Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες... έτοιμες για όλα!

Με τον τραπεζικό κλάδο στο +1,33% αντιστρέφεται θετικά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και FTSE-20 η εικόνα στην αγορά, μετά την κατοχύρωση κυρίως κερδοφόρων θέσεων περίπου 110 εκατ. ευρώ. Η προσφορά πλέον μειώνεται δραστικά στη συνέχεια, φέρνοντας και πάλι τον Γ.Δ. προς τις 4.250 μονάδες. Σημαντικά κέρδη για Πειραιώς, Κύπρου και Εθνική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά τις πρώτες ρευστοποιήσεις, στην πλειονότητά τους για κατοχύρωση κερδών, που δεν ξεπέρασαν τα 110 εκατ. ευρώ, ισορρόπησε σταδιακά η αγορά, ενώ είναι χαρακτηριστική η υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη (1,33%).

Με τον Γ.Δ. να προσαρμόζεται, από την προηγούμενη αναφορά μας μέχρι τις 14:00, προς τις 4.235 μονάδες.

Το ενθαρρυντικό για τη συνέχεια είναι πως σταθερά μετά τις 14:00, που άνοιξε το υπόλοιπο της αγοράς, διαπιστώθηκαν τρία τινά.

Κατ’ αρχάς διαπιστώθηκε ότι η προσφορά που βγαίνει είναι συγκριτικά περιορισμένη σε σχέση με τις αγορές που έχουν γίνει τις τελευταίες 23 εβδομάδες.

Το δεύτερο αφορά στην άμεση επανεμφάνιση ξένων, σε μετοχές από τις οποίες αποχωρούσαν μέχρι και χθες.

Αυτό εξηγεί την αντίδραση προς τα 30,88 ευρώ της Alpha Bank, υψηλότερα των 43 ευρώ της Εθνική, προς τα 25,26 ευρώ της Πειραιώς, και τα 33,40 ευρώ της Eurobank.

Το τρίτο είναι πως ο προηγούμενος κύκλος ανόδου που ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ΟΤΕ και Εθνική, την ερχόμενη Τετάρτη, φαίνεται να επανατροφοδοτεί άμεσα την αγορά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση των στηρίξεων, πλέον υψηλότερα των 4.200 μονάδων, κάτι που ενδέχεται να ενισχύσει την επιθετικότητα για επιμέρους μετοχές.

Εάν μάλιστα οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής είναι αυτές που προεξοφλούνται, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί εφικτή η άμεση υπεραντίδραση προς την επόμενη ”αντίσταση”.

Μία αντίδραση που δεν θα αφορά συνολικά στο σύνολο των μετοχών, καθώς και σήμερα (μέχρι τις περίπου 14:50) η τιμή 84 μετοχών διαμορφωνόταν υψηλότερα και 171 με απώλειες.

Με βάση τις μέχρι στιγμής αλλαγές, ξεχωρίζουν οι Νεοχημική (στα 8,50 ευρώ), ΚΛΜ (στα 3,58 ευρώ), Έδραση (1,21 ευρώ), αλλά και Newsphone, ΕΒΙΚ, Alpha Γκρίσιν, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, HellasCan, Ευκλείδης, LogicDIS, Ιντερτέκ και αρκετές ακόμη.

Εάν για το υπόλοιπο της συνεδρίασης επιτευχθεί η συσσώρευση –και μάλιστα με ανοδική τάση– του Γ.Δ. στο εύρος των 4.240-4.250, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η επόμενη αντίδραση να είναι άμεση (ακόμη και από τη Δευτέρα), και ενδεχομένως με επιθετικότερο τόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v