Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παρενέργειες των... υπερβολών

Τις παρενέργειες από την εμφάνιση ενός νέου ”παίκτη” (τους διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων) πληρώνει με εμφανή πλέον την αρνητική μεταβολή η Σοφοκλέους. Λίγο νωρίτερα η αγορά ”μεθούσε” στο ανοδικό κέρασμα των ίδιων διαχειριστών. Και, όμως, από τη βιαιότατη διόρθωση της αγοράς, ορισμένες μετοχές επιμένουν να διασώζονται και να ξεχωρίζουν.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τις αιματηρές παρενέργειες ενός καινούριου για την αγορά μας φαινομένου βιώνουν ισχυροί, αλλά και λιγότερο γεροί επενδυτικοί κύκλοι.

Το φαινόμενο της βίαιης εξόδου, με ένταση ανάλογη που χαρακτήρισε την είσοδο των ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων βιώνει η αγορά.

Με την υπερβολή, αρνητική αυτή τη φορά, σε όλη της την έκταση και επιβεβαιώνοντας σε μέγιστο σημείο τον ιδιαίτερα αυξημένο βαθμό εξάρτησης της αγοράς μας από τις διαθέσεις των ξένων.

Μεταξύ των χρηματιστών, που χειρίζονται και διαχειρίζονται μεγάλο μέρος από τις συναλλαγές αυτών των παιχτών, επικρατεί η πεποίθηση πως στην αγορά θα βρεθεί σημείο ισορροπίας, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης κερδών – αποχώρησης των συγκεκριμένων διαχειριστών.

Από αυτήν την άποψη η τάση παραμένει δέσμια των διαθέσεών τους, αλλά και σε άμεση συσχέτιση του κλίματος που διαμορφώνεται στα ξένα χρηματιστήρια, και ειδικότερα στα αναδυόμενα.

Από αυτήν την άποψη, χρήζει ακόμη μίας προσεχτικότερης προσέγγισης η θέση που λαμβάνει ο Βασίλης Καρατζάς (δες σχετικό θέμα).

Όσον αφορά στις ενδείξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκτίμηση περί της βραχυπρόθεσμης τάσης, μέχρι στιγμής, δεν θεωρούνται επαρκείς.

Η υψηλή μεταβλητότητα αποτυπώνεται άμεσα τόσο στην αγορά μετοχών όσο και σε αυτήν των Παραγώγων, οι πωλητές φαίνεται να υποχωρούν εν μέρει, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διαβεβαιωθεί ότι δεν θα επανέλθουν.

Αυτό που είναι γεγονός αφορά στη συγκριτικά καλύτερη πορεία συγκεκριμένων μετοχών είτε πρόκειται για τις ελάχιστες που και σήμερα διασώζονται είτε όσων η αρνητική απόκλιση είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν του Γ.Δ. (και των αντίστοιχων κλαδικών δεικτών).

Πέραν των μετοχών που διασώζονται, χρήζει αναφοράς η πορεία των τίτλων όπως Hyatt Regency, Ιλυδα, Ατλάντικ, Info Quest, Εγνατία Τράπεζα, Γερμανός, Coca Cola, Notos Com, EΛΓΕΚΑ, Σαράντης, Μarfin, Global AEEX, Τιτάν, Ελινόιλ, Βetanet και ακόμη ορισμένων τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v