Ενδείξεις αντίδρασης στο Χ.Α.

Για μία ακόμη φορά ”σώζεται” η στήριξη των 2.300 μονάδων. Αν μη τι άλλο, σήμερα καταγράφονται ενδείξεις που αφορούν στο ενδεχόμενο βελτίωσης της εικόνας συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών. Στο περίπου 1 προς 1 η σχέση ανοδικών - καθοδικών, με επιμέρους κινήσεις στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να διατηρούν το ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διαπίστωση Αμερικανού αναλυτή πως ”θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις κερδοσκοπικού χαρακτήρα διακυμάνσεις στην αγορά πετρελαίου, που σε τακτά χρονικά διαστήματα πυροδοτούνται από τρομοκρατικές αφορμές” αποδίδει μέρος της πραγματικότητας.

Αντέχουν οι αγορές, παρά τις απειλές, τις επιθέσεις σε αγωγούς και την υστερία, που πρωτίστως εξυπηρετεί τους κερδοσκόπους στην αγορά πετρελαίου.

Στη Σοφοκλέους διαπιστώνεται διάθεση αντίδρασης, καθώς συγκεκριμένες μετοχές αναπτύσσονται αντανακλαστικά κοντά σε τιμές στήριξης. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον όμιλο Κλωνατέξ και τα θετικά αποτελέσματα μερίδας των εισηγμένων, διαμορφώνει τις σχέσεις ανοδικών/καθοδικών στο περίπου 2 προς 1.

Παράλληλα απομακρύνει για πολλοστή φορά τον Γενικό Δείκτη από τις 2.300 μονάδες, με αιχμή όμως σήμερα τον FTSE-20, που και αυτός κινείται περίπου 12 μονάδες υψηλότερα της στήριξης των 1.220 μονάδων.

Στα 19,54 ευρώ η Alpha (1,2%), στα 17,74 ευρώ η Εθνική (0,7%), στα 9,06 ευρώ η Πειραιώς (1,4%), στα 17,7 ευρώ η Eurobank (0,4%) και, αν μη τι άλλο, εμφανίζεται και πάλι διάθεση αγορών για τραπεζικές μετοχές.

Είναι ενδεικτικό πως στην περίπτωση των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, οι εντολές αγοράς ήταν υπερδιπλάσιες της προσφοράς, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την εξισορρόπηση των τιμών.

Η υψηλή τιμή στα 13,60 για τη μετοχή της CosmΟΤΕ και τα κέρδη σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΑΕ, Ιntracom, Coca-Cola 3E και Βιοχάλκο δίνουν ανάσα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με ισόρροπη σχέση αγοραστών -πωλητών στα 2,04 και 2,08 ευρώ, υποχωρεί μέχρι 9,7% η μετοχή της Delta Project. Ενισχυμένη εμφανίζεται η τιμή των μετοχών Κλωνατέξ, Ευρωσυμμετοχών, ΕΛΒΕ, Λαζαρίδης, Σαραντής Χίου.

Στη συνέχεια, η τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα της Εθνικής, όπου η εμπορευσιμότητα στις 12:00 ξεπερνούσε τα 115.000 τεμάχια, του ΟΤΕ με επίσης αυξημένη εμπορευσιμότητα, αλλά και της ΔΕΗ, όπου καταγραφόταν ο υψηλότερος τζίρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v