Νέο κρίσιμο τεστ για τη Σοφοκλέους

Αρκετά εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες στη Σοφοκλέους, καθώς οι διεθνείς αγορές πιέζονται σημαντικά από την κούρσα του πετρελαίου, ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής των επενδυτών οι πιέσεις λόγω πωλήσεων τραπεζικών τίτλων από ξένα χαρτοφυλάκια. Κρίσιμο τεστ για τη νέα εβδομάδα συνιστά η διασφάλιση των 2.269 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η παρτίδα μπορεί να ”σώθηκε” εν μέρει προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Με το κλίμα όμως στις διεθνείς αγορές νευρικό και αβέβαιο, θα πρέπει να εκδηλωθούν υπερβάλλουσες αντοχές στη Σοφοκλέους προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το πρόβλημα της αγοράς μας εστιάζεται στο γεγονός, πως ορισμένοι ξένοι ”αδειάζουν” θέσεις τους. Αυτό είναι εμφανές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έγινε προφανές την Πέμπτη και την Παρασκευή, και επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν τη μείωση της θέσης τους τον Ιούλιο.

Από το 42,1% η θέση των ξένων στις μετοχές του FTSE 20 μειώθηκε στο 39,58% χωρίς να υπολογίζονται όμως οι σημαντικές τους πωλήσεις σε τραπεζικούς τίτλους από τις αρχές του Αυγούστου.

Ορισμένοι εξ αυτών πωλούν και αποχωρούν. Άλλοι όμως ρευστοποιούν και λαμβάνουν αλλού θέσεις. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών σε άλλες μετοχές του FTSE 20, με χαρακτηριστική την περίπτωση των Cosmote, Motor Oil.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές εταιρίες, ουσιαστικά όμως την ίδια περίπτωση, καθώς αναμένονται θετικά αποτελέσματα στο α΄ εξάμηνο.

Με βάση τη διακύμανση των τριών βασικών δεικτών τόσο στη συνεδρίαση της 6/8 όσο και συνολικά στην εβδομάδα που μας πέρασε, καθίσταται προφανής η αιτία και η αφορμή του προβλήματος.

Χθες, Παρασκευή, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,42% (συνολικά 1,67%) ο ΜΚ40 0,25% (-1%) ο δε Small Cap 80 αντέδρασε κατά 0,33% (συνολικά 0,33% και στην εβδομάδα).

Αναμφίβολα, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το μέγεθος της εντολής πώλησης του ξένου που πουλούσε μετοχές της Alpha Bank, μέχρι χθες.

Το κρίσιμο για το Γενικό Δείκτη θα είναι και πάλι σε ενδεχόμενη αρχική πίεσή του η δύναμη (ή αδυναμία) διασφάλισης του χαμηλού της 6/8, δηλαδή των 2.269 μονάδων.

Περίπου 1% περιθώριο διόρθωσης του Γενικού Δείκτη χωρίζει την πιθανότητα αντίδρασης της αγοράς από το ενδεχόμενο περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης.

Με βαρίδι και αυτή τη φορά, μετοχές εταιριών του FTSE 20, καθώς θα ενεργοποιηθούν εντολές ”κλειδώματοςζημιών από την πλευρά ξένων. Ενδεχόμενο, που ευχή θα ήταν να αποφευχθεί.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,22%, ο FTSE/ASE 20 1,67%, ο FTSE/ASE Mid 40 1,05%, ο FTSE/ASE SC 80 κατά 2,40%, και ο FTSE/ASE 140 περί το 1,65%.

Από τους κλαδικούς δείκτες, υψηλές απώλειες της τάξης του 4,67% κατέγραψε αυτός της πληροφορικής, ακολούθησαν ο τραπεζικός (-3,67%), και ο βιομηχανικός με πτώση 0,15%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η μετοχή της Κτήμα Λαζαρίδης (+16,57%), ακολούθησαν η Τζιρακιάν Προφίλ (+15,09%), το προνόμιο της Κορφίλ με κέρδη 11,76%, η Διεκάτ (+10,78%) και η Δομική Κρήτης, που σημείωσε άνοδο 10,17%.

Αντίθετα, απώλειες 38,70% σημείωσε η Δέλτα Project, η Ελβιεμέκ υποχώρησε 28,42%, ο Ξιφίας κατά 20,69%, η Ευρωσυμμετοχές περί το 20% και η Έμπεδος κατά 19,61%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v