με τόσο επιθετικό ρυθμό, που μπορεί να οδηγεί σε εκτόνωση της αντίδρασης, ίσως και πριν από την ανακοίνωση των μεγεθών του πρώτου σε αποτίμηση ομίλου της Σοφοκλέους (την ερχόμενη Τρίτη).

Η άλλη τάση, εμφανώς πιο αισιόδοξη, εκτιμά ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο είναι άμεσες, επισπεύδονται, όπως υποστηρίζουν, από την ενίσχυση των αποτιμήσεων και μπορούν να συντηρήσουν τη φορά προς υψηλότερα επίπεδα.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και οι δύο τάσεις δεν διαφωνούν ως προς τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, που είναι θετική.

Τι μπορεί να γίνει σήμερα;

Λογικά, μετά το χθεσινό 9,83% της Πειραιώς, το λογικότερο θα ήταν να υπάρξει διόρθωση της μετοχής.

Χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ χρηματιστηριακοί κύκλοι επιμένουν πως υπάρχει ”ουρά” αγορών και για σήμερα. Θα φανεί πώς διαμορφώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση της Πειραιώς.

Στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 1,7 εκατ. τεμαχίων που παραπέμπουν σε άμεση και εσπευσμένη λήψη θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια (λογικά θα συμπεριλαμβάνονται και επιθετικού χαρακτήρα διαχειριστές).

Διαπιστώνεται, όμως, ότι για παράδειγμα στη μετοχή της Alpha Bank το placement πραγματοποιήθηκε σε υψηλότατες τιμές, με τη μετοχή να υποχωρεί χθες κατά 0,72%, ενώ αγοραστής και εδώ ήταν ξένο χαρτοφυλάκιο.

Η μετοχή της Αγροτικής διαμορφώθηκε κατά 1,33% υψηλότερα και της Εμπορικής κατά 2,75%, στα 29,90 ευρώ.

Η μετοχή της Αγροτικής έκλεισε στην υψηλότερη τιμή ημέρας, όπως επίσης και της Εμπορικής.

Στην περίπτωση και των δύο τραπεζικών ομίλων, οι εξελίξεις δικαιολογούν την παρουσία επιθετικών χαρτοφυλακίων και την καταγραφή ακόμη και ακραίων διακυμάνσεων, εάν το επιδιώξουν.

Τραπεζοβαρής, εκ των πραγμάτων, σήμερα η αναφορά μας, αν και δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί πως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ενισχύθηκε χθες κατά 3,43%, με συναλλαγές 2,2 εκατ. τεμαχίων στα 6,64 ευρώ.

Από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση ισχυρή τάση για Αλουμίνιον της Ελλάδος (6,30%), Μυτιληναίο (6,34%), Μέτκα (4,17%), καθώς στην αγορά αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Επιθετικά από την ίδια κατηγορία κινήθηκαν χθες (ή και χθες) η μετοχή της Jumbo προς τα 11,56 ευρώ, της Frigoglass προς τα 11,30 ευρώ, της Attica Συμμετοχών στα 4,68 ευρώ (αν και τα αποτελέσματα του ομίλου χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης), Τιτάν στα 38,10 ευρώ, ΕΧΑΕ (12,52 ευρώ), ΕΛΤΕΧ (7,28 ευρώ), ΕΥΔΑΠ, Αspis Bank, Εθνική Ακινήτων, Ιατρικό Κέντρο και 2-3 ακόμη τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v