Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Καύσιμο” τα αποτελέσματα

Όταν, πέρα από τις τράπεζες, τα αποτελέσματα ισχυρών βιομηχανικών ομίλων και ταχύτατα αναπτυσσόμενων στις ξένες αγορές εταιριών (Γερμανός, Frigoglass, αλλά και Coca Cola 3E, Μυτιληναίος, Τιτάν, Intralot και άλλες) αναπτύσσονται με τέτοιο ρυθμό, τότε μόνο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο επενδυτής για τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Την επόμενη Δευτέρα ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του 2005 η διοίκηση του ΟΤΕ και δύο ημέρες αργότερα ο όμιλος της Εθνικής.

Χθες τα ανακοίνωσαν, ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα, οι Τιτάν, Μυτιληναίος και Cosmote, ενώ είχαν προηγηθεί άλλοι τραπεζικοί όμιλοι και 2-3 ισχυρές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από όλα αυτά είναι –κατά την εκτίμησή μας- κατι περισσότερο από ενθαρρυντικό, όταν, μεταξύ άλλων, εξαγωγικοί όμιλοι (ή και με έντονη παρουσία στο εξωτερικό) όπως ο Γερμανός ή η Coca Coca 3E παρουσιάζουν τόσο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Το σημαντικότερο είναι πως πρόκειται για ομίλους που εδώ και καιρό έχουν περάσει τα εθνικά σύνορα και από χρονιά σε χρονιά ενισχύουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αλλά και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση υπάρχουν αρκετές αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις (λόγω χάρη Frigoglass, Jumbo κ.ά.).

Κατά την εκτίμησή μας το επόμενο χρηματιστηριακό παιχνίδι της Σοφοκλέους θα είναι πολύ πιο συγκροτημένο, μεθοδικό, με ισχυρότερη κεφαλαιακή και θεμελιώδη στήριξη και θα αφορά στην προοπτική ενδυνάμωσης της παρουσίας ορισμένων ομίλων στις διεθνείς πλέον αγορές.

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, τα επόμενα 2-4 χρόνια το χρηματιστηριακό στοίχημα της Σοφοκλέους θα παίζεται όλο και περισσότερο ”εκτός έδρας”, με ό,τι αυτό μπορεί να προσθέτει στα αποτελέσματα μιας Εθνικής, της Eurobank και όχι μόνο.

Γι’ αυτό το στοίχημα παραμένουμε θετικοί, και μάλιστα περισσότερο σίγουροι από κάθε άλλη φορά τα τελευταία περίπου τρία χρόνια όσον αφορά στο μέλλον συγκεκριμένων ομίλων, επιχειρήσεων και αναπτυσσόμενων εταιριών.

Επειδή είτε μας αρέσει είτε όχι αυτές οι εισηγμένες χαρακτηρίζονται από υψηλότατη στάθμιση στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών, πολύ δύσκολα σε βάθος χρόνου η αγορά μπορεί να διορθώσει σημαντικά.

Όλα αυτά βέβαια υπό κανονικές συνθήκες στις ξένες αγορές.

Για σήμερα αποκτά ενδιαφέρον η συμπεριφορά κυρίως των ξένων, οι οποίοι συνήθως προεξοφλούν τα καλά νέα, σε μετοχές όπως αυτές των Γερμανός, Μυτιληναίος, Τιτάν, Cosmote, σε μία ευαίσθητη όμως περίοδο για τον τραπεζικό κλάδο, λόγω της Εμπορικής.

Η Εμπορική μπορεί να αποτελέσει τη... λυδία λίθο γενικότερων ανακατατάξεων και αναδιάταξης μεγεθών.

Στην υποθετική περίπτωση που ο όμιλος Πειραιώς αποκτούσε (ξαναλέμε: στην υποθετική περίπτωση) την Εμπορική, θα γινόταν αυτόματα ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας μετά την Εθνική; Και μιλώντας για την Πειραιώς, να κρατήσουμε και τη νέα αναβάθμιση της UBS για τη μετοχή στα 35 ευρώ.

Και λίγο χαμηλότερα, όμως, διαμορφώνονται νέα μεγέθη, καθώς το ενδιαφέρον και η ζήτηση των ξένων είναι πρωτόγνωρα για την αγορά μας - τουλάχιστον με την εμπειρία που έχουμε από το 1986 μέχρι σήμερα.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η χθεσινή διάθεση 4,2 εκατ. μετοχών της Ελληνικής Τεχνοδομικής, που πραγματοποιήθηκε από την Κάππα ΑΧΕΠΕΥ, ήταν ίσως η πιο σύντομη και εύκολη που έχει γίνει τελευταία;

Το βιβλίο άνοιξε στις 11.00 και έκλεισε στις 11.30 (!) και αφού η έκδοση είχε καλυφθεί κατά 2,5 φορές. Και αναφερόμαστε στο 2,64% του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας.

Παραμένουμε θετικοί, ακόμη και αν η αγορά διορθώσει ή όχι σήμερα, καθότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο η κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά, αλλά η αγορά συνολικότερα και σε βάθος χρόνου.

Σημείωση: Στην πρώτη του ομιλία από το βήμα της Εθνικής, ο διοικητής του ομίλου είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή του, μιλώντας στο επενδυτικό κοινό, να προσέξει και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μετοχική (δηλαδή στη χρηματιστηριακή) παρουσία της ΕΤΕ.

Όταν ξεκαθάριζε τις θέσεις του ο κ. Τάκης Αράπογλου, η μετοχή διαμορφωνόταν, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, στα 16,50-17 ευρώ. Πόσο έχει σήμερα η Εθνική, η κάθε Εθνική, και πόσο πιο υψηλά μπορεί να διαμορφωθεί στη συνέχεια;...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v