Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών το 2005

Ισχυρή αύξηση της τάξης του 512,2% σημείωσε η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου Μυτιληναίου το 2005 αγγίζοντας τα 74 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένης της υπεραξίας των 138 εκ. ευρώ από το Αλουμίνιο της Ελλάδος), έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2004. Τα προτεινόμενα μερίσματα. Το νέο guidance για το 2006.

Μυτιληναίος: Εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών το 2005
Ισχυρή αύξηση της τάξης του 512,2% σημείωσε η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου Μυτιληναίου το 2005 αγγίζοντας τα 74 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένης της υπεραξίας των 138 εκ. ευρώ από το Αλουμίνιο της Ελλάδος), έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2004.

Τα καθαρά κέρδη για τον Ομιλο Μυτιληναίου διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις συγκλίνουσες προβλέψεις των αναλυτών, που τα εκτιμούσαν στα 48,06 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της ΜΕΤΚΑ είναι εφάμιλλα των προβλέψεων των αναλυτών.

Οπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η Μυτιληναίος για τη χρήση του 2005 θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ, η Μέτκα - 0,30 ευρώ και το Αλουμίνιο -1,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος τα καθαρά κέρδη του Ομίλου το 2006 θα κυμανθούν μεταξύ 83 και 111 εκατ. ευρώ.

Οπως προέβλεψε ο ίδιος, τα καθαρά κέρδη 2006 της ΜΕΤΚΑ θα κυμανθούν μεταξύ 36 και 41 εκατ. ευρώ και του Αλουμινίου της Ελλάδας μεταξύ 65 και 84 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μυτιληναίος απέδωσε τα ισχυρά και υψηλότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του Ομίλου σε μια σειρά παραγόντων όπως τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, την πώληση μετοχών του Αλουμινίου, την καλή απόδοση της ΕLEMKA αλλά και τα κέρδη που κατέγραψε η ΕΛΒΟ

Το 2005 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 747 εκατ. ευρώ έναντι των 311 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 139,9%, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 157 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ του 2004.

Στις οικονομικές καταστάσεις (ΔΠΧΠ), οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης, και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων με την μέθοδο της καθαρής θέσης.

Στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου, προστίθεται και το ποσό των 138 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε ως υπεραξία από την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, αυξάνοντας το συνολικό αποτέλεσμα του έτους σε 295 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) τετραπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 138 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ από 42 εκατ. ευρώ το 2004 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 275,1%.

Περαιτέρω, η σημαντική συγκράτηση των δαπανών συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση του περιθωρίου κέρδους προ φόρων στο 21% από 9,32%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα 212 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Αφαιρώντας και το ποσό των 138 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε ως υπεραξία από την εξαγορά του Αλουμίνιον της Ελλάδος, η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου φθάνει τα 74 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ της εταιρικής χρήσης 2004 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 515,2%.

Σημειώνεται, ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου που ανέρχονται σε 128 εκατ. ευρώ, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος παρά την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία αντισταθμίστηκε με το πετυχημένο placement του 10% και την ολοκλήρωση της επιστροφής κεφαλαίου της ΜΕΤΚΑ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του Ομίλου για το 2005 ανέρχονται πλέον σε 63 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας τον καθαρό δανεισμό (net debt) του Ομίλου σε 66 εκατ. ευρώ έναντι 103 εκατ. ευρώ το 2004.

Το σύνολο του Ενεργητικού για την τρέχουσα περίοδο ξεπέρασε το 1,15 δισ. ευρώ έναντι 564 εκατ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Τα Ιδία Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 708 εκατ. ευρώ έναντι 238 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου ενώ αν συνυπολογισθούν οι χρηματιστηριακές υπεραξίες από τις κεφαλαιοποιήσεις των θυγατρικών ΜΕΤΚΑ και Αλουμίνιον της Ελλάδος υπερβαίνουν τα 1 δισ. ευρώ.

