Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένοι ”ανάδοχοι” στηρίζουν την αγορά

Εμφανώς καλύτερο, παρά την πρόδηλη επιφυλακτικότητα, το κλίμα στις αγορές, αλλά και τη Σοφοκλέους. Οι ξένοι έχουν επανέλθει με θετικές εκτιμήσεις για μετοχές–επιλογές τους, τη στιγμή που οι φερόμενοι ως ανάδοχοι της διαδικασίας μετοχοποίησης της Εμπορικής γίνονται περισσότερο εμφαντικοί στις προτιμήσεις τους και στην εκ νέου στήριξή τους στην ελληνική αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το δεύτερο βήμα, εξίσου καθοριστικό όσο και το πρώτο της Τετάρτης, έγινε χθες, βάζοντας και πάλι βασικούς δείκτες και μετοχές σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

Δεδομένου όμως ότι οι υψηλές διακυμάνσεις, η μεταβλητότητα, οι ακραίες μεταβολές, η εν γένει νευρικότητα, είναι κύρια χαρακτηριστικά των ημερών σε πολλές αγορές, μεταξύ αυτών και στη Σοφοκλέους, εκτιμάται πως θα χρειαστούν ακόμη κάποιες μέρες προτού διαμορφωθεί σταθερότερη τάση.

Βέβαια, οι ισχυροί της Σοφοκλέους έχουν επανέλθει από προχθές με μάλλον θετικές αναλύσεις για συγκεκριμένες μετοχές-επιλογές τους, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο η αγορά μας έχει δύο επιμέρους ιδιαιτερότητες.

Η πρώτη αφορά στη διάθεση του 10% της Αγροτικής (σχετικό θέμα από το πρωτοσέλιδο της ”Εξπρές”) και η δεύτερη στην ανακοίνωση του αναδόχου του Δημοσίου στη διαδικασία μετοχοποίησης της Εμπορικής.

Εάν όπως όλες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις περί ανάληψης της αναδοχής από τη Citigroup επιβεβαιωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμπληρωματικών κινήσεων (μέσω προγράμματος αγορών) τόσο από τον συγκεκριμένο ξένο οίκο όσο και από τους άλλους που θα συμμετέχουν στη διαδικασία (ενδεχομένως Morgan Stanley, Merrill Lynch).

Η Citigroup είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει θετική για επιμέρους μετοχές–επιλογές της, ενώ σε προχθεσινή της έκθεση (δες σχετικό θέμα) αναφέρονται οι προτιμήσεις Small Caps τίτλων του Χ.Α.

Ενδέχεται, λόγω συγκυρίας, η βραχυπρόθεσμη τάση να παραμείνει ανοδική, καθώς λόγου χάριν η Merrill Lynch θέτει στα 37 ευρώ τον πήχη για τη Eurobank, δίνοντας σύσταση ”αγορά”, η KBW δίνει στόχο τα 27,5 ευρώ για τη Marfin FG (μετά την Deutsche Bank), UBS, Morgan Stanley σχολιάζουν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, ενώ και η Alpha Finance δίνει τιμές–στόχους για Τράπεζα Πειραιώς και ΔΕΛΤΑ.

Από τεχνικής πλευράς, σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρου και κατά κανόνα σωστού στις εκτιμήσεις του αναλυτή, για την εδραίωση της τάσης απαιτείται η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη σε ”κλείσιμο” σε επίπεδο υψηλότερα των 4.070 – 4.080 μονάδων (ασφαλώς σε περισσότερες των 2-3 συνεδριάσεων).

Κύρια μετοχή-σηματωρός για σήμερα παραμένει εκ των πραγμάτων η Εθνική, λόγω και της παρουσίασης του ομίλου σε ξένους θεσμικούς στη Νέα Υόρκη, ακολουθούν ΟΠΑΠ και Eurobank και έπεται ο ΟΤΕ.

Σημείωση: Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Πάνος Λασκαρίδης μίλησε χθες εφ’ όλης της ύλης στη ”Ναυτεμπορική”. Μεταξύ των άλλων θα πρέπει να δοθεί από τους υπεύθυνους ιδιαίτερη σημασία σε μια δραματικών τόνων προειδοποίηση του Έλληνα εφοπλιστή.

”Η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και να ενισχυθεί η ακτοπλοΐα. Αυτό πρέπει να γίνει και για έναν ακόμη λόγο. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι σε λίγα χρόνια υπάρχει ο κίνδυνος οι γραμμές αντί να ξεκινούν από τον Πειραιά προς τα νησιά (του Αιγαίου) να έρχονται από απέναντι”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v