Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα!

Ξάφνιασε και ξύπνησε μνήμες παρελθόντος η ένταση της χθεσινής διόρθωσης. Καμία όμως, ανοδική αντίδραση δεν μπορεί να είναι μονότονη όσο και αν βραχυπρόθεσμα ”εγκλωβίζονται παίχτες” στις απότομες και ακραίες διακυμάνσεις μετοχών. Δε φαίνεται να συντρέχουν λόγοι ουσιαστικής αντιπαράθεσης ξένων επενδυτικών οίκων και ελληνικής πλευράς τη στιγμή που περαιτέρω διόρθωση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αυτό που ξένισε χθες, δεν ήταν τόσο η διόρθωση αυτή καθεαυτή, όσο η ένταση και η επιμονή των πωλητών.

Εύλογα δημιουργήθηκαν ερωτήματα, εκφράστηκαν επιφυλάξεις, ακούστηκαν ψυχραιμότερες φωνές και απόψεις.

Με την προϋπόθεση πως μεταξύ ξένων επενδυτικών οίκων και οικονομικού επιτελείου δεν συμβαίνει κάτι σοβαρότερο ή συνθετότερο από όσα η αγορά μπορεί να εκτιμά, μεσοπρόθεσμα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην προσέγγιση της αγοράς, παρά τις σημαντικότατες χθες ζημιές και τους νέους εγκλωβισμούς αρκετών βραχυπρόθεσμων παιχτών.

Φαίνεται όμως, (και σε αυτό θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στο χθεσινό Σύμβουλο) πως κάποιας έντασης αντιπαράθεση μεταξύ ξένων και ελληνικής πλευράς μπορεί να υπάρχει όσον αφορά την ακολουθούμενη πολιτική, το τραπεζικό πρόβλημα, την αναδοχή της Εμπορικής.

Το γεγονός ότι χθες βρέθηκαν στο στόχαστρο επιθετικών πολιτών, μετοχές που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων (Εμπορική, Αγροτική) ενισχύει την ανωτέρω εκτίμηση.

Μας γεννά επίσης εύλογα ερωτήματα, παρά το ότι αρχικά είχαμε υποτιμήσει (και αυτό ήταν λάθος μας) την ομολογουμένως περίεργη προσέγγιση της HSBC για τη μετοχή της Εμπορικής όπου με τρέχουσα (τότε) τιμή στα 32,5 ευρώ ξεκινούσε κάλυψη με τιμή – στόχο τα 23 ευρώ.

Να υποθέσουμε πως οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για την Εμπορική, αλλά έχουν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση μία σχετική τιμή αγοράς, σαφώς χαμηλότερη των 30 ευρώ;

Βραχυπρόθεσμα για σήμερα– αύριο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης, κατοχύρωσης κερδών ή ακόμη και εσπευσμένου ”κλεισίματος” ανοιχτών θέσεων.

Ενδεχόμενο που από τεχνικής πλευράς φαίνεται να ευσταθεί.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί πως ακόμη και χθες μετοχές εταιριών και ομίλων κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα.

Επειδή επρόκειτο για μία ιδιαίτερα δύσκολη συνεδρίαση θα πρέπει να αναφερθούν τα ονόματα των Motor Oil, Jumbo, Marfin Group, Τηλέτυπος, ΟΠΑΠ, Τεγόπουλος, Εγνατία, Coca Cola, αλλά και άλλων όπως Ιονική Ξενοδοχειακή, Cosmote-ΟΤΕ, Delta Project, FG Europe, Cyclon, Κανάκης, Βασιλόπουλος, Elbisco (με συναλλαγές και πακέτα 2,2 εκατ. τεμαχίων), Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Σπύρου και ορισμένων ακόμη.

Άλλωστε, μόλις 33 μετοχών η τιμή διαμορφώθηκε χθες ανοδικά.

Στις μετοχές όμως που πιέστηκαν σημαντικά χθες και προχθές, αλλά προηγουμένως είχαν προσφέρει υψηλότατες αποδόσεις, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ανάλογης επικινδυνότητας επιλογές του επόμενου ανοδικού κύκλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v