Ακυρες οι τραπεζικές προσδοκίες;

Η διάψευση των προσδοκιών για ένα μίνι- ράλι με αφορμή τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων, οδηγεί σε σημαντικές ρευστοποιήσεις- κυρίως στην Εθνική και δευτερευόντως στην Alpha. Στο 1 προς 2 η σχέση ανοδικών– καθοδικών, με αρκετές μετοχές εταιριών μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να παραμένουν (σε μικρό ή μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα) στο επίκεντρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι μόνες μετοχές του FTSE-20 που ”διασώζονται” είναι η Cosmote, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εμπορική και ΕΛΤΕΧ.

Αντιθέτως, μεγαλύτερες απώλειες με σημαντική προσφορά κυρίως στην Εθνική εμφανίζουν η μετοχή του ομίλου και ο τίτλος της Alpha Bank.

Ο πρώτος υποχωρεί κατά 2,19% προς τα 17,86 ευρώ, ο δεύτερος κατά 0,90% προς τα 20,08 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτήν την πίεση στη διάψευση των προσδοκιών όσων ”πόνταραν” σε μικρή αντίδραση του τραπεζικού δείκτη, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank ήταν απολύτως αναμενόμενα, αφαιρουμένων των υπεραξιών από την πώληση της Delta Singular και της Εθνικής αρκετά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι πωλήσεις αυτές θεωρούνται δικαιολογημένες.

Θα πρέπει, κατά εκτίμηση και χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, να προέρχονται από την πλευρά μάλλον Ελλήνων θεσμικών και ελάχιστα ξένων.

Για τους τελευταίους, έχει αναφερθεί τόσο το μέσο κόστος κτήσης στη μετοχή της Εθνικής όσο και το ότι έχουν ήδη κατοχυρώσει υπεραξίες τουλάχιστον 50 λεπτών ανά μετοχή της Εθνικής.

Επισημαίνεται βέβαια, πως οι ξένοι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στα blue chips θα κινήσουν όποτε αυτοί το θελήσουν τις μετοχές-βασικές επιλογές.

Η μετοχή της Cosmote κυμαίνεται, πάντα συμπεριλαμβανόμενου του μερίσματος, κοντά στην υψηλή τιμή των 14 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της εταιρίας.

Από τη μεσαία– χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον για τους λάτρεις του... ρώσικού τρένου εμφανίζουν οι μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ για λόγους που εκτενώς αναφέρθηκαν χθες και αφορούν στην κυκλική εφαρμογή του Τ+3, σε μετοχές σηματωρούς αυτής της περιόδου.

Η μετοχή της Ρόκας, με αυξημένη ζήτηση ”πιάνει” τα έξι ευρώ με κέρδη 2,39%, εκπίπτοντας έτσι στην πράξη εκτός της δημόσιας προσφοράς του ομίλου Ακτωρ-Εκτέρ.

Η μετοχή της Ακτωρ, υποχωρεί προς τα 3,30 ευρώ, της δε ΕΛΤΕΧ ενισχύεται προς τα 3,28 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών– καθοδικών μετοχών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 2. Μεταξύ των μετοχών που κινούνται ανοδικά με αυξημένη εμπορευσιμότητα είναι οι MLS Πληροφορική, Ναούση, Alsinco, Betanet, Ridenco, LogicDIS, Ιλυδα, Ατέρμων, Κορασίδης και άλλες αυτής της κατηγορίας.

Θα επιμείνουμε πως υποτιμημένες μετοχές υγιών επιχειρήσεων αδιακρίτως κεφαλαιοποίησης (ακόμα και από τη χαμηλότατη) είναι αυτές που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χθεσινή αναφορά της Π&Κ με τίτλο: ”Αναπτέρωση ελπίδων για περιφέρεια”, όπου σημειώνονται αρκετά ενδιαφέροντα.

Για τη συνέχεια, θα επιμείνουμε για συντήρηση του δείκτη κοντά στην περιοχή των 2.340 μονάδων, με αυξημένη όπως όλα δείχνουν σήμερα εμπορευσιμότητα σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Αυτό ενδέχεται να αποτελεί έναυσμα για περαιτέρω μικρή υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη και κατά επέκταση του FTSE-20.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v