Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”αρκούδα” είναι γένους θηλυκού

Το χρηματιστήριο ταιριάζει περισσότερο στους άνδρες ή στις γυναίκες; Αυτό που έχουμε πάντως παρατηρήσει, είναι ότι οι άνδρες συμπεριφέρονται τελείως διαφορετικά στη χρηματιστηριακή αγορά απ’ ό,τι μία γυναίκα. Δεν θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να φανταστούμε μια γυναίκα να ”έχωνε” επιθετικά μέσα σε μία μέρα όλο της το χαρτοφυλάκιο στο ταμπλό. Δεν το έχουμε δει μέχρι σήμερα...

Η ”αρκούδα” είναι γένους θηλυκού
Το χρηματιστήριο ταιριάζει περισσότερο στους άνδρες ή στις γυναίκες; Αυτό που έχουμε πάντως παρατηρήσει, είναι ότι οι άνδρες συμπεριφέρονται τελείως διαφορετικά στην χρηματιστηριακή αγορά απ’ ό,τι μια γυναίκα.

Δεν θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να φανταστούμε μια γυναίκα να ”έχωνε” επιθετικά μέσα σε μία μέρα όλο της το χαρτοφυλάκιο στο ταμπλό. Δεν το έχουμε δει μέχρι σήμερα...

Ο άνδρας είναι πιο απόλυτος στις επιλογές του. Πιστεύει με περισσότερο πάθος μια μετοχή και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο απογοητεύεται.

Έχει το ένστικτο του κυνηγού. Βρίσκεται συνεχώς με το όπλο στα χέρια, έτοιμος να πυροβολήσει ό,τι περνάει από μπροστά του. Δεν τα καταφέρνει πάντοτε, και αυτό του δημιουργεί μία αίσθηση έλλειψης, η οποία μπορεί να τον οδηγήσει σε βιαστικές, άτσαλες και καταστροφικές εν τέλει κινήσεις.

Θα έχετε ακούσει άνδρες επενδυτές να λένε το πρωί, λίγο πριν από τη συνεδρίαση: ”Πάμε να τους λιώσουμε”, ”θα τους πάρουμε τα σκαλπ”, ”θα τους γδάρουμε ζωντανούς”. Δεν το έχετε ακούσει ποτέ από μία γυναίκα.

Κι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η φύση του άνδρα έχει το στοιχείο του θεού Άρη, το στοιχείο του πολέμου.

Η γυναίκα είναι πιο ψυχρή από τον άνδρα. Είναι πιο ψύχραιμη και δεν έχει την παρορμητικότητα του άνδρα. Μετράει απόλυτα το κέρδος και τη ζημία, δίχως να βάζει στη μέση το συναίσθημα.

Επειδή όμως της λείπει η παρορμητικότητα του άνδρα, η οποία και τον οδηγεί στην ανάληψη του μεγάλου κινδύνου, η γυναίκα επενδυτής ”αγοράζει” λιγότερες αντίστοιχες πιθανότητες για να περάσει μια για πάντα στην ”άλλη πλευρά”...

Στο τέλος του έργου, όταν ολοκληρωθεί ο ανοδικός και ο καθοδικός κύκλος της αγοράς, η γυναίκα είναι λιγότερο χαμένη από τον άνδρα, λόγω ακριβώς του συντηρητισμού της. Αλλά και για έναν επιπλέον λόγο.

Όταν η γυναίκα βρεθεί με μεγάλη ρευστότητα, στη μεγάλη άνοδο, θα επιδιώξει να δημιουργήσει και τις άμυνες για το μέλλον...

Η γυναίκα μετράει περισσότερες παραμέτρους από έναν άνδρα όταν πρέπει να πάρει μία απόφαση. Έτσι, μπορεί πράγματι να χάσει τη μεγάλη κίνηση.

Μια γυναίκα δεν θα αγόραζε ποτέ με όλα της τα χρήματα Γενική Αποθηκών, πριν από το μεγάλο πάρτι του φθινοπώρου του 1999. Το πολύ πολύ θα έπαιρνε μερικά χαρτιά. Ένας άνδρας θα μπορούσε να κάνει όλα του τα λεφτά Αποθήκες, σε μια στιγμή τρέλας, στο πλαίσιο του παρορμητικού του χαρακτήρα.

Η γυναίκα μέτοχος δεν θα απολάμβανε έτσι τα υπερκέρδη των Αποθηκών. Ποιος όμως λογικός άνθρωπος μπορούσε να προβλέψει αυτό που έγινε τότε;

Το χρηματιστήριο είναι αντρικό ή γυναικείο ”σπορ”; Θα λέγαμε ότι είναι ένα ”σπορ” που κτίστηκε από τους άνδρες, αλλά ταιριάζει περισσότερο στις γυναίκες!

Διότι το χρηματιστήριο δεν είναι ο τόπος του εύκολου πλουτισμού, αλλά ένα μέσον καλύτερης διαχείρισης των περισσευούμενων χρημάτων μας...

Απλές παρατηρήσεις κάνουμε και δεν σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα κάποιας μελέτης που διέπεται από τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας. Αλλά αυτό έχουμε παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια στις αγορές, παρακολουθώντας πώς λειτουργεί ένας άνδρας και μία γυναίκα επενδυτής.

Μην ξεχνάτε ότι οι γυναίκες ήταν πάντοτε καλύτερες διαχειρίστριες του οικογενειακού προϋπολογισμού. Μπορεί ο άνδρας να έφερνε τα λεφτά στο σπίτι, αλλά αν δεν τα άφηνε στη γυναίκα του να τα διαχειριστεί, το σπίτι θα πεινούσε.

Γιατί άραγε δεν αφήνουμε και τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων μας στις γυναίκες; Μήπως επειδή σήμερα θα τα πούλαγαν όλα εν ψυχρώ;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v