Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φτερό στον άνεμο!

Το να χτυπάς κάποιον που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Τους τελευταίους μήνες η στήλη δέχτηκε καταιγισμό διαμαρτυριών για τις επισημάνσεις που έκανε σε σχέση με τις χρηματιστηριακές αγορές. Μία αγορά, όμως, που έχει τις απίστευτα μεγάλες προοπτικές της Σοφοκλέους, σύμφωνα με όσα μας έλεγαν, δεν επιτρέπεται να γίνεται καρυδότσουφλο στο πρώτο αεράκι...

Φτερό στον άνεμο!
Το να χτυπάς κάποιον που βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. Τους τελευταίους μήνες η στήλη δέχτηκε καταιγισμό διαμαρτυριών για τις επισημάνσεις που έκανε σε σχέση με τις χρηματιστηριακές αγορές.

Μία αγορά, όμως, που έχει τις απίστευτα μεγάλες προοπτικές της Σοφοκλέους, σύμφωνα με όσα μας έλεγαν, δεν επιτρέπεται να γίνεται καρυδότσουφλο στο πρώτο αεράκι...

Δεν είναι καλό για το image της Σοφοκλέους να συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Η Σοφοκλέους μόνο κατ’ όνομα είναι ”ώριμη αγορά”.

Στην ουσία είναι μία αναδυόμενη και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Έτσι δικαιολογούνται και οι υψηλές αποτιμήσεις σε μία σειρά από μετοχές. Διότι η σύγκριση δεν γίνεται με τη Γερμανία, αλλά με την Τουρκία και τη Ρουμανία.

Όλους μάς απασχολεί η επόμενη ημέρα. Τι θα γίνει αύριο. Αν θα συνεχίσει ο Γενικός Δείκτης να κατρακυλάει πέντε πέντε τα σκαλιά.

Το έχουμε ξαναπεί. Η Σοφοκλέους είναι μια μικρή αγορά, στην οποία μπόρεσαν και κυριάρχησαν λίγοι και ισχυροί ξένοι παίκτες. Ακούμε συχνά τις τελευταίες ημέρες ότι οι παίκτες αυτοί έχουν αγοράσει Ελλάδα και δεν θα... πυροβολήσουν το πόδι τους.

Η αλήθεια, πιστεύουμε, είναι λίγο διαφορετική: ότι πούλησαν Ελλάδα στους πελάτες τους και δεν αγόρασαν για τον εαυτό τους τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο θέλαμε να πιστεύουμε...

Αν η κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές ισορροπήσει, τότε δεν έχουν πράγματι λόγο να ”πυροβολήσουν” τη Σοφοκλέους. Αν όμως η κατάσταση χειροτερεύσει, τότε δεν θα συμπεριφερθούν με τρόπο διαφορετικό από εκείνον που θα επιλέξουν για τα χρηματιστήρια της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας.

Κι οι τιμές-στόχοι; Τα όνειρα, οι προσδοκίες; Τα έχουμε ξαναπεί αυτά τα πράγματα. Όσο ανεβαίνει η αγορά τόσο αυξάνονται οι τιμές-στόχοι. Όπως κι όταν πέφτει η αγορά, οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές μειώνονται.

Ο λόγος είναι απλός. Οι ηγέτες της αγοράς είναι χρηματιστές και τους ενδιαφέρει οι πελάτες τους να αγοράζουν και να πουλάνε μετοχές. Τους ενδιαφέρει η προμήθεια, επειδή αυτή είναι η δουλειά τους.

Το ότι κάποιοι πίστεψαν ότι η δουλειά των ξένων είναι η προστασία της ελληνικής αγοράς είναι πρόβλημα εκείνων που συνεχίζουν να πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη...

Δεν ξέρουμε αν η αγορά θα αντιδράσει ή αν θα πάει να βρει τον πάτο σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η Σοφοκλέους μοιάζει με γυναίκα κακομακιγιαρισμένη.

Την παστώσανε στις κρέμες και στα αρώματα για να κρύψουν τις ατέλειές της και στην πρώτη βροχή έφυγε το μακιγιάζ και έτσι είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τα προβλήματά μας.

Ασφαλώς και μπορεί η Σοφοκλέους να δει καλύτερα νούμερα. Όχι όμως επειδή κάτι τέτοιο το δικαιολογεί η πορεία των εταιριών. Αν γίνει, θα είναι μία ακόμη παραφωνία, σε μια παράσταση που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται κακόγουστη φάρσα...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v