Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω Εθνικής το επόμενο στοίχημα

Οι εξελίξεις τόσο από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας όσο και από το μέτωπο της Εμπορικής, συνεπικουρούμενες από θετικό κλίμα στις ξένες αγορές είναι ικανές να επιβεβαιώσουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη Σοφοκλέους. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της αγοράς από τα μεγέθη του ΟΤΕ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Kαι μόνο το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 7,6% την προηγούμενη εβδομάδα, τα λέει όλα από μόνο του.

Όταν μάλιστα η μετοχή της Πειραιώς κερδίζει μέσα σε πέντε συνεδριάσεις ολόκληρα 3,8 ευρώ (17,9%), για ποια αποθέρμανση να μιλήσει κάποιος.

Προφανώς και δεν πρόκειται για συνολικότερη κατάσταση στην αγορά, καθώς ούτως ή άλλως αυτήν την περίοδο θα έπαιζαν τράπεζες και ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι με γνώμονα τα αποτελέσματα χρήσης του ’04.

Αποτελέσματα όμως, που ήταν υψηλότερα και των πιο αισιόδοξων προβλέψεων, ξένων και Ελλήνων αναλυτών, κάτι που υποχρέωσε κυρίως τους πρώτους σε ισχυρότερες εντολές αγοράς, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Πειραιώς.

Το ότι η αγορά κινήθηκε με γνώμονα τα αποτελέσματα, είναι κάτι περισσότερο από εμφανές, καθώς κλαδικοί δείκτες χημικών, πρώτων υλών (πέραν των τραπεζικών) έφτασαν να κερδίζουν μέχρι και 8,3%.

Η Π&Κ, μεταξύ πολλών άλλων επενδυτικών οίκων, έρχεται να επαναδηλώσει τη στήριξη της στον τραπεζικό κλάδο – ατμομηχανή της αγοράς, καταγράφοντας στη σωστή του διάσταση το μέγεθος και τις προοπτικές των έξι ισχυρότερων επενδυτικών ομίλων.

Θα επιμείνουμε πως ειδικά οι ελληνικές τράπεζες και 6-8 ισχυροί βιομηχανικοί όμιλοι θα πρέπει πλέον να αποτιμώνται, όχι με βάση τον κύκλο εργασιών που πραγματοποιούν στην ελληνική αγορά, αλλά πλέον τα ενοποιημένα τους μεγέθη.

Που παίζεται τώρα το επόμενο στοίχημα της αγοράς;

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή της Εμπορικής, η δυναμική της τάσης κρίνεται στις 4.300 μονάδες.

Ενδεχόμενη διάσπαση της περιοχής θα οδηγούσε σε ισχυροποίησης της αυτοτροφοδοτούμενης τάσης, με πιθανή την προσέγγιση της επόμενης (και ιδιαίτερα ισχυρής) περιοχής αντίστασης των 4.450-4.500 μονάδων.

Στο σχετικό θέμα, αναφέρονται σημαντικές τιμές στήριξης και αντίστασης, αλλά και η εκτίμηση των αναλυτών της Εμπορικής ότι στην αγορά διατηρείται η ανοδική φορά των τελευταίων εβδομάδων.

Σίγουρα δεν είναι μία άνοδος που αφορά το σύνολο της αγοράς, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις ο αριθμός των μετοχών που υποχωρούν είναι μεγαλύτερος εκείνων που κινούνται ανοδικά, ενώ έχει μειωθεί κατακόρυφα ο αριθμός των μετοχών για τις οποίες καταγράφεται υψηλή τιμή έτους.

Είναι ενδεικτικό πως στα υψηλά 5,5 ετών καταγράφονταν μέγιστες τιμές για περίπου 50 μετοχές, ενώ με το Γ.Δ. λίγο χαμηλότερα των 4.000 μονάδων, τα μέγιστα ξεπερνούσαν τα 140 (μετοχών).

Είναι βέβαια προφανές πως η αγορά δεν μπορεί να κινείται συνεχώς, συνολικά και... αγελαία.

Πόσα μάλιστα όταν έρχεται από μία μακροπρόθεσμα ανοδική περίοδο περίπου 3 ετών.

Αυτή η περίοδος ήταν αναμενόμενο και είχε προεξοφληθεί πως θα καθορίζονταν από τα αποτελέσματα των βασικών εταιριών του FTSE-20.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η αγορά τη Δευτέρα στα αποτελέσματα του ΟΤΕ, και εάν θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) την Τρίτη εκτιμήσεις των αναλυτών για έκρηξη αποτελεσμάτων μέχρι και 157% υψηλότερα.

Υπό άλλες συνθήκες, και εάν δεν βρισκόταν στο επίκεντρο οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής (και έπονται Αγροτική, Ταμιευτήριο, Αττικής) θα ήταν δικαιολογημένη μία ήπιων τόνων προσαρμογή των βασικών δεικτών χαμηλότερα, προς τις 4.180 μονάδες για το Γ.Δ.

Οι εξελίξεις, όμως, από το μέτωπο της Εμπορικής σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Εθνικής, με ενδεχόμενη συντήρηση του θετικού κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ομάδας ανάλυσης της Εμπορικής Χρηματιστηριακής.

Όπως αναφέρει ο κ. Μ. Χατζηδάκης κατά την προσεχή εβδομάδα αναμένεται την εκδήλωση νέου ανοδικού κύματος σε μετοχές της περιφέρειας από το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας καθώς η συρρίκνωση των συναλλακτικών τους όγκων και η εμφάνιση συσσωρευτικών σχηματισμών προϊδεάζουν για νέα ανοδική εκτόνωση η οποία θα μπορούσε να πάρει την σκυτάλη από την αποφόρτιση του κύκλου ποιότητας που αναμέναμε από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο συνιστούμε αυξημένα αντανακλαστικά σε ότι αφορά την επιλογή τίτλων και ορθολογισμό στην διατήρηση θέσεων με έμφαση σε μερισματικές αποδόσεις, κλάδους με επιχειρηματική ουσία (deals) και φυσικά αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.245 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,13%, ο FT 20 κέρδισε 4,32%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 3,29%, ενώ άνοδο 1,29% κατέγραψε ο Small Cap 80. Κέρδη 4,02% για τον FTSE 140.

Oι τράπεζες ενισχύθηκαν 7,63%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 0,24%, ενώ κέρδη 4,3% σημείωσαν οι κατασκευές.

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ευκλείδης (40%), Vivere (34,3%), Centric (25%), Eλβιεμέκ (24%), ΑΕΓΕΚ (20,5%).

Οι 5 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ιπποτούρ (15,5%), Alter (10,48%), ANEK (προνομιούχες – 1990) Κλωνατέξ (8,93%) και Compucon (8,16%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v