Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστοποιήσεις με... μέτρο

Η αναθεώρηση-”μαμούθ” της UBS για την Τρ. Κύπρου φαίνεται να κλέβει μέχρι στιγμής τις εντυπώσεις στον τραπεζικό κλάδο. Εν αναμονή βεβαίως των αποτελεσμάτων της Εθνικής, και των αναπροσαρμογών από τους ισχυρούς επενδυτικούς οίκους –και μέσω των αναλύσεών τους– των βασικών επιλογών τους. Σχετικά ισορροπημένη, μέχρι στιγμής, η εικόνα στην αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα πάνω του βρίσκεται το βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι”, καθώς στην αγορά Παραγώγων υπάρχει τις τελευταίες ημέρες αυξημένη ρευστότητα.

Με ενδεικτική την περίπτωση της Εμπορικής, φαίνεται πως ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι αποκομίζουν σημαντικές υπεραξίες από την ανοιχτή ”πώληση” στο ΧΠΑ, με εμφανή επίπτωση στην τιμή δεικτοβαρών τίτλων.

Χθες η ΗSBC ξεκινούσε την κάλυψη της Εμπορικής, θέτοντας την τιμή-στόχο σημαντικά χαμηλότερα στα 23 ευρώ, ενώ από χθες μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί κατακόρυφα οι ανοιχτές ”πωλήσεις” επί μετοχών της συγκεκριμένης τράπεζας.

Η HSBC επανέρχεται σήμερα με μία διπλής ερμηνείας ανάλυση για τη Eurobank, καθώς δίνει μεν τιμή-στόχο τα 35 ευρώ, υποβαθμίζει όμως, σε ”ουδέτερη” τη σύστασή της.

Την ίδια στιγμή η UBS, που για λογαριασμό πελατών της φέρεται να πραγματοποιεί αγορές τις τελευταίες ημέρες στον τίτλο της Κύπρου, προχωρά σε μία θεαματική αναθεώρηση της τιμής-στόχου στα 10,49 ευρώ(δες σχετικό θέμα).

Είναι περισσότερο από εμφανές πως στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας και αρκετοί επιθετικοί διαχειριστές επιδίωξαν να κατοχυρώσουν σημαντικότατες βραχυπρόθεσμες υπεραξίες και πραγματοποιείται αλλαγή θεματοφυλάκων μεταξύ των ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μικτής τάσης, όσον αφορά τις κινήσεις των επενδυτών, με τους πωλητές μέχρι στιγμής να υπερισχύουν φέρνοντας το Γ.Δ. μέχρι τα χαμηλά των 4.159,5 μονάδων.

Από τα χαμηλά η αγορά αντέδρασε προς τις 4.180 μονάδες (μέγιστη μέχρι στιγμής τιμή στις 4.197,9 μονάδες), για να διολισθήσει λίγο χαμηλότερα προς τις 4.170 μετά τις 12:40.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών κυμαίνεται στις περίπου 18-20 προς 48-52.

Μεταξύ των μετοχών που αντιδρούν ανοδικά, πέρα από την Τρ. Κύπρου, όπου οι συναλλαγές στις 12:40 ξεπερνούσαν τα 2,1 εκατ. τεμάχια, ξεχώριζαν οι Νεοχημική, Τρ. Αττικής, Τεχνική Ολυμπιακή, αλλά και ΕΛΒΑΛ, Intracom, Τεγόπουλος, Σιδενόρ, Τρ. Πειραιώς.

Υψηλότερα διαμορφωνόταν η τιμή του Τιτάνα (δες σχετικό θέμα), αλλά και των Πειραιώς ΑΕΕΑΠ, Χαλκόρ, ΔΕΗ και Blue Star Ναυτιλιακή.

Η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται μέχρι στιγμής μεταξύ των 43,30-43,76 ευρώ, μέχρι και 1% χαμηλότερα με συγκριτικά περιορισμένες συναλλαγές.

Σημείωση: Μετά τη νέα... ανηφόρα των τιμών του πετρελαίου τίθεται εκ των πραγμάτων και πάλι ένα θέμα που αφορά στον ορισμό της έννοιας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Αφορά βεβαίως, καθότι πλήττει άμεσα το σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιριών, στο καθεστώς ναυλολόγησης και απελευθέρωσης των δρομολογίων.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές διερωτώνται με ποια κριτήρια συζητούνται ή εγκρίνονται αυξήσεις τιμών (κόμιστρου) σε όλα ανεξαιρέτως τα μεταφορικά μέσα (ουρανού τε και στεριάς), απαγορεύοντας ωστόσο κάτι ανάλογο στον κλάδο της ακτοπλοΐας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v