Εμπορική: Πώς είδαν οι αναλυτές το 6μηνο (update)

Την αυστηρή πολιτική της νέας διοίκησης όσον αφορά στις προβλέψεις, στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που μόλις έχει ξεκινήσει, αλλά και στην ποιότητα της κερδοφορίας επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι Marfin, Π&Κ, Εθνική, Eurobank Sec, Εγνατία σχολιάζοντας τα καλύτερα του αναμενομένου μεγέθη 6μήνου της Εμπορικής Τράπεζας. Σε αναβάθμιση της σύστασης προχώρησε η Σίγμα. Μείωση τιμής-στόχου από UBS και Εγνατία.

Εμπορική: Πώς είδαν οι αναλυτές το 6μηνο (update)
Την ”ποιότητα” της κερδοφορίας, αλλά και την αυστηρή πολιτική της νέας διοίκησης του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας όσον αφορά στις προβλέψεις, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι Marfin Analysis, Εθνική ΑΧΕ, Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, Eurobank Securities και Εγνατία ΑΧΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα και τα οποία κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων της αγοράς, ενώ η Σίγμα Securities αναβάθμισε τη σύσταση.

Εξάλλου, νέα τιμή-στόχο τα 27,8 ευρώ (από 29,3 ευρώ) θέτει για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας η UBS, σε σχετική έκθεσή της (2/8), διατηρώντας παράλληλα τη σύστασή της (”buy 2”).

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας προχώρησε και η Εγνατία ΑΧΕ. Συγκεκριμένα, σε ξεχωριστή της ανάλυση με ημερομηνία 3 Αυγούστου η Εγνατία ΑΧΕ θέτει την τιμή-στόχο στα 24 ευρώ, κατά 5% χαμηλότερα από την προηγούμενη των 25,40 ευρώ, διατηρώντας ωστόσο τη σύσταση ”συσσώρευση”.

Παράλληλα, στην ίδια ανάλυση η Εγνατία ΑΧΕ επισημαίνει πως παρά τη βελτίωση που εμφάνισαν τα μεγέθη της Εμπορικής Τράπεζας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το πρώτο, προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της κατά 7% (σε μέσο όρο) για την περίοδο 2004-2006.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη της Εμπορικής Τράπεζας στο σύνολο του 2004 θα παρουσιάσουν 4% αύξηση διαμορφούμενα στα 74,4 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως αναμένεται να ενισχυθούν εντυπωσιακά κατά 74% το 2005, στα 129,3 εκατ. ευρώ και κατά 29% το 2006 (στα 165,4 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, η Marfin Analysis στο πρωινό report της επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της Εμπορικής Τράπεζας ξεπέρασαν τις προβλέψεις της σε επίπεδο κερδών, η ποιότητα της κερδοφορίας δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική ώστε να δικαιολογεί σημαντική αντίδραση στην τιμή της μετοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο η Marfin Analysis σημειώνει πως τα οργανικά κέρδη προ φόρων (εξαιρώντας χρηματοοικονομικά και έκτακτα κέρδη) διαμορφώθηκαν στα 6,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόνο στο 18,4% των συνολικών κερδών.

Πάντως, η Marfin Analysis καταλήγει τονίζοντας πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Εμπορική Τράπεζα ”έχει ακόμα πολύ δουλειά μπροστά της” προτού εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο οργανικών κερδών.

Επίσης, η Marfin Analysis αναφέρεται και στις αυξημένες κατά 50% προβλέψεις που παρουσίασε ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας στο εξάμηνο, σημειώνοντας πως αντανακλούν την πιο αυστηρή πολιτική της νέας διοίκησης.

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, τα καλύτερα των προβλεπόμενων μεγέθη που ανακοίνωσε ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας οφείλονται κυρίως στην κατά 8% αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Εξάλλου, η Σίγμα Securities σε ξεχωριστό της report όπου σχολιάζει τα μεγέθη εξαμήνου της Εμπορικής Τράπεζας αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι η αναδιάρθρωση του ομίλου έχει μόλις ξεκινήσει, παρατήρησε βελτίωση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο.

Η Σίγμα Securities συμπληρώνει πως μετά την πρόσφατη πτώση της τιμής της μετοχής και με βάση την τιμή-στόχο των 17,4 ευρώ που έχει θέσει για τη μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας αναβάθμισε τη σύσταση σε ”neutral” από ”underperform”.

Παράλληλα, η Σίγμα Securities αναφέρει πως αναπροσάρμοσε οριακά ορισμένες προβλέψεις της για το σύνολο του 2004, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν οι εκτιμήσεις της αναφορικά με τα κέρδη του έτους.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 3 Αυγούστου 2004 σημειώνει, μεταξύ άλλων, την ”ικανοποίησή” της από την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους και αναφέρει την πιστωτική επέκταση στη λιανική.

Στον αντίποδα, μεταξύ των αδυναμιών η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει την αδυναμία όσον αφορά στη συνολική πιστωτική επέκταση, τη διψήφια μεταβολή των εξόδων αλλά και τη σημαντική αύξηση στις προβλέψεις, η οποία είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2004.

Πάντως, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως, αν και οι στόχοι που έχει θέσει η νέα διοίκηση είναι στη σωστή κατεύθυνση, οι όποιες θετικές επιδράσεις θα γίνουν ορατές μακροπρόθεσμα, πιθανότατα το 2006.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ καταλήγει σημειώνοντας πως η ανακοίνωση του λεπτομερούς business plan θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεσοπρόθεσμη τοποθέτησήη της, ενώ συμπληρώνει πως διατηρεί τη σύσταση ”underweight”.

Την επέκταση της καταναλωτικής πίστης σε επίπεδο λιανικής επισημαίνει μεταξύ των θετικών σημείων για το εξάμηνο της Εμπορικής Τράπεζας η Eurobank Securities, που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου, καθώς εκτιμά πως θα επιχειρηθεί σημαντική προσπάθεια για την εκλογίκευση των λειτουργιών.

Η Eurobank Securities σημειώνει πως παραμένει θετική για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου, αν και, όπως επισημαίνει, οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν απτά αποτελέσματα πριν από το τέλος του 2005 ή τις αρχές του 2006.

Παράλληλα, η ΕFG Sec. αναθεωρεί υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τα EPS της τράπεζας το 2004, προβλέποντας ότι θα ανέλθουν στα 0,77 ευρώ (από 0,5 προηγουμένως), ενώ όσον αφορά στα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη έτους, οι νέες εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής ”μιλούν” για 66 εκατ. ευρώ, από 43 εκατ. ευρώ προηγουμένως.

Εξάλλου, η EFG Sec. εκτιμά ότι η Εμπορική Τράπεζα διαπραγματεύεται 24,4 φορές τα εκτιμώμενα για το 2004 EPS, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας (2004) προβλέπεται να ανέλθει στο 6%.

Από την πλευρά της η Εγνατία ΑΧΕ σημειώνει πως οι αυξημένες προβλέψεις, αλλά και η κατά 13% αύξηση στα λειτουργικά έξοδα είναι οι βασικότεροι λόγοι στους οποίους οφείλεται η ”αδύναμη” εικόνα που παρουσίασε ο όμιλος στο εξάμηνο.

Παράλληλα, η Εγνατία ΑΧΕ συμπληρώνει πως καθώς η τράπεζα βρίσκεται στην αρχή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης δεν αποκλείει διακυμάνσεις στην κερδοφορία του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v