”Κλειδί” οι διαθέσεις των ξένων

Ήταν η σειρά της Εθνικής και του ΟΠΑΠ να εκπλήξουν θετικά, ξεπερνώντας με τα αποτελέσματά τους τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Την ώρα όμως, που συνεχίζεται η ”διελκινστίδα” Κλωνατέξ- Τραπεζών, αρκετοί διορατικοί επενδυτές ανιχνεύουν τις αδικαιολόγητα υποτιμημένες αξίες της Σοφοκλέους. Αρκετές μετοχές στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση χρήζουν της προσοχής μας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την Alpha περίμεναν οι αναλυτές τη θετική έκπληξη, η Εθνική όμως, και ο ΟΠΑΠ τους επιφύλασσαν αποτελέσματα ουσιαστικά ανώτερα των εκτιμήσεών τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως οι δύο συγκεκριμένες μετοχές έχουν (θεωρητικά) περιθώριο μικρής ανόδου.

Θα πρέπει όμως να προσεχθεί, ότι ειδικότερα στην περίπτωση της Εθνικής, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αγορές σε επίπεδο χαμηλότερο των 18 ευρώ.

Ο τίτλος πάντως χθες υποχώρησε κατά 0,76% στα 18,26 ευρώ, με συναλλαγές 176.622 τεμαχίων.

Η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου που από την αγορά είχε προεξοφληθεί πως θα συμπέσει με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Alpha και Εθνικής, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη διάθεση των ”ξένων παιχτών”, οι οποίοι κατά κύριο λόγο απορρόφησαν μεγάλο μέρος της προσφοράς των νέων δωρεάν μετοχών της Εθνικής σε τιμές με μέσο κόστος γύρω στα 17,5 ευρώ.

Μικρό μόνο μέρος αυτών των θέσεών τους έχει ρευστοποιηθεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ 18,2- 18,6 ευρώ.

Βεβαίως οι ξένοι όπως απέδειξαν και στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν προειδοποιούν για το πότε και με ποιο τρόπο θα αποκομίσουν τις υπεραξίες τους.

Από την αρχή, όμως, της εβδομάδας συμπεριλαμβανόμενου και του πρωινού εγερτηρίου, το euro2day.gr επικεντρώνεται περισσότερο σε μετοχές μικρών μεν, υγιών δε εταιριών.

Υποτιμημένες μετοχές εταιριών με ρυθμό ανάπτυξης και θετικά θεμελιώδη χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής από όσους επιμένουν επενδυτικά.

Ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ της διοίκησης του ομίλου Κλωνατέξ και διοικήσεων των εμπλεκομένων τραπεζών συνεχίζεται, ενώ αρκετοί παράγοντες αναφέρουν πως η όποια λύση είναι θέμα μερικών 24ωρων.

Πάντως από τη μέρα που ανέκυψε το πρόβλημα έχουν παρέλθει πάρα πολλά 24ωρα με τις αρχές να παρακολουθούν τα όσα σύμφωνα με τις βουλές των τραπεζών συμβαίνουν στον ευαγή όμιλο.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέρα των γνωστών ”χαρτιών” του ομίλου Κλωνατέξ, το δίδυμο ΔΟΛ- Εθνικής Ακινήτων και για διαφορετικούς λόγους οι μετοχές των Κορασίδη, Σαράντη, Μαΐλλη, ΑΕΓΕΚ, και Ρόκα.

Ζητούμενο για σήμερα, η σταθεροποίηση του Γ.Δ., σε επίπεδο όχι χαμηλότερο των 2.340 μονάδων, με συναλλαγές περισσότερες των χθεσινών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v