Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση... Εθνικής σημασίας

Θα αποδειχθούν ισχυρά τα αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής, αλλά και άλλων μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, κόντρα στη διάθεση για... μικροδιόρθωση που υπήρχε τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ; Σήμερα το κλίμα, λόγω και του νέου μήνα που ξεκινά, είναι μάλλον καλύτερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλημέρα και καλό μήνα!

Με υγεία (προπάντων), καλή διάθεση και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε μέσα στο Μάρτη.

Η ελαφρώς ανοδική τάση των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενδέχεται να ανασκευάζει τις όποιες επιφυλάξεις δημιούργησε το χθεσινοβραδινό ”κλείσιμο” των βασικών δεικτών.

Συνεδρίαση Εθνικής η σημερινή, καθώς ο όμιλος επιβεβαίωσε τις θετικές (έως υπερθετικές) εκτιμήσεις των αναλυτών, ανακοινώνοντας κέρδη της τάξεως των 724,4 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή της Εθνικής υπήρχαν από χθες, μετά το κλείσιμο, αρκετές εντολές πώλησης, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν χαμηλότερα προς τα 43,04 ευρώ την τιμή.

Ωστόσο, λόγω του ότι η μετοχή υποχώρησε χθες κατά 1,4% και από νωρίτερα το πρωί επικρατούσε καλύτερη απ’ ό,τι χθες διάθεση, δεν αποκλείεται να βγουν κάποια στιγμή, μέσα στη συνεδρίαση, περισσότεροι αγοραστές απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ούτως ή άλλως, η φορά της μετοχής της Εθνικής είναι ξεκάθαρα ανοδική προς επίπεδα που έχουν στοχοθετηθεί προς τα 50 ευρώ από ξένους και Έλληνες αναλυτές.

Εξάλλου, είναι ισχυρά τόσο τα αποτελέσματα όσο και η τάση αρκετών τραπεζικών μετοχών, κυρίως όμως ισχυρών βιομηχανικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είναι τυχαίο, όπως πολύ εύστοχα μας υπενθυμίζει ο συνάδελφος από τη στήλη του In & Out (Χρηματιστήριο), ότι μόνο χθες καταγράφηκαν νέα ιστορικά υψηλά για Τιτάν, Ιntralot, Jumbo, Τρ. Κύπρου, ενώ πολύ κοντά σε αυτά παραμένουν μετοχές των ΟΠΑΠ, Εθνικής, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Τρ. Ελλάδος και αρκετών ακόμη τίτλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ (έγκαιρη όσο και χρήσιμη η… στατιστική παρέμβαση του Μανώλη Χατζηδάκη), η Σοφοκλέους με κέρδη 14,7% από την αρχή του έτους ξεπερνά πλέον την πρωταθλήτρια για το 2005 Αυστρία, δικαιώνοντας απόλυτα την προτίμηση των πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων.

Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο αγορές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι η αυστριακή και η ελληνική;

Όχι βέβαια, καθώς πρόκειται για τις δύο κυριότερες αγορές χωρών με υψηλότατη προσβασιμότητα σε αγορές που για τους ξένους αποτελούν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επίσης διαμορφώνεται ισχυρή τάση, που εδραιώνεται από τα ισχυροποιούμενα αποτελέσματα είτε της Coca Cola ή της Motor Oil είτε του ομίλου Μυτιληναίου και αρκετών ακόμη ομίλων πυλώνων της ελληνικής οικονομίας.

Ελληνικών ομίλων με ταχεία εξάπλωση, των οποίων η παρουσία εδραιώνεται σε ξένες αγορές.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα πρόσβασης αγοράζουν εδώ και τρία χρόνια οι ξένοι.

Ομολογουμένως εντυπωσιακά τα αποτελέσματα το ομίλου Motor Oil, σε μια συγκυρία που ένας άλλος παραδοσιακός ελληνικός όμιλος, ο Τιτάν, αναβαθμίζεται από Citigroup, Marfin Analysis, Egnatia Finance και Sigma Securities.

Ωστόσο, για σήμερα, ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά θα συνεχίσει να δοκιμάζεται στα τρέχοντα επίπεδα, με τη Marfin Analysis να μην αποκλείει το ενδεχόμενο μιας αρνητικής επίδρασης (από την αμερικανική αγορά) στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Σημείωση: Εάν επιβεβαιωθούν σχετικές πληροφορίες που φέρουν τη Citigroup να αναλαμβάνει, εκτός απροόπτου, σύμβουλος του Δημοσίου για την Εμπορική Τράπεζα, θα πρέπει (άραγε) να περιμένουμε στήριξη από τον πανίσχυρο οίκο;

Αύριο πάντως αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μέχρι τη συνεδρίαση και της Παρασκευής.

Σημείωση 2: Αναφερθήκαμε χθες και θα επιμένουμε προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά σε έναν ατυχή κατά την εκτίμησή μας χειρισμό ενός συνθετότερου προβλήματος: το κύμα ανατιμήσεων στα μεταφορικά μέσα δεν είναι δυνατό να αφήνει εκτός παιδιάς την ελληνική ακτοπλοΐα.

Πόσο μάλλον όταν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις είναι όμιλοι ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς την παραμικρή κρατική συμμετοχή, σε μία αγορά που μόνο... απελευθερωμένα δεν λειτουργεί.

Δεν είναι λογικό, για παράδειγμα, να αποφασίζονται αυξήσεις από την ΕΘΕΛ μέχρι την Aegean και να αφήνονται εκτός... νυμφώνος οι εισηγμένες ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Πρόκειται για μία στρέβλωση, που ακριβώς επειδή αφορά σε εισηγμένους ομίλους, μπορεί να έχει απρόβλεπτες (και δικαστικής μορφής) επιπτώσεις.

Θα πρέπει, τέλος, για τους βραχυπρόθεσμους ”παίκτες” να προσεχθεί ότι αύριο συζητείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σύμβαση του ΟΛΠ με την MSC, ύστερα από προσφυγή δύο άλλων μεταφορικών εταιριών.

Η σχετική εμπλοκή του ΟΛΠ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ως προς το χειρισμό της, καθότι εάν καταδικαστεί ο οργανισμός, ενδέχεται να υποστεί σημαντική μείωση εσόδων, λόγω των υψηλότατων προστίμων που θα πρέπει να καταβάλει προς τους ενάγοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v