Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η σταθεροποίηση

Στα επίπεδα των 4.200 μονάδων και με περισσότερες μετοχές να κινούνται ανοδικά φαίνεται πως οδηγείται σε σταθεροποίηση ένα σημαντικό μέρος της αγοράς. Εμφανώς μικρότερης έντασης οι μέχρι στιγμής πωλήσεις κυρίως ξένων επιθετικών διαχειριστών, με την αγορά να αναμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Εθνικής. Ξεχωρίζουν Τιτάν, ΔΕΗ και Τρ. Κύπρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η σταθεροποίηση θα πρέπει να είναι το καταρχήν ζητούμενο.

Η διαμόρφωση κοινής αποδοχής επιπέδων στήριξης και συσσώρευσης βασικών δεικτών και μετοχών μετά την καταγραφή των υψηλότατων τιμών 5,5 και πλέον ετών την προηγούμενη εβδομάδα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου Εθνικής, μετά το πέρας της συνεδρίασης, και ενδεχομένως η ενεργοποίηση και πάλι ορισμένων ξένων (ενδεχομένως από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών).

Ο Γ.Δ., που υπερέβη οριακά τις 4.200 μονάδες λίγο μετά τις 14:00, ισορροπεί πέριξ αυτής της περιοχής.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως αποκαθίσταται εν μέρει η ισορροπία στο ευρύτερο μέρος της αγοράς με 149 τίτλους να αντιδρούν ανοδικά (στις 14:28) και 112 χαμηλότερα.

Οι συναλλαγές περίπου την ίδια ώρα διαμορφώνονταν στα 230 εκατ. ευρώ, και στα 16 εκατ. ευρώ ο τζίρος των πακέτων.

Με βάση την εικόνα των βασικών δεικτών FTSE, ο 80άρης με απώλειες 2,9% (787,5 μονάδες) εμφανίζεται για ακόμη μία συνεδρίαση εμφανώς πιο αδύναμος από τους υπόλοιπους.

Από τον τραπεζικό κλάδο, είναι εμφανής η διάθεση αναμονής που τηρείται από τους αγοραστές (πωλητές) περίπου μισού εκατ. τεμαχίων στη μετοχή της Εθνικής, με την τιμή να διαμορφώνεται μεταξύ 43,48-43,52 ευρώ.

Αντιθέτως, κατά 1,21% αντιδρά η Alpha Bank (31,88 ευρώ), η Eurobank (32,82 ευρώ) και η Κύπρου (7,06 ευρώ) με 3,3 εκατ. τεμάχια (στις 14:32).

Μετοχή όμως της ημέρας από τον FTSE-20 μπορεί να θεωρηθεί και ο Τιτάνας, καθώς οι αγοραστές εμφανίζονται υψηλά προς τα 39,80 ευρώ (3,06%), ενώ κατά 1,75% αντιδρά θετικά και η ΔΕΗ.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις η διάθεση επαναφοράς είναι εμφανής, ξεχωρίζουν με βάση τις συναλλαγές οι Ευκλείδης, ΑΕΓΕΚ (υψηλή τιμή 1,65 ευρώ), Αττικάτ (0,91 ευρώ), Σέλμαν (2,0 ευρώ), Νηρέας (3,18 ευρώ), Eurodrip (1,61 ευρώ), Αθηνά (1,39 ευρώ), Τεγόπουλος (2,25 ευρώ), Euromedica (5,80 ευρώ), Μπαλλής, Αltec, Ιντρακάτ, Μύλοι Λούλη, Πετζετάκις, Compucon, ΑΛΜΑ-Ατέρμων και ορισμένες ακόμη.

Το σημαντικό, μέχρι στιγμής, αφορά στην εν μέρει ανατροπή του αρχικά αρνητικού σκηνικού, την εξισορρόπηση της αγοράς λίγο χαμηλότερα των 4.200 μονάδων και την εκτόνωση των επιθετικών πωλήσεων σε μετοχές-σηματωρούς της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v