Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ένας παλιός επενδυτής μας περιέγραφε την εμπειρία της περιόδου 1973 -1986: ”Κάθε χρόνο αγοράζαμε μετοχές σε χαμηλότερες τιμές για μουαγιέν. Και την επόμενη χρονιά αυτές ήταν ακόμη χαμηλότερα. Συναλλαγές ελάχιστες, απογοήτευση μεγάλη. Έφτασε όμως η τριετία 1987 – 1990 και μας αποζημίωσε”. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Ένας παλιός επενδυτής μας περιέγραφε την εμπειρία της περιόδου 1973 -1986: ”Κάθε χρόνο αγοράζαμε μετοχές σε χαμηλότερες τιμές για μουαγιέν. Και την επόμενη χρονιά αυτές ήταν ακόμη χαμηλότερα. Συναλλαγές ελάχιστες, απογοήτευση μεγάλη. Έφτασε όμως η τριετία 1987 – 1990 και μας αποζημίωσε”. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σοφοκλέους διανύει φάση απαξίωσης. Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων για μία μικρή χρηματιστηριακή αγορά που κατά καιρούς πραγματοποιεί μεγάλες κερδοσκοπικές εξάρσεις. Η μεγάλη άνοδος φέρνει τη μεγάλη πτώση και οι μεγάλες απώλειες απαιτούν χρόνο για να θεραπευτούν οι πληγές.

Κάθε φορά, όμως, η αγορά βρίσκει τον δρόμο της. Δεν ξέρουμε τον χρόνο. Δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα απαιτηθεί αυτή τη φορά για να γιατρευτούν οι πληγές που άφησε πίσω της η μεγάλη κερδοσκοπική ”φούσκα” του 1999.

Οι επενδύσεις σε μετοχές είναι ένα σπορ που απαιτεί αντοχή και υπομονή. Δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τις εταιρείες που μας ενδιαφέρουν και να τις εξετάσουμε με βάση τις μακροχρόνιες προοπτικές τους. Όχι τι θα κάνουν στο επόμενο εξάμηνο, αλλά τι μπορούν να κάνουν στην επόμενη δεκαετία. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για μαραθώνιο, καλό είναι να εξετάζουμε και τις μερισματικές αποδόσεις.

Οι επενδυτές της δεκαετίας του ’70 που επιβίωσαν από τη λαίλαπα της απαξίωσης ήταν εκείνοι που είχαν άμυνες. Εκείνοι που είχαν αγοράσει μετοχές και εισέπρατταν κάθε χρόνο το μέρισμά τους, προσκομίζοντας το αντίστοιχο κουπόνι της μετοχής.

Υπάρχουν ευκαιρίες στη Σοφοκλέους. Δεν είναι όλες οι μετοχές για τα σκουπίδια. Όπως δεν προσφέρονται και όλες οι μετοχές για επένδυση. Μην σας παρασύρουν τα limit up. Κοιτάξτε στον πίνακα πόσες από τις μετοχές του 1973 δεν διαπραγματεύονται σήμερα και μαντέψτε πόσες από τις σημερινές μετοχές δεν θα διαπραγματεύονται μετά από δέκα χρόνια.

Δεν είναι δύσκολο να το βρείτε, ούτε χρειάζεται να διαθέτετε μαντικές ικανότητες. Το ταμπλό λέει πάντα την αλήθεια…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v