Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η απόφαση της Eurostat αναφορικά με τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών, η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone για το θέμα των υποκλοπών, η εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η απόφαση της Eurostat αναφορικά με τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών, η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone για το θέμα των υποκλοπών, η εικόνα της Σοφοκλέους, αλλά και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Υποκλοπές: Νέα δεδομένα στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών προκύπτουν μετά τη χθεσινή ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γ. Κορωνιά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τη μεταστροφή της στάσης της κυβέρνησης έναντι της εταιρίας, την οποία κατηγόρησε για απόκρυψη στοιχείων, αναφέρει η Καθημερινή.

”Κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε” κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Γ. Κορωνιάς, αφήνοντας εκτεθειμένη την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και τη μη ενημέρωση της ΑΔΑΕ επισημαίνει η Ελευθεροτυπία.

Δεν γνώριζα, δεν άκουσα δεν είδα. Αυτές οι τρεις φράσεις συνοψίζουν την πολύωρη και επεισοδιακή κατάθεση του κ. Γ. Κορωνιά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, σύμφωνα με Το Βήμα.

Απογραφή: Μόλις είχαμε αρχίσει σιγά σιγά να ξεχνάμε την υπόθεση της απογραφής, ήρθε χθες η Eurostat να την επαναφέρει βιαίως στην επιφάνεια, με μια απόφαση-βόμβα αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει στο εξής να εγγράφονται από όλα τα κράτη–μέλη στον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τον χρόνο της παράδοσης των οπλικών συστημάτων και όχι τον χρόνο πληρωμής των δόσεων.

Κι άλλο πλήγμα για την κυβέρνηση, εκτιμά η Ελευθεροτυπία, που αναφέρει πως η Eurostat υιοθετεί τη μέθοδο του ΠΑΣΟΚ για τον υπολογισμό των αμυντικών δαπανών στο έλλειμμα.

Πληθωρισμός: Στο 3,2% όσο και τον Ιανουάριο παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, ενώ στα ίδια επίπεδα θα διατηρηθεί και τον Μάιο, σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Γ’ ΚΠΣ: Σε δεύτερη αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ προχωρά η κυβέρνηση, ένα χρόνο ύστερα από την πρώτη επέμβαση που είχε κάνει προκειμένου να αυξήσει την απορροφητικότητα, επισημαίνει η Καθημερινή, που παράλληλα τονίζει ότι επικρατεί ανησυχία πως δεν θα απορροφηθεί το σύνολο των κονδυλίων.

Φορολογία: Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από το 2007 στα 12.000 ευρώ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σύμφωνα με την Ημερησία.

Δάνεια: Προβληματισμός επικρατεί στην Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τις χορηγήσεις των δανείων, ενώ τράπεζα ανησυχεί για έξαρση των επισφαλών απαιτήσεων στο μέλλον, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Σοφοκλέους: Οι διεθνείς αγορές μετοχών άρχισαν να τρίζουν, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που συμπληρώνει πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον που οι ”αρκούδες” δείχνουν έτοιμες να ”χαλάσουν” το πάρτι για τα καλά, η Σοφοκλέους μπορεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα. Συμπληρώνει δε, πως η διόρθωση των τελευταίων ημερών δημιουργεί νέες ευκαιρίες, αλλά και ρίσκα.

Έντονη αλλαγή κλίματος σημειώθηκε χθες στη Σοφοκλέους, με τον Γενικό Δείκτη να τερματίζει στις 3.997,03 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,32%, αν και ενδοσυνεδριακά πέρασε πάνω από τις 4.000 μονάδες, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Η ακραία ταλάντευση της Σοφοκλέους στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στις 7 και 8 Μαρτίου να σημειώνει καθίζηση, με συνολικές απώλειες -3,05% και να επανέρχεται με κέρδη 2,32% τη χθεσινή ημέρα, επιβεβαιώνει τον άγραφο κανόνα της αγοράς ότι ο FTSE-20 είναι ο κυρίαρχος των συναλλαγών, εκτιμά η Καθημερινή.

Κατασκευές: Τρεις ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Ελληνική Τεχνοδομική και η J&P Άβαξ περιλαμβάνονται στη λίστα των 100 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εργοληπτών, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, αναφέρει το Κέρδος.

Ακίνητα: Ειδικό ”Βιβλίο κοστολογίου οικοδομών” θα τηρούν υποχρεωτικά, μετά την εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα, όσοι κατασκευάζουν ή πωλούν –κατ’ επάγγελμα– οικοδομές, σύμφωνα με την Εξπρές.

Moody’s: Στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα η πιστοληπτική βαθμολογία της Σλοβακίας, και ενδεχομένως της Κύπρου και της Λετονίας, ενώ ήδη μας ξεπερνάει η Σλοβενία και μας έχει φτάσει η Εσθονία, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση του οίκου Moody’s την οποία επικαλείται η Καθημερινή.

Εμπόριο: Την αντίθεσή τους εκφράζουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, έστω κι αν αυτό αφορά μόνο μια Κυριακή επιπλέον τον χρόνο, επισημαίνει το Κέρδος.

Λίστα Forbes: Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου το 2005 κέρδισαν 500 δισ. δολάρια, αναφέρει η Ημερησία, επικαλούμενη τη λίστα Forbes, ενώ συμπληρώνει πως μοναδικός Έλληνας της λίστας είναι ο Σπύρος Λάτσης, στην 51η θέση με 9,1 δισ. δολάρια.

ΟΣΕ: Η απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι το τίμημα της διάλυσης του ΟΣΕ, όπως έδειξε και το δυστύχημα στο Μενίδι, τονίζει Το Βήμα.

Στη γραμμή Αθήνας – Οινόης δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης και τα τρένα τρέχουν στα τυφλά, επισημαίνουν τα Νέα.

ΟΠΑΠ: Με προβλήματα ”υποδέχτηκε” το δίκτυο πρακτόρων του ΟΠΑΠ το αναβαθμισμένο από την περασμένη Τρίτη και με πολλές αλλαγές νέο λογισμικό λειτουργίας και διεξαγωγής των νέων παιχνιδιών του Οργανισμού που σχεδιάστηκε από τις υπηρεσίες του, αναφέρει το Κέρδος.

Εταιρία τυχερών παιχνιδιών αγοράζει ο ΟΠΑΠ, επισημαίνει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως στόχος της διοίκησης είναι η επέκταση στον κλάδο και η βελτίωση των μεγεθών του ισολογισμού.

ΑΤΕ – Εμπορική: Κρίσιμη είναι η ερχόμενη εβδομάδα για τις Αγροτική και Εμπορική, σύμφωνα με την Ημερησία, που αναφέρει πως είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση του συμβούλου για την πώληση της Εμπορικής, ενώ συμπληρώνει ότι εάν συνεχιστεί το καλό κλίμα στη Σοφοκλέους, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το placement της Αγροτικής.

Ελληνική Υφαντουργία: Στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ ”βάζει πόδι” μια από τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας, η Ελληνική Υφαντουργία, αναφέρει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις.

Profile: Σχεδόν διπλάσια κέρδη εμφάνισε το 2005 η Profile, η οποία επιδιώκει περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v