Προϋποθέσεις συντήρησης θετικού κλίματος

Η θετική αντίδραση των ξένων αγορών δίνει ”ανάσα”, κυρίως σε όσους έσπευσαν χθες να κατοχυρώσουν ανοιχτές θέσεις τους. Έστω βραχυπρόθεσμα, μπορεί να συντηρηθεί το θετικό, πλην όμως... ριψοκίνδυνο κλίμα στην αγορά. Ζητούμενο, η έξοδος από το εύρος των 2.304- 2.366 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινοβραδινή ”ανάσα” του Dow Jones (10.117,07 μονάδες) μπορεί να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις όσων προβληματίζονται για σήμερα.

Η σπουδή με την οποία έσπευσαν χθες οι ετερόκλιτες δυνάμεις να καλύψουν τις αγορές της προηγούμενης Παρασκευής, γυρίζοντας τα ”χαρτιά” τους από το +15 στο +5, είχε δημιουργήσει ορισμένα αρνητικά αντανακλαστικά.

Προφανώς, οι συγκεκριμένοι παίκτες με απόδοση που έφτανε από την Παρασκευή μέχρι και χθες στο 80% δεν είχαν κανέναν λόγο και ενδοιασμό για το αν θα έπρεπε να περάσουν σήμερα το πρωί από τις χρηματιστηριακές για να καταβάλουν το αντίτιμο των αγορών τους. Αλίμονο.

Η κίνηση των διεθνών αγορών προσφέρει μία ευκαιρία για επανατοποθετήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών ενδεχομένως σε παράπλευρες μετοχές, που δεν έχουν υπεραποδώσει τις τελευταίες ημέρες, συντηρώντας την ασθενή, πλην όμως ανοδική διάθεση των τελευταίων ημερών.

Από μία άποψη είναι ενδεικτικό το περιεχόμενο της έκθεσης (28/7) της Π&Κ με την ”αναπτέρωση” ελπίδων για περιφέρεια”, όπου γίνεται ειδική αναφορά στις μετοχές των εταιριών Ιntralot, Αβαξ, Auto Hellas, αλλά και Jumbo.

Από αυτήν την πλευρά, θεωρείται θετική η μόχλευση που επιχειρήθηκε αδιακρίτως στις μετοχές εταιριών μεσαίας