* Μέτκα

Εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών του παρουσίασε και ο Όμιλος ΜΕΤΚΑ.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 29,5% και έφτασε τα 225 εκατ. ευρώ έναντι των 174 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 89,3% φθάνοντας τα 37 εκατ. ευρώ (από 20 εκατ. ευρώ το 2004).

Να σημειωθεί επίσης ότι τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) έφθασαν τα 49 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ το 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 54 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 57,6%.

Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός, παρά την επιστροφή κεφαλαίου της εταιρίας ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στους μετόχους τον Οκτώβριο του 2005, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα για την 31/12/2005 ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΤΚΑ έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 446 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού ισχύος 334 MW και προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ για την Αλουμίνιον της Ελλάδος (η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε ήδη) ενώ πολλαπλάσια είναι η αξία των υπό διαπραγμάτευση έργων τα οποία η ΜΕΤΚΑ θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

* Αλουμίνιο

Τέλος σημαντικά αποτελέσματα παρουσιάζει και η Αλουμίνιον της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 7,2%, φθάνοντας τα 382 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 43% φθάνοντας τα 66 εκατ. ευρώ έναντι 46 εκατ. ευρώ το 2004, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 79 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας αύξηση 30,4%.

Τέλος σημαντική αύξηση κατά 56,4% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία έφθασαν τα 52 εκατ. ευρώ έναντι 33 εκατ. ευρώ το 2004.

Σημειώνεται, ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας παραμένει μηδενικός, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2005 ανέρχονταν σε 41 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές του Ομίλου Μυτιληναίου για το τρέχον έτος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Η εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος και η ομαλή ένταξη της στον Μεταλλουργικό κλάδο του Ομίλου έχει ως αποτέλεσμα την εδραίωσή του ως του ισχυρότερου καθετοποιημένου παραγωγού βασικών μετάλλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπροσθέτως η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των βασικών μετάλλων, που ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και αναμένεται να διατηρηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης, συνηγορούν για τη σημαντική άνοδο των εργασιών του Ομίλου στο τομέα της μεταλλουργίας και μεταλλείων.

Στο τομέα της Ενέργειας άμεση προτεραιότητα του Ομίλου Μυτιληναίος είναι η διπλή επένδυση για τη κατασκευή ενεργειακού κέντρου στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Η επένδυση περιλαμβάνει αφενός την κατασκευή εργοστασίου συμπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ατμού 334 MW στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας την κατασκευή του οποίου έχει αναλάβει η θυγατρική του Ομίλου, ΜΕΤΚΑ.

Ο νέος αυτός σταθμός, θα εξασφαλίσει την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ενώ παράλληλα θα ενισχύει με ενέργεια το Εθνικό Σύστημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με το επενδυτικό του πρόγραμμα, ο Όμιλος, εκμεταλλευόμενος την πλεονεκτική θέση που εξασφαλίζουν οι εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στην Βοιωτία, τόσο σε επίπεδο χωροταξίας, όσο και ηλεκτρικού φορτίου, προχώρησε στην εξασφάλιση Αδειας Παραγωγής για ένα νέο ανεξάρτητο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση Φυσικού Αερίου ονομαστικής ισχύος 412MW, για το οποίο έχει ήδη λάβει και την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.

Σε ότι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο Όμιλος προγραμματίζει και εφαρμόζει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 100 MW περίπου.

Το πρώτο από αυτά στο Σιδηρόκαστρο Σερρών ισχύος 17mw και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ λειτουργεί ήδη.

Τέλος στον τομέα της Αμυνας ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει επεξεργαστεί και προωθεί τις διαδικασίες έγκρισης ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την διασφάλιση μιας μακρόχρονης κερδοφόρου λειτουργίας της ΕΛΒΟ, αλλά και την ανάπτυξη σημαντικών συνεργιών με άλλες εταιρείες του Ομίλου Μυτιληναίος.

Aρ. Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v