Μαξιλαράκια... ασφαλείας στις 2.300

Χαμηλές μεν οι συναλλαγές, δεν ξεπέρασαν τα 86 εκατ. ευρώ, ανθεκτική όμως για ακόμη μια φορά η περιοχή στήριξης των 2.300 μονάδων, για τη διασφάλιση της οποίας συνεισέφεραν μη τραπεζικοί τίτλοι από το χώρο των blue chips. Σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο, Τιτάνα, σε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους η Εμπορική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλές μεν οι συναλλαγές, δεν ξεπέρασαν τα 86 εκατ. ευρώ, ανθεκτική όμως για ακόμη μια φορά η περιοχή στήριξης των 2.300 μονάδων. Μια περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο επίπεδο των 1.220 μονάδων του FTSE 20, που και αυτός σήμερα ”άντεξε”.

Το ενθαρρυντικό δε είναι πως ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60%, με την δραστηριοποίηση αγοραστών σε τίτλους τρων οποίων ”δοκιμάζονται” η περιοχή στήριξης.

Ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική η περίπτωση της Alpha, καθώς ενεργοποιήθηκαν σήμερα τα αντανακλαστικά τόσο του ομίλου, αλλά και ομάδας θεσμικών.

Εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εξαμήνου, μεθαύριο, εντολές αγοράς ενεργοποιήθηκαν και στη μετοχή της Eurobank, ενώ θετική ήταν η εικόνα Εθνικής και Πειραιώς.

Ακόμη, και για τη μετοχή της Εμπορικής, η λογική προσφορά προϊδεάζει για σταθεροποίηση του τίτλου, μετά μάλιστα από τα χθεσινά αποτελέσματα, που έγιναν θετικά αποδεκτά από την πλειονότητα των ΑΧΕ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η μετοχή κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην υψηλή τιμή ημέρας, 2.330,30, ενισχυμένος κατά 0,91%, ενώ με 0,9% ο FTSE 20 εμφανίζει υπεραπόδοση έναντι του ΜΚ40 και Small Cap 80.

Μεταξύ των μετοχών που κινήθηκαν ανοδικά, ξεχωρίζει η συνολικότερα θετική κίνηση μητρικής και θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, τα σημαντικά κέρδη της Τιτάν (μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις), με συναλλαγές που παραπέμπουν σε επανεργοποίηση αγοραστών, μετά από την πρόσφατη διόρθωση.

Για μια ακόμη συνεδρίαση, οι μετοχές του ομίλου Εθνικής, με αιχμή σήμερα την Εθνική Ακινήτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυξημένη εμπορευσιμότητα και συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές των ΔΟΛ, Notos Com, Chipita, Motor Oil, Μαιλλης, ΚΑΕ, Πετζετάκις, MLS, ΑΛΤΕ.

Φαίνεται πως ”ξεκολλά” από τα 19 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς με συναλλαγές 410.000 και πλέον τεμαχίων έκλεισε στην υψηλή τιμή ημέρας των 19,40 ευρώ. Η αντίδραση της ΔΕΗ αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που ο FTSE 20 χρειάζεται ”στήριξη”.

Από τις μετοχές του FTSE 20 ξεχωρίζει η αυξημένη εμπορευσιμότητα (και πακέτα) αντίδραση της Motor Oil, με εμφανή τη διάθεση θεσμικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή μιας εταιρίας που ακολουθεί παραδοσιακά την πολιτική διανομής προμερίσματος.

Αυξημένες όμως και οι συναλλαγές στα ΚΑΕ, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 3,22%, ενώ στην περίπτωση της θυγατρικής των Γερμανού-Folli Follie, ζητούμενο για τους αναλυτές είναι ένα καλό 9μηνο. Η μετοχή υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποφέρει υπεραξίες.

Θετικά έκλεισε και η μετοχή της Γερμανός, ενώ από τα 8,30 ευρώ μέχρι το κλείσιμο των 8,52 ευρώ, φαίνεται πως ”γκρουπάρεται” από ισχυρές ΑΧΕ η μετοχή της Hyatt.

Ενδιαφέρουσα όμως ήταν σήμερα η εικόνα και των μεσαίων, καθώς πέραν των Notos Com, Άβαξ, ΔΟΛ, Εθνική Ασφαλιστική, Εθνική Ακινήτων, υπήρξε ενδιαφέρον για τις Μαϊλλη (στα 3,18 ευρώ), ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, και από τον Small Cap 80, για τους τίτλους των Alfa Alfa Holdings, Δομική Κρήτης, Έλτον, Κυριακίδης, Πλαστικά Θράκης, Τεγόπουλος, Φοίνιξ, Σαράντης (η τιμή προσέγγισε την υψηλή των 4,86 ευρώ) και Spider.

Σε γενικές γραμμές, η συνεδρίαση, δεδομένου ότι επιτεύχθηκε η διασφάλιση των 2.300 μονάδων και ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά ορισμένων αγοραστών σε δεικτοβαρείς μετοχές και τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτιμάται σε γενικές γραμμές ως καλή.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 36.500 τεμαχίων της εταιρίας Βωβός στα 16,58 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Lannet στα 1,57 ευρώ, ένα πακέτο της Eurobank 200.000 τεμαχίων στα 17,95 ευρώ, ένα πακέτο της Coca Cola 3E 35.700 τεμαχίων στα 19,72 ευρώ, ένα πακέτο της Τράπεζας Πειραιώς 75.501 τεμαχίων στα 9,16 ευρώ.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 5 τεμαχίων της Ξυλεμπορίας στα 4,30 ευρώ, ένα πακέτο 20 τεμαχίων της Microland στα 1,46 ευρώ, ένα πακέτο 37.990 τεμαχίων της Γερμανός στα 22,10 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στα 17,74 ευρώ, ένα πακέτο της ΔΕΗ 100.000 τεμαχίων στα 18,94 ευρώ και ένα πακέτο της Cosmote 47.000 τεμαχίων στα 13,54 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v