Σύστημα 6-3-1

Η εύθραυστη ισορροπία των διεθνών αγορών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άμεσα αποτελέσματα στη Σοφοκλέους. Το ζητούμενο, η ”άμυνα” συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, ειδικότερα των Alpha και Εθνικής. Επιμέρους κινήσεις στα μεσαία, θα παραμείνουν στο επίκεντρο και αυτή την εβδομάδα.

του Μιχάηλ Γελαντάλι

Δύσκολη αρχή, για ένα μήνα που θα μπορούσε να ξεκινήσει με καλύτερες προσδοκίες. Η εικόνα των διεθνών αγορών, δεδομένης της υψηλής τιμής του πετρελαίου (σταθερά πάνω από τα 43 δολάρια το βαρέλι), σε συνδυασμό με την πτωτική φορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών τίτλων, μεταθέτει για ευθετότερο χρόνο το ενδεχόμενο ενός επόμενου κύκλου.

Το διάστημα που θα μεσολαβήσει εξαρτάται από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, και ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο από τη στάση των ξένων.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε Εθνική και Alpha χαρακτηρίζονται από αρκετές χρηματιστηριακές αδικαιολόγητες, με ενδεικτική την προσέγγιση της Marfin Analysis.

Ούτως ή άλλως, όμως, η πίεση στον κλάδο δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, παρά το ότι σήμερα η Εμπορική και μεθαύριο Πέμπτη η Eurobank προγραμματίζουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Το ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές δεν αφορά τόσο στο εάν είναι εφικτή μια βραχυπρόθεσμη τεχνικής μορφής αντίδραση για τις Εθνική και Alpha Bank, όσο το εάν θα ”κρατηθούν” οι μακροπρόθεσμες (με βάση τον ΚΜΟ-200) στηρίξεις αυτών των μετοχών.

Το ζητούμενο είναι κυρίως η διασφάλιση της στήριξης της Alpha, καθώς η μετοχής της εμφανίζεται με το πλέον ασθενές διάγραμμα.

Θα τονιστεί για πολλοστή φορά πως κυρίως οι ξένοι έχουν κατοχυρώσει κέρδη δύο εβδομάδων (στην περίπτωση της Εθνικής) και δεν έχουν λόγο να δραστηριοποιηθούν άμεσα, εάν η τάση στον κλάδο παραμείνει πτωτική.

Το περιεχόμενο του πρωινού Εγερτηρίου ”Γιατί ψηφίζουμε περιφέρεια” χρήζει προσοχής, καθώς περισσότερες είναι οι περιπτώσεις υποτιμημένων μετοχών υγιών επιχειρήσεων στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που θα μπορούσαν να προσελκύσουν και επενδυτικά το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μετοχές-”σηματωροί” για σήμερα είναι κατ’ αρχάς η Alpha Bank, δευτερευόντως οι Εθνική και Eurobank, αλλά και οι μετοχές των CosmΟΤΕ, Τιτάν και Ελληνική Τεχνοδομική από τον FTSE–20.

Επίσης, για διαφορετικούς λόγους οι μετοχές των Ρόκα -όπου οι εξελίξεις μπορεί να ωθήσουν την τιμή πάνω από τα 6 ευρώ- Άκτωρ, Κορασίδης, Φουρλής, ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων, αλλά και Αστήρ, Εθνική Ασφαλιστική, Μαΐλλης, και για τους γνωστούς λόγους οι Κλωνατέξ – Lannet.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v