Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cosmote: ”Μικτή” υποδοχή από αναλυτές σε μεγέθη

”Μικτά” και οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο εσόδων και EBITDA χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Cosmote για το 2005, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα διαμορφωθεί το περιθώριο των EBITDA στο μέλλον, και δη όσον αφορά σε σχέση με την εγχώρια αγορά. Πώς σχολιάζουν HSBC, Marfin, Proton, Εγνατία και Σίγμα. ”Ισχυρές” χαρακτηρίζουν τις επιδόσεις της Cosmote η Citigroup και η Morgan Stanley.

Cosmote: ”Μικτή” υποδοχή από αναλυτές σε μεγέθη
Μικτά” και οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε επίπεδο εσόδων και EBITDA χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Cosmote για το 2005, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα διαμορφωθεί το περιθώριο των EBITDA στο μέλλον, και δη όσον αφορά σε σχέση με την εγχώρια αγορά.

Η UBS σε σχετική της έκθεση (23 Φεβρουαρίου) όπου σχολιάζει τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου της Cosmote εκτιμά πως ήταν ”ικανοποιητικά” σε επίπεδο εσόδων, σημειώνει, όμως, πως τα περιθώρια κέρδους αντανακλούν την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού.

Επαναδιατυπώνει ωστόσο την τιμή-στόχο των 18 ευρώ, αλλά και τη σύσταση ”neutral” για τη μετοχή της εταιρίας.

H Morgan Stanley χαρακτηρίζει ”ισχυρές” τις επιδόσεις της Cosmote, με τα καθαρά κέρδη του 2005 να υπερβαίνουν τις προβλέψεις της, ενώ επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 20 ευρώ και τη σύσταση ”equalweight”.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones, η Morgan Stanley διακρίνει περιορισμένα περιθώρια πτώσης για τη μετοχή της Cosmote από τα τρέχοντα επίπεδα.

Έφτασε η ”ώρα για αποκόμιση κερδών” στην Cosmote εκτιμά η Bear Stearns, η οποία σημειώνει πως ενώ τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου ήταν υψηλότερα των προσδοκιών τα EBITDA κινήθηκαν χαμηλότερα.

Σύμφωνα με το Dow Jones η Bear Stearns εκτιμά πως η ”απογοήτευση” στις λειτουργικές επιδόσεις της Cosmote ενδέχεται να εκληφθεί αρνητικά από την αγορά και ως εκ τούτου διατηρεί μια ”προσεκτική” άποψη για τη μετοχή της εταιρίας, ενώ επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”underperform”.

Η Citigroup σε έκθεσή της (24/02) διατηρεί την τιμή – στόχο των 22 ευρώ και τη σύσταση ”buy”, ενώ προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 1,18 ευρώ το 2006 και 1,4 ευρώ το 2007.

Παράλληλα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της εταιρίας ως ισχυρά, ενώ προβλέπει ότι το μέρισμα 2006 θα διαμορφωθεί σε 0,77 ευρώ.

H Cosmote ανακοίνωσε για το 2005 αύξηση 13,2% στον τζίρο, ο οποίος έφτασε στα 1,797 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται κατά 10%, διαμορφούμενα στα 339,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ”μικτά” αποτελέσματα ανακοίνωσε η Cosmote για το τέταρτο τρίμηνο του 2005, αναφέρει σε σχετικό της report η HSBC, η οποία συμπληρώνει πως ο όμιλος κατέγραψε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε επίπεδο κερδών, καθοδηγούμενος κυρίως από ανόργανους παράγοντες (όπως για παράδειγμα η ενοποίηση των προσφάτων εταιριών στα Βαλκάνια).

Εξαιρουμένης της ενοποίησης, η Cosmote κατέγραψε μια ”αξιοπρεπή” λειτουργική απόδοση με σημαντική βελτίωση στα περιθώρια EBITDA, συμπληρώνει η HSBC.

Επίσης, αναφέρει πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της, με δίκαιη τιμή τα 21 ευρώ (από το εύρος των 19–23 ευρώ).

Από την πλευρά της, η Marfin Analysis αναφέρει ότι δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει σημαντικά τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα και τα EBITDA, καθώς –όπως εξηγεί– έχει υιοθετήσει ήδη μια ιδιαίτερα συντηρητική στάση.

Επισημαίνει, όμως, ότι καθώς οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τα κέρδη του 2006 είναι σημαντικά χαμηλότερες των δικών της προβλέψεων (εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 18,5%, στα 403 εκατ. ευρώ), θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή, ύστερα από τις διευκρινίσεις που αναμένεται να παράσχει η διοίκηση στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Εξάλλου και η Proton Securities χαρακτηρίζει ”μικτά” τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Cosmote, συμπληρώνοντας πως αναμένει τις προβλέψεις της διοίκησης όσον αφορά στο περιθώριο EBITDA από την εγχώρια αγορά.

Οριακά χαμηλότερα σε επίπεδο εσόδων, αλλά και σε επίπεδο EBITDA, αλλά οριακά υψηλότερα σε επίπεδο κερδών εκτιμά η Εγνατία Finance πως ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Cosmote.

Η Εγνατία Finance διευκρινίζει πως τα κέρδη του ομίλου υποβοηθήθηκαν από τις χαμηλότερες του αναμενομένου αποσβέσεις και τα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Η Σίγμα Securities σημειώνει πως με βάση τα μεγέθη που ανακοίνωσε η Cosmote δεν συντρέχουν λόγοι ώστε να προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της και της αποτίμησης για τη μετοχή της εταιρίας (έχει θέσει την τιμή-στόχο των 19,9 ευρώ έως το τέλος του 2006).

Ωστόσο, σημειώνει πως θα αναθεωρήσει τη σύσταση ”outperform” σε συνέχεια του σημερινού conference call.

Η μετοχή της Cosmote ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (23 Φεβρουαρίου) στα 19,26 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v