Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακολουθώντας την... τάση

Περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα θεωρείται η πρώτη ουσιαστική αντιπαράθεση πωλητών – αγοραστών σε επίπεδα πέριξ των 3.885 μονάδων. Υψηλές οι συναλλαγές τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στο ΧΠΑ, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεταβλητότητα, την εναλλαγή διακυμάνσεων και τον υψηλό τζίρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διερευνητικού χαρακτήρα ή ανεπιτυχής απόπειρα ανάσχεσης της διόρθωσης μπορεί να θεωρηθεί η προσπάθεια που έφερε κάποια στιγμή τον Γ.Δ. στα ίσα του.

Εάν αυτή η προσπάθεια κριθεί από την αξία των συναλλαγών, το εύρος διακύμανσης συγκεκριμένων μετοχών–σηματωρών και τη σχέση ανοδικών – πτωτικών, θα καταλήγαμε μάλλον στην πρώτη προσέγγιση.

Εάν υποθέσουμε πως έτσι είναι η εικόνα της αγοράς, τόσο στα χαμηλά όσο και στα υψηλά της ημέρας διερευνήθηκαν η διάθεση και οι αντοχές πωλητών και αγοραστών, με ανάλογη διασταύρωση των πυρών τους στην Αγορά Παραγώγων.

Είναι ενδεικτικό ότι η υψηλή μεταβλητότητα και οι διακυμάνσεις σε μετοχές αποτίμησης όπως οι Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΤΕ μεταφέρονταν σχεδόν παράλληλα τόσο στα ΣΜΕ επί βασικών μετοχών όσο και επί των συμβολαίων του FTSE-20, μηνός Μαρτίου.

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 150 εκατ. ευρώ, για 20 τίτλους σημειωνόταν θετική τιμή και για 52 συνεχιζόταν η διόρθωση.

Με βάση τις συναλλαγές, άξια αναφοράς είναι η αντίδραση των Αστέρα προς τα 6,68 ευρώ, Μαΐλλη στα 3,16 ευρώ, Info-Quest στα 4,98 ευρώ, Καθημερινής στα 6,30 ευρώ, Εγνατίας στα 4,38 ευρώ (δες σχετικό θέμα για ποσοστό MFG στο Μ.Κ. της Εγνατίας), αλλά και των Αγροτικής Τράπεζας, Νότου, Eurobank, Φουρλή, Attica Συμμετοχών και 2-3 ακόμη τίτλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 12:33 από τον τζίρο των 154 εκατ. ευρώ, περί τα 11,5 αφορούσαν στις συναλλαγές της Eurobank, 3,8 της Αγροτικής, 1,4 της Jumbo, 1,5 στον κοινό τίτλο της Τιτάν, 2,3 της Cosmote και 10,3 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές της μετοχής του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v