Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη ομίλου

H τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ανακοίνωσε αύξηση 19%, σε ετήσια βάση, των καθαρών κερδών του ομίλου το 2005, ενώ θα διανείμει μέρισμα 0,60 ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.342 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 17%.

Τιτάν: Αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη ομίλου
H τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ανακοίνωσε αύξηση 19%, σε ετήσια βάση, των καθαρών κερδών του ομίλου το 2005, ενώ θα διανείμει μέρισμα 0,60 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, ανήλθαν σε 210 εκ. ευρώ έναντι 177 εκατ. ευρώ το 2004, αυξημένα κατά 19%.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.342 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 17% έναντι του 2004 που είχε διαμορφωθεί στα 1.142 εκατ, ευρώ.

Τα λειτουργικά κέρδη, προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (operating EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 19% και έφθασαν τα 391 εκ. ευρώ από 328 εκατ. ευρώ το 2004.

Στην μητρική εταιρία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 440 εκ. ευρώ, αυξημένος κατά 2%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 143 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 1%, ως συνέπεια των μειωμένων πωλήσεων τσιμέντου. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1% φθάνοντας τα 106 εκ. ευρώ, λόγω των αυξημένων εσόδων από συμμετοχές.

Το Δ.Σ. της Τιτάν αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαίου 2006, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,52 ευρώ του προηγούμενου έτους.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις τσιμέντου το τέταρτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση, περιορίζοντας την ετήσια μείωση σε 4%. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος και αδρανών υλικών μειώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την κορύφωση της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αυξήσεις τιμών ήταν περιορισμένες και δεν κάλυψαν πλήρως την αύξηση κόστους στην πλειονότητα των προϊόντων και των περιοχών όπου δραστηριοποιείτε η Τιτάν.

Στις ΗΠΑ, οι καλές συνθήκες της αγοράς διατηρήθηκαν, παρά τις αρνητικές συνέπειες του τυφώνα Wilma στην πολιτεία της Φλόριντα κατά το τέταρτο τρίμηνο. Στην αγορά αυτή, η προσφορά δομικών υλικών ήταν χαμηλότερη από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στις τιμές.

Οι δραστηριότητες στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη συνεισέφεραν επίσης θετικά στην κερδοφορία του Ομίλου, κυρίως λόγω σημαντικής ανόδου της ζήτησης τσιμέντου στην αγορά της Βουλγαρίας. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η απόδοση των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο ήταν σημαντικά βελτιωμένη, λόγω αύξησης της εγχώριας ζήτησης και βελτίωσης των τιμών.

Ο Όμιλος συνέχισε να επενδύει και να διευρύνει τις δραστηριότητές του. Το ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 146 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους και σχετίζεται με ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και με έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 20 εκατ. ευρώ (εξαιρώντας τις συναλλαγματικές διαφορές, μειώθηκε κατά 74 εκατ. ευρώ) και ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη είναι οριακά υψηλότερος της μονάδας.

Για τo 2006, η διοίκηση της Τιτάν εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η αυξημένη συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων, και κυρίως των Η.Π.Α., στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου. Στην Ελλάδα δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σύγκριση με το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v