Σε επιμέρους κινήσεις το ενδιαφέρον

Καθοριστικής σημασίας η απόφαση της Alpha Bank να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών, πλην όμως η διάθεση ξένων και Ελλήνων αγοραστών και πωλητών θα φανεί στην πράξη. Συντηρούνται μέσω ανακοινώσεων οι διεργασίες στον κλάδο μεταλλουργίας (Αλουμίνιο), κινητικότητα σε ΕΕΓΑ και Κυριακίδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ανακοίνωση και μόνο της διοίκησης της Alpha Bank πως προτίθεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών (μέχρι ποσοστού 3%) επιβεβαιώνει την προβληματική συμπεριφορά μετοχών του κλάδου.

Στη συγκεκριμένη μετοχή η σχέση αγοραστών – πωλητών διαμορφωνόταν στις 14.45’ στα 18,72 ευρώ, με εντολή αγοράς 130.000 τεμαχίων και εντολή πώλησης 1.000 τεμαχίων στα 18,74 ευρώ.

Το δε βάθος και των δύο εντολών φανέρωνε, τουλάχιστον μέχρι εκείνη την ώρα, μια απρόθυμη στάση από πλευράς αγοραστών.

Η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται σε διακύμανση χαμηλότερα της στήριξης των 18,9 ευρώ σε ”χαμηλή” τιμή, όπως επίσης και ο τίτλος της Εμπορικής.

Βέβαια, στην Εμπορική μετά τις 14.00’ εμφανίζονται σταδιακά αγοραστές προς τα 17,26 ευρώ.

Αντίρροπη δύναμη για τον FTSE-20 διαμορφώνεται από τη μετοχή του ΟΤΕ στα 10,08 ευρώ (0,8%), με τις εντολές όμως πώλησης να παραπέμπουν σε μεγάλους επενδυτές.

Οι μετοχές των Coca – Cola με αγοραστές από τα 19,36 ευρώ και συναλλαγές περισσότερες των 210.000 τεμαχίων (στις 14.50’) ενισχύονται κατά 1,04%, ενώ κέρδη εμφανίζουν οι Intracom (3,42 ευρώ), ΟΠΑΠ (15,94 ευρώ), Βιοχάλκο (6,16 ευρώ) και ΔΕΗ (19,38 ευρώ).

Η αντίδραση μετοχών όπως οι Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, S&B και Αλουμίνιον της Ελλάδος θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο της ανακοίνωσης όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών (επιστολή Alcan, ανακοινώσεις και των τριών ελληνικών ομίλων).

Όμως η μετοχή όπου πανηγυρικά επιβεβαιώνεται ο μονόδρομος των εξελίξεων που θα αφορά συνολικότερα στον ασφαλιστικό κλάδο είναι αυτή της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σημειωνόταν και προχθές πως η μετεγγραφή του Δούκα Παλαιολόγου από την Alpha Ασφαλιστική στον όμιλο της Εθνικής, σε συνδυασμό με τη μελέτη σκοπιμότητας που έχει ζητηθεί από τον όμιλο της Εθνικής για το μέλλον της θυγατρικής της Ασφαλιστικής, αλλά και η ευρύτερη προσπάθεια απογαλακτισμού του ομίλου από παράπλευρες χαμηλής αποδοτικότητας θέσεις και επενδύσεις, διαμορφώνουν δυναμική.

Δεν είναι τυχαίο πως από την αρχή της εβδομάδας πότε η Εθνική Ασφαλιστική, πότε η Αστήρ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, παραμένουν στο προσκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v