Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια προσαρμογή στα νέα υψηλά

Η κατάκτηση της οροφής των 4.220 μονάδων, που εδώ και αρκετό καιρό είχαν θέσει ορισμένοι αναλυτές, επιτεύχθηκε με το χθεσινό ακραίο ξέσπασμα, ενώ σήμερα επιχειρείται ηπιότερη προσαρμογή προς χαμηλότερα επίπεδα. Συνεχείς εναλλαγές θέσεων και τάσεων στην αγορά παραγώγων επηρεάζουν τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση. Εμφανώς λιγότερες συγκριτικά με χθες οι συναλλαγές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη σχέση ανοδικών (86) – καθοδικών (173) μετοχών αποτυπώνεται εύγλωττα η τάση που διαμορφώνεται σταδιακά στην αγορά, μετά την καταγραφή υψηλής τιμής προς τις 4.250 μονάδες και την αναμενόμενη και απόλυτα δικαιολογημένη διολίσθηση του Γ.Δ. προς την ευρύτερη βάση των 4.220 μονάδων.

Η συγκεκριμένη περιοχή εδώ και καιρό αποτελούσε στόχο–οροφή αυτού του κύκλου για αρκετούς αναλυτές και ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει τη βάση της επόμενης ανοδικής διαδρομής.

Εάν και όπως αυτή διαμορφωθεί στη συνέχεια.

Με βάση τις συναλλαγές (περί τα 285 εκατ. ευρώ στις 14:35), είναι εμφανές πως ούτε οι χθεσινές επιθετικές αγορές υπάρχουν, αλλά ούτε και σημαντική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών σημειώνεται.

Αντιθέτως, θα λέγαμε πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών πραγματοποιούνται αρκετές προσυμφωνημένες πράξεις, παραπέμποντας σε νέα αναδιανομή (μεσοπρόθεσμων) θέσεων πριν από την επόμενη πορεία (είτε ανοδική είτε καθοδική).

Από τεχνικής πλευράς, η εικόνα της αγοράς, όχι τόσο σε επίπεδο βασικού δείκτη, παραπέμπει εμφανώς σε διόρθωση επιμέρους δεικτών και μετοχών, κυρίως από τη Μεσαία – Χαμηλότερη Κεφαλαιοποίηση, αλλά και αρκετών από τη Μεγάλη.

Είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση κινούνται επιμέρους μετοχές και όχι συνολικότερα κλάδοι ή κατηγορίες τίτλων, ανάλογα με την οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική στήριξη παρέχεται.

Η στήλη αναφέρεται από χθες (από το προσυνεδριακό σχόλιο) στη συμπεριφορά των Παραγώγων, στις συνεχείς αυξομειώσεις της απόκλισης από αρνητική (discount) σε θετική (premium), στις ταχύτατες εναλλαγές θέσεων σε αγορά μετοχών και παραγώγων, κυρίως ξένων, αλλά και στο υπαρκτό πλέον ενδεχόμενο μιας προσαρμογής σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η μέχρι στιγμής απόκλιση στα ΣΜΕ του FTSE-20 (προ του μηνός) παραμένει οριακή, άλλοτε σε discount και άλλοτε σε premium, αποτυπώνοντας πολύ άμεσα τη μικτή τάση που επικρατεί στην Υψηλή Κεφαλαιοποίηση.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από νωρίς σήμερα μέσω της αντίθετης πορείας μετοχών όπως Εμπορική - ΕΛΠΕ, τάση που κατά την εκτίμησή μας μπορεί να έχει συνέχεια μέχρι και αύριο.

Εν αναμονή, λοιπόν, αποσαφήνισης της τάσης, που μπορεί να φαίνεται καθοδική για την πλειονότητα των μετοχών (καθώς μειώνονται και τα νέα υψηλά), πλην όμως δημιουργεί τοπικές κορυφές, αφού καταγράφονται νέα μέγιστα για μετοχές εταιριών υψηλής στάθμισης, όπως λόγου χάρη μπορεί να είναι η Εθνική, η Εμπορική και ορισμένα ακόμη blue chips του ”20άρη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v