Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Πιθανή μία παλινδρόμηση πέριξ των 4.000

Μία παλινδρόμηση πέριξ των 4.000 μονάδων είναι αρκετά πιθανή σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων, σύμφωνα με Τεχνική Ανάλυση της Διεύθυνσης Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας. Παράλληλα οι αναλυτές θεωρούν ότι βραχυπρόθεσμα η Σοφοκλέους δύσκολα θα ξεπεράσει τις 4.120 μονάδες.

Εμπορική: Πιθανή μία παλινδρόμηση πέριξ των 4.000
Μία παλινδρόμηση πέριξ των 4.000 μονάδων είναι αρκετά πιθανή σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων, σύμφωνα με Τεχνική Ανάλυση της Διεύθυνσης Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας. Παράλληλα οι αναλυτές θεωρούν ότι βραχυπρόθεσμα η Σοφοκλέους δύσκολα θα ξεπεράσει τις 4.120 μονάδες, ενώ αξιόλογη κρίνεται και η αντίσταση των 4.055 μονάδων.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Εμπορικής, στην προηγούµενη ανάλυση ανέφεραν ότι το υψηλό των 4.270,96 µονάδων αποτελεί πλέον βραχυπρόθεσµα τοπική κορυφή και µένει να αποδειχθεί αν θα αποτελέσει παράλληλα και το σηµείο κορύφωσης της ανοδικής τάσης των τελευταίων µηνών.

Το σύνολο των τεχνικών ενδείξεων δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια για µια αισιόδοξη προοπτική επαναπροσέγγισης (και πολύ περισσότερο υπέρβασης) των 4.250µ – 4.300µ στο άµεσο µέλλον.

Το πιθανότερο είναι η προσπάθεια δηµιουργίας νέας βάσης τιµών, σε επίπεδα χαµηλότερα των 4.000 µονάδων.

Το πρόσφατο πτωτικό κύµα εκτονώθηκε στη προσέγγιση των 3.829,06µ που αποτελεί την χαµηλότερη τιµή του τελευταίου διµήνου. Σε αυτή την περιοχή τιµών, υπολογίζεται ποσοστό διόρθωσης 42% του ανοδικού κύµατος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 από τις 3.240µ και ποσοστό διόρθωσης 30%, του αρχικού ανοδικού κύµατος που ξεκίνησε τον Μάιο του 2005 από τις 2.840µ.

Και στις δυο περιπτώσεις τα ποσοστά διόρθωσης κρίνονται µεν ικανοποιητικά αλλά δεν µπορεί να αποκλεισθεί, τουλάχιστον µε τις τρέχουσες ενδείξεις, το ενδεχόµενο υποχώρησης (σε ορίζοντα µερικών εβδοµάδων) χαµηλότερα των 3.800µ, προς τις 3.750µ περίπου, όπου προσδιορίζονται ποσοστά διόρθωσης 50% και 33% των προαναφεροµένων ανοδικών κυµάτων, ποσοστά που οπωσδήποτε µειώνουν σηµαντικά τον αναλαµβανόµενο επενδυτικό κίνδυνο µεσοπρόθεσµα.

Βραχυπρόθεσµα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συµπεριφορά του γ.δ. κατά την προσέγγιση των 4.055µ (πρώτη αξιόλογη αντίδραση) και 4.120µ (όπου σύµφωνα µε τα συνήθη ποσοστά ανοδικής αντίδρασης, προσδιορίζεται η µέγιστη δυνατή τιµή για το προσεχές πενθήµερο).

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η ανοδική αντίδραση να εκτονωθεί στην προσέγγιση των προαναφερόµενων αντιστάσεων και ενδεχοµένως στη συνέχεια να ξαναπροσεγγισθούν τα πρόσφατα χαµηλά, όπου θα δοκιµασθεί εκ νέου η αντοχή των κοντινών περιοχών στήριξης (3.905µ χαµηλότερο κλείσιµο και 3.830µ χαµηλότερη τιµή ενδοσυνεδριακά).

Ένας σχηµατισµός τιµών διπλής βάσης (double bottom) θα αντιµετωπιζόταν ιδιαίτερα θετικά σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα. Οι επόµενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 3.790µ, 3.755µ και 3.660µ.

Όπως επισημάνθηκε και την προηγούµενη εβδοµάδα, οι όγκοι συναλλαγών στις µετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν αυξητική τάση στην φάση της υποχώρησης των τιµών, στοιχείο που µάλλον επιβεβαιώνει την εκτίµηση για είσοδο της αγοράς σε περίοδο παλινδροµήσεων σε ένα εύρος τιµών 200 - 300 µονάδων, µε πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση για ένα αξιόλογο χρονικό διάστηµα.

Αν διατηρηθούν αυξηµένοι σε µια νέα φάση υποχώρησης, τότε δύσκολα θα διατηρηθεί ο δείκτης υψηλότερα των 3.800µ. Στην αντίθετη περίπτωση τα περιθώρια υποχώρησης θα είναι περιορισµένα.

*Το πλήρες κείμενο της Τεχνικής Ανάλυσης δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v