Αποκάλυψη τώρα!

Και ο πέμπτος άγγελος άδειασε τη φιάλη του στον θρόνο του θηρίου και σκοτώθηκε η βασιλεία του και οι οπαδοί του δάγκασαν τις γλώσσες τους από τον πόνο και βλασφήμησαν τον Θεό για τους πόνους που είχαν και δεν μετανόησαν για τα έργα τους. (Αποκάλυψη ΙΣΤ)

Αποκάλυψη τώρα!
Και ο πέμπτος άγγελος άδειασε την φιάλη του στον θρόνο του θηρίου και σκοτώθηκε η βασιλεία του και οι οπαδοί του δάγκασαν τις γλώσσες τους από τον πόνο και βλασφήμησαν τον Θεό για τους πόνους που είχαν και δεν μετανόησαν για τα έργα τους.

(Αποκάλυψη ΙΣΤ)

Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Σήμερα δεν ”κληρώνει” μόνο για τον όμιλο Λαναρά. Κρίνεται η αξιοπιστία ολόκληρων συστημάτων και δοκιμάζονται σκληρά οι αντοχές τους.

Τι θα κάνουν, για παράδειγμα, οι τράπεζες στην περίπτωση που ο κ. Λαναράς αποφασίσει να μη δώσει δέκα, αλλά οκτώ εκατομμύρια ευρώ; Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας οι οικογένειες τριών χιλιάδων οκτακοσίων απολυμένων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;

Κι έπειτα, σώζεται πράγματι η κατάσταση με 20–30 εκατομμύρια ευρώ ή θα έρθουμε και πάλι αντιμέτωποι με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα ύστερα από λίγους μήνες;

Οι ”μέσες” λύσεις είναι εκ φύσεως προβληματικές. Δεν ξέρουμε αν ο όμιλος σώζεται ή όχι με 20 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρουμε, όμως, ότι οι τράπεζες ήταν αρκετά ελαστικές έναντι της σημερινής διοίκησης του ομίλου.

Σε άλλη ανάλογη περίπτωση θα απαιτούσαν να έχουν τον ασφυκτικό έλεγχο της εταιρείας, πριν αποφασίσουν να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ερώτημα που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι για ποιους ακριβώς λόγους οδηγήθηκε ο όμιλος στην σημερινή δυσχερή κατάσταση. Αν οι τράπεζες δεν δώσουν μία ικανοποιητική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, οποιαδήποτε ανάλογη πρόταση με αυτή που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεσοβέζικης λύσης.

Οι επενδυτές βρίσκονται σοβαρά εκτεθειμένοι έναντι των εξελίξεων στον όμιλο. Η πληροφόρησή τους δεν είναι πλήρης και ουδείς εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης υποχρεώθηκε να το πράξει.

Ο χειρισμός της κυβέρνησης και των τραπεζών στην υπόθεση Λαναρά θα αποτελέσει κριτήριο και για άλλες ανάλογες υποθέσεις. Αν ο κ. Λαναράς ”πέσει στα μαλακά”, το ίδιο θα απαιτήσουν και άλλοι. Ποιος θα μπορεί να τους το αρνηθεί;

Σήμερα, λοιπόν, ”παίζονται” πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα φαίνονται με μια πρώτη ματιά...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v