Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος φοβάται τη Σοφοκλέους;

Λέγεται ότι στις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας πρωταγωνίστησαν τα κρατικά χαρτοφυλάκια. Λέγεται, αλλά δεν μπορεί να αποδειχτεί. Ωστόσο, η φήμη αυτή έχει μία αληθοφανή βάση. Ποιος θα ήθελε σήμερα μία Σοφοκλέους που θα κάλπαζε ανεξέλεγκτα εν όψει δύο εκλογικών αναμετρήσεων;

Ποιος φοβάται τη Σοφοκλέους;
Λέγεται ότι στις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας πρωταγωνίστησαν τα κρατικά χαρτοφυλάκια. Λέγεται, αλλά δεν μπορεί να αποδειχτεί. Ωστόσο, η φήμη αυτή έχει μία αληθοφανή βάση. Ποιος θα ήθελε σήμερα μία Σοφοκλέους που θα κάλπαζε ανεξέλεγκτα ενόψει δύο εκλογικών αναμετρήσεων;

Η καλή εικόνα της αγοράς απέχει από τη ”φούσκα” όσο ακριβώς απέχει από το χάος ένας άνθρωπος που στέκεται στην άκρη ενός γκρεμού. Δηλαδή, όση απόσταση μπορεί να ορίσει μία κλωστή. Δικαίως ανησυχούν στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Σοφοκλέους να γίνει ανεξέλεγκτη. Δεν είναι τυχαίες και οι σχετικές λεκτικές παρεμβάσεις του κ. Αλογοσκούφη.

Δεν έγινε μόνο μία, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε τον προσδιορισμό του τυχαίου στην παρέμβαση του κυρίου υπουργού. Μίλησε περισσότερες από μία φορές, ακριβώς για να μη μείνουμε με αυτή την εντύπωση!

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα του χρηματιστηρίου με μεγάλη σωφροσύνη και θα ήταν παράλογο να είχε παρασυρθεί από κάποια άλλη πολιτική, όταν το πάθημα της προηγούμενης κυβέρνησης κυνηγάει ακόμη ως φάντασμα τα οράματα εξουσίας της νυν αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Σοφοκλέους, όπως και όλες οι χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου, δεν κινούνται πλέον με βάση τις επιδιώξεις των εγχώριων δυνάμεών τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Την τελική κουβέντα θα την πουν τα πανίσχυρα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτά ορίζουν τις τύχες των χρηματιστηρίων και κανείς δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις αποφάσεις τους.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v