Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα όρια του ”αναμενόμενου” οι απώλειες

Στη βιαιότητα και όχι τόσο στην έκταση της διόρθωσης επικεντρώνονται οι αναλυτές, σε έναν κατά παράδοση αρνητικό μήνα, όπως είναι ο Μάρτιος. Ισχυρές ΑΧΕ ”βλέπουν” αγοραστικές ευκαιρίες, άλλες θέτουν υψηλότερα τον πήχη για μετοχές-επιλογές τους, ενώ με βάση τα πρώτα αποτελέσματα χρήσης 2005 φαίνεται πως ξεχωρίζουν κάποιες εισηγμένες τόσο από τη μεγάλη όσο και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα στην πλειονότητά τους μιλούν για ”μίνι κραχ”, απώλειες-σοκ και ”επιθετικές ρευστοποιήσεις ξένων”.

Η μειοψηφούσα άποψη, όμως, θεωρεί αναμενόμενες στην έκτασή τους -όχι κατά ανάγκη στη διάρκειά τους- τις συνολικές απώλειες του Γ.Δ. και συγκεκριμένων βασικών μετοχών.

Χρήζει δεύτερης ανάγνωσης και προσοχής η εκτίμηση που κατατίθεται στο Euro2day.gr από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Global ΑΕΠΕΥ Βασίλη Καρατζά (δες σχετικό θέμα), καθώς ένα μέρος των χθεσινών επιθετικών πωλήσεων σχετίστηκε με τη διόρθωση των αναδυόμενων αγορών.

Βίαιη διόρθωση, ύστερα όμως από εντυπωσιακή άνοδο τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς.

Σύμφωνα με την ΕΚΤΑ (Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης – ”Κέρδος”), ο στόχος της διόρθωσης ολοκληρώνεται ή ολοκληρώθηκε στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Αναφερόμαστε, άλλωστε, σε έναν παραδοσιακά πτωτικό μήνα, όχι μόνο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τον Μάρτιο αναφέρονται στην εφημερίδα ”Κέρδος” (σελ. 23).

Ανάλογη είναι και η θέση του Θανάση Μαυρίδη στο πρωινό Εγερτήριο, με τη διαπίστωση πως η τάση διαμορφώνεται από τους ”ηγέτες” της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Marfin Analysis διαβλέπει αγοραστικές ευκαιρίες μετά την υποχώρηση, ενώ η Εγνατία Finance αναθεωρεί τη σύστασή της για 10 τίτλους.

Σε άλλη μερίδα του οικονομικού Τύπου επισημαίνεται ότι οι χθεσινές συναλλαγές ήταν από τις μεγαλύτερες (σε καθαρό μέγεθος) της τελευταίας διετίας (”Ημερησία”), ενώ το ”Χρηματιστήριο” επικεντρώνεται στα ξένα και εγχώρια funds, που με τις πωλήσεις τους πιέζουν την αγορά.

Το ενδεχόμενο της αντίδρασης ”παίζει” από νωρίς σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, αν και σε αυτό το ενδεχόμενο οι εκτιμήσεις διίστανται.

Αναφέρουμε την εκτίμηση, κατά παράδοση διορατικού και έγκυρου αναλυτή, που αναφέρει ότι προκειμένου να υπάρξει διατηρησιμότητα της μεσοπρόθεσμης τάσης, θα πρέπει η πιθανή αντίδραση να φέρει (όχι βέβαια σε διάρκεια μόνο μίας συνεδρίασης) την αγορά υψηλότερα των 4.075 μονάδων σε ”κλείσιμο”.

Τα περισσότερα από αυτά που αναφέρονται αφορούν κυρίως στη βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία εδώ και 2-3 συνεδριάσεις έχει αναστραφεί και πάλι σε πτωτική, με απειλούμενη ακόμη και τη μεσοπρόθεσμη (που μέχρι στιγμής παραμένει ανοδική).

Γιατί για τη μεσοπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς υπάρχει προς αξιολόγηση σειρά ικανών θεμελιωδών στοιχείων εισηγμένων.

Τα αποτελέσματα της Φλεξοπάκ κρίνονται κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Τα μεγέθη της Marfin ομοίως, με την εισηγμένη να προχωρά στη διανομή μερίσματος 0,42 ευρώ.

Το ΚΡΙ ΚΡΙ, που προχωρά και στη διανομή μετοχών, διαθέτει άριστο ισολογισμό, όπως άλλωστε και η Frigoglass.

Οι αναφερόμενες περιπτώσεις δεν είναι βέβαια οι μόνες, καθώς όμιλοι όπως της Τιτάν και της Coca Cola επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό της παραδοσιακής αξίας.

Έχουμε την αίσθηση πως ειδικά αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αποτελέσουν χρησιμότατο οδηγό και γνώμονα προσέγγισης της αγοράς.

Εταιρίες όπως Notos Com, Blue Star, Kατσέλης, και 2-3 ακόμη εμφανίζουν αξιοπρόσεκτα οικονομικά στοιχεία, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v