Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Στις 4.500 μονάδες ο στόχος για το Χ.Α.

Τιμή-στόχο τις 4.500 μονάδες δίνει η EFG Eurobank για το Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου το 2006, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν όλες οι εταιρίες για το 2005, καθώς και τις προοπτικές με βάση το α΄ τρίμηνο του 2006. Ο αρχικός στόχος για το 2006 έκανε λόγο για 4.300 μονάδες, αλλά αναθεωρήθηκε προς τα πάνω λόγω της καλής πορείας των κερδοφοριών.

Eurobank: Στις 4.500 μονάδες ο στόχος για το Χ.Α.
του Γιώργου Μαντέλα

Τιμή-στόχο τις 4.500 μονάδες δίνει η EFG Eurobank για το Γ.Δ. του χρηματιστηρίου το 2006. Όπως επισημάνθηκε πριν από λίγο, η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν όλες οι εταιρίες για το 2005, καθώς και τις προοπτικές με βάση το α΄ τρίμηνο του 2006.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος για το 2006 έκανε λόγο για 4.300 μονάδες αλλά αναθεωρήθηκε προς τα πάνω λόγω της καλής πορείας των κερδοφοριών.

Η εκτίμηση της Eurobank είναι ότι ”έχουμε ακόμη δρόμο σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις”.

Σημειώθηκε επίσης ότι το 2005 πραγματοποιήθηκε εισροή κεφαλαίων που αποτελεί ρεκόρ, της τάξης των 4,6 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται αποκλειστικά από μεγάλα ξένα χαροτφυλάκια.

Πωλητές ήταν το ελληνικό δημόσιο (2,1 δισ. ευρώ) και οι βασικοί μέτοχοι των εταιριών (1 δισ. ευρώ), θεσμικοί επενδυτές (570 εκατ. ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα καλύφτηκαν από placement κ.λπ.

Πολύ καλά πήγαν οι εισροές τον Ιανουάριο του 2006, καθώς έφτασαν ήδη τα 635 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας, καθώς τα κέρδη του Γ.Δ. έχουν φτάσει στο 16,2% από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ ακολουθεί το αυστριακό χρηματιστήριο με απόδοση 12,7%.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Νίκο Καραμούζη, οι προβλέψεις για την καλή πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων και το 2006 θα επαληθευθούν και κατά συνέπεια και οι τιμές-στόχοι που έχουν τεθεί.

Έτσι, εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι τα περί ”φούσκας” στην κεφαλαιαγορά δεν ισχύουν.

Ο ίδιος επεσήμανε πως οι παράγοντες που θα κρίνουν την εικόνα της Σοφοκλέους για φέτος θα είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, η παρουσία στα Βαλκάνια, η ένταξη των ιδιωτικοποιήσεων και βεβαίως οι υψηλές κερδοφορίες των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, από την EFG Eurobank εκτιμούν ότι θα σημειωθεί ανοδική τάση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια στιγμή να διαμορφωθούν και στο 2,75%.

Για την πορεία του ΑΕΠ η εκτίμησή τους είναι ότι ο ρυθμός αύξησής του θα διαμορφωθεί στο 3,4% έναντι πρόβλεψης 3,8% που κάνει η κυβέρνηση, και το έλλειμμα στο 3% έναντι πρόβλεψης 2,6% της κυβέρνησης.

Εκφράζονται φόβοι για την πορεία των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά σημειώνεται ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα δημοσιονομικά πράγματα, λόγω της μεγάλης αύξησης των εσόδων.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι τα εκεί επιτόκια θα σταθεροποιηθούν στο 5%, ενώ από τον Ιούνιο δεν αποκλείονται και διορθωτικές κινήσεις προς τα κάτω, ενώ για το συνάλλαγμα προβλέπεται μία βραχυπρόθεσμη μικρή πτώση στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v