Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Νέες τιμές-στόχοι από 3 οίκους (upd3)

Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε συνέχεια των ”ισχυρών” αποτελεσμάτων του 2005 προχώρησαν οι JP Morgan (στα 52 ευρώ), Citigroup (48,50 ευρώ), Deutsche Bank (50,5 ευρώ), Εγνατία (46,30 ευρώ), Proton (47 ευρώ) ενώ σε ”neutral” από ”buy” υποβάθμισε τη σύσταση η Merrill Lynch.

Εθνική: Νέες τιμές-στόχοι από 3 οίκους (upd3)
Σε αύξηση των τιμών-στόχων για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε συνέχεια των ”ισχυρών” αποτελεσμάτων του 2005 προχώρησαν οι JP Morgan, Citigroup, Deutsche Bank, Εγνατία Finance και Proton, ενώ σε ”neutral” από ”buy” υποβάθμισε τη σύσταση η Merrill Lynch.

Ειδικότερα, σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 52 ευρώ, από τα 49 ευρώ, προχώρησε η JP Morgan, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση ”overweight”.

Όπως αναφέρει ο ξένος οίκος σε έκθεσή του με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου, παράλληλα αύξησε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας στα 3,35 ευρώ για το 2007 (από τα 3,24 ευρώ) και στα 3,80 ευρώ για το 2008 (από τα 3,69 ευρώ), ενώ επισημαίνει ότι οι ”ρωμαλέες” επιδόσεις συνεχίζονται με τα ”ισχυρά” αποτελέσματα του 2005.

Επίσης, στα 48,50 ευρώ, από τα 42 ευρώ πριν αναθεώρησε η Citigroup την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, διατηρώντας τη σύσταση ”buy”, με σχετική έκθεσή της (1 Μαρτίου).

H Citigroup αναφέρει πως σε συνέχεια των αποτελεσμάτων χρήσης αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας κατά 6% για το 2006 (στα 2,80 ευρώ) και κατά 8% για το 2007 (στα 3,51 ευρώ).

Νέα υψηλότερη τιμή-στόχο από τα 45 ευρώ στα 50,5 ευρώ θέτει πλέον η Deutsche Bank για τη μετοχή της τράπεζας, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση ”buy”, σε έκθεσή της με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου.

Η Εγνατία Finance αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εθνικής στα 46,3 ευρώ, από τα 44,4 ευρώ προηγουμένως, ενώ την ίδια στιγμή υποβάθμισε τη σύσταση σε ”accumulate” από ”buy”, καθώς η νέα τιμή-στόχος υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 7% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Επίσης, στην έκθεσή της με ημερομηνία 1 Μαρτίου και τίτλο ”Το ανοδικό δ’ τρίμηνο οδηγεί σε θετικό outlook” η Εγνατία Finance αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Τράπεζας τόσο για το 2006 όσο και για το 2007.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Εθνικής σε ”neutral” από ”buy” προχώρησε η Merrill Lynch (1 Μαρτίου), λόγω της ”ισχυρής” επίδοσης της τιμής της μετοχής τους τελευταίους 14 μήνες.

Η Merrill Lynch επισημαίνει ότι ύστερα από την κατά 48% ενίσχυση της τιμής της μετοχής στο 2005 και την επιπλέον άνοδο της τάξης του 21% (μέχρι στιγμής) στο 2006, η μετοχή της Εθνικής συμπεριλαμβάνεται πλέον στις πιο ”ακριβές” τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, σημειώνοντας πως διαπραγματεύεται 15,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007.

Από την πλευρά της η Proton σε έκθεσή της (01/03) αυξάνει στα 47 ευρώ, από 46 ευρώ πριν την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Εθνικής, διατηρώντας τη σύσταση ”outperform”.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει τα σημαντικά περιθώρια μείωσης του κόστους που διαθέτει η τράπεζα, μέσω ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Αμετάβλητες διατηρεί η Credit Suisse τις εκτιμήσεις της για τα (αναπροσαρμοσμένα) κέρδη ανά μετοχή της Εθνικής Τράπεζας του 2006 (στα 2,58 ευρώ) και του 2007 (στα 3,05 ευρώ).

Την ίδια στιγμή η Credit Suisse (στο ημερήσιο report της με ημερομηνία 1 Μαρτίου) επαναδιατυπώνει τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ επισημαίνει πως κατά την άποψή της η Alpha Bank (η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται 12,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007, έναντι 14,2 της Εθνικής) με ανάλογο αναπτυξιακό προφίλ προσφέρει υψηλότερη αξία.

Εξάλλου, ιδιαίτερα θετικοί εμφανίζονται οι αναλυτές από τις ”ισχυρές” επιδόσεις που εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα για το 2005, οι οποίες εκτιμάται ότι αποτυπώνονται στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ενώ διακρίνουν περιθώρια για σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων για την κερδοφορία του ομίλου, και δη υπό το πρίσμα ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 727 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2005, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως τα καθαρά κέρδη θα διαμορφώνονταν στα 720 εκατ. ευρώ.

Θετική παραμένει η Eurobank Securities, διατηρώντας τη σύσταση ”outperform” για την Εθνική Τράπεζα, ενώ εκτιμά πως η μετοχή ενδέχεται να παρουσιάσει σήμερα μια ”αδυναμία” (καθώς κυκλοφορούσε στην αγορά ότι τα κέρδη του ομίλου θα ξεπερνούσαν τα 730 εκατ. ευρώ), η οποία αν συνεχιστεί ενδέχεται να δημιουργήσει ”αγοραστική ευκαιρία”.

Η Eurobank Securities σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε ότι η αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου του ομίλου θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, συμπληρώνοντας πως είναι πιθανό να αναθεωρηθούν ανοδικά οι στόχοι για τα κέρδη.

”Ιδιαίτερα ισχυρές” χαρακτηρίζει η Σίγμα Securities τις επιδόσεις που κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής για το 2005, επισημαίνοντας ότι αντανακλώνται και στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Η Σίγμα Securities προσθέτει πως ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αφήνει περιθώρια για σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους, αλλά και λόγω των υψηλότερων εσόδων από τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης σε συνέχεια της επιθετικής επεκτατικής στρατηγικής.

Επίσης, η Σίγμα Securities επισημαίνει ότι παραμένει ιδιαίτερα θετική για την Εθνική, για την οποία έχει θέσει την τιμή-στόχο των 49,8 ευρώ.

”Ουδέτερη” αίσθηση δημιουργούν τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμά η HSBC, ενώ επισημαίνει ότι τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της λόγω των υψηλότερων του αναμενομένου εσόδων που προέκυψαν από τις δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Η HSBC αναφέρει ότι θα αναβαθμίσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη που σχετίζονται με τις μη βασικές δραστηριότητες του ομίλου, ενώ σημειώνει πως τόσο για το 2007 όσο και για το 2008 ο βασικός καταλύτης που θα μπορούσε και να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις είναι ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Η HSBC έχει θέσει τη θεωρητική τιμή-στόχο των 39,2 ευρώ και τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Η ΑΤΕ Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της με ημερομηνία 1η Μαρτίου και τίτλο ”Πότε τα κέρδη θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ;” αναφέρει πως σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα χρήσης της Εθνικής Τράπεζας ήταν πολύ καλά.

Εμφανίζεται δε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη σημαντική επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης στα έσοδα τόκων, τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, την πολιτική των προβλέψεων, αλλά και τις χορηγήσεις.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (28 Φεβρουαρίου) στα 43,22 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v