Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της Εθνικής

Η χθεσινή έντονη διόρθωση, δικαιολογημένη μέχρις ενός σημείου και αναμφίβολα αναμενόμενη, δημιουργεί κατά το πιθανότερο σενάριο ευκαιρίες επανατοποθέτησης σε αρκετές μετοχές. Εν όψει των αποτελεσμάτων της Εθνικής, η αγορά αναμένει τη στάση των ξένων επενδυτικών διαχειριστών, οι οποίοι χθες δεν προχώρησαν σε σημαντικές πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Παραμένει ενεργός ο μεσοπρόθεσμα ανοδικός στόχος για την αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Εθνικής επικεντρώνονται στην πρωινή τους αναφορά οι αναλυτές.

Ορισμένοι από αυτούς κάνουν λόγο για αναμενόμενη διόρθωση (Εγνατία Finance), ενώ άλλοι (Marfin Analysis) σημειώνουν πως διατηρείται η θετική ψυχολογία, καθώς τα αποτελέσματα χρήσης είναι μέχρι στιγμής για την πλειονότητα των εισηγμένων περισσότερο από ικανοποιητικά.

Ωστόσο, η ένταση της χθεσινής διόρθωσης που συντάραξε ευρύτατο μέρος της αγοράς, παρασύροντας ακόμη και τίτλους του FTSE-20, φάνηκε να προβληματίζει αρκετούς ανθρώπους της Σοφοκλέους.

Ακριβώς λόγω αυτής της έντασης θα πρέπει να προσεχθούν εκείνες οι μετοχές εταιριών που χθες παρουσίασαν συγκριτικά καλύτερη ή ακόμη και θετική πορεία στο ταμπλό.

Το πρόβλημα στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν κάτι περισσότερο από εμφανές από τον SC-80 και χαμηλότερα, αν και έξι τίτλοι (ΑΕΓΕΚ, Newsphone, Δρομέας, ΚΡΙ ΚΡΙ, Κορδέλλου και Eurodrip) έκλεισαν θετικά.

Επίσης, καλύτερη συγκριτικά συμπεριφορά εμφάνισαν μετοχές εταιριών όπως ΚΛΜ, Φλεξοπάκ, Λύκος, ΟΛΘ, FORTHnet, Ηλεκτρονική Αθηνών, Αγροτική Ασφαλιστική, Νηρέας και Ελινόιλ.

Εάν μας διαφεύγουν ορισμένοι ακόμη τίτλοι ζητάμε προκαταβολικά συgγνώμη.

Βρίσκεται όντως η αγορά ή μάλλον ένα ευρύτερο τμήμα της στην απαρχή μiας ενδεχομένως σημαντικής υποχώρησης;

Για τον SC-80, που εμφανίζεται για μία ακόμη φορά αδύνατος, θα πρέπει να προσεχθεί πως χθες διαμορφώθηκε στις 777,3 μονάδες, χαμηλότερα δηλαδή της στήριξης, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές και εμπορευσιμότητα σε τεμάχια.

Αυτό παραπέμπει σε εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων για τεχνικούς και όχι μόνο λόγους, αφού χθες ήταν η προτελευταία συνεδρίαση του Φλεβάρη.

Διόρθωσαν όμως σημαντικά και αρκετές μετοχές εταιριών του Mid 40 και του FTSE/ASE-20, γεγονός που παραπέμπει σε ρευστοποιήσεις επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Είναι όμως απόλυτα λογικό και αναμενόμενο αρκετά hdge fnds να βγαίνουν στα υψηλά της αγοράς, όταν για τον Γ.Δ. τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφηκαν αποδόσεις μεγαλύτερες του 7%.

Για διάφορους λόγους οι επιθετικοί διαχειριστές δεν άγγιξαν χθες τις τράπεζες και γι’ αυτόν το λόγο οι πωλήσεις τους ήταν μεγαλύτερες έκτασης σε άλλους τίτλους του FTSE-20 και του Μid 40.

Οι χθεσινές συναλλαγές, περίπου 385 εκατ. ευρώ χωρίς τα πακέτα, είναι αρκετές, και μάλιστα σε πτωτική συνεδρίαση που ενδεχομένως να έχουν και ”ουρά” ρευστοποιήσεων.

Μένει να φανεί σήμερα, καθότι ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής, εάν οι επιθετικοί διαχειριστές θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν κέρδη τους σταδιακά από τραπεζικές μετοχές, που ομολογουμένως στην προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με τις αποδόσεις τους.

Κατά την εκτίμησή μας εκεί παίζεται η τάση, δηλαδή στη στάση που θα κρατήσουν οι επιθετικοί διαχειριστές για τραπεζικούς τίτλους, γιατί σε επιμέρους μετοχές του FTSE-20 φαίνεται πως οι πωλήσεις τους ολοκληρώνονταν χθες - σήμερα.

Ωστόσο, η αναμενόμενη διόρθωση δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αναθεώρηση της μεσοπρόθεσμης θέσης έναντι της αγοράς, καθώς τα αποτελέσματα των ομίλων (δες οικονομικά μεγέθη Motor Oil) είναι αρκούντως ενθαρρυντικά, τα δε τμήματα ανάλυσης των ισχυρών επενδυτικών οίκων επιμένουν ότι η τάση του βασικού δείκτη προς τις 4.500 μονάδες παραμένει ενεργή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v