Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάρουμε στις αποκρατικοποιήσεις

Το Eλληνικό Δημόσιο χρειάζεται χρήματα για να γεμίσει τα ταμεία του. Οι ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι μπορούν να βγάλουν αρκετά κέρδη ποντάροντας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων. Το χαλί είναι ήδη στρωμένο. Αν βοηθήσουν και οι διεθνείς αγορές, έχουμε στα χέρια μας μία hot ”επενδυτική πρόταση”.

Ποντάρουμε στις αποκρατικοποιήσεις
Το Ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται χρήματα για να γεμίσει τα ταμεία του. Οι ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι μπορούν να βγάλουν αρκετά κέρδη ποντάροντας στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων. Το χαλί είναι ήδη στρωμένο. Αν βοηθήσουν και οι διεθνείς αγορές, έχουμε στα χέρια μας μία hot ”επενδυτική πρόταση”.

ΔΕΗ και ΟΤΕ είναι στην κορυφή αυτής της ”πυραμίδας”. Και οι δύο επιχειρήσεις χρειάζονται ”άλλον αέρα” για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιχειρηματικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Στον ΟΤΕ η διοίκηση Βουρλούμη προχωράει τολμηρά. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα και την επιβράβευση των προσπαθειών από τους επενδυτές, αν και εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία.

Στη ΔΕΗ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δεν έχει ανοίξει ακόμη ο... ασκός των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει, όμως, να θεωρούμε βέβαιο ότι είναι απλώς και μόνο θέμα χρόνου να γίνει και στη ΔΕΗ ό,τι γίνεται ήδη στον ΟΤΕ.

Είναι βέβαιο ότι το υπάρχον μοντέλο διοίκησης δεν ”περπατάει” και ότι οι μεγάλες αυτές κρατικές επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης σε λίγα χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ καλό επενδυτικό στοίχημα.

Δεν ξέρουμε σε ποια τιμή θα είναι ελκυστική η μετοχή της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, όπως και των άλλων κρατικών εταιριών. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τις έχουμε συνεχώς στην οθόνη μας!

Τα λιμάνια και οι εταιρίες ύδρευσης είναι ένα ακόμη καλό ”όπλο” στη φαρέτρα των αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Δεν γνωρίζουμε πότε θα αποφασίσει να προχωρήσει στην εκποίησή τους, αλλά είναι η επόμενη λογική κίνηση.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν ήθελε να περιορίσει τον ρόλο του κράτους στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, είναι πολύ δύσκολο να βρει άλλους τρόπους για να καλύψει τα ελλείμματά της.

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μονόδρομος και πολλές από τις κρατικές επιχειρήσεις κρύβουν μεγάλες υπεραξίες, οι οποίες μόνο με ιδιωτικό management μπορούν να αναδειχτούν.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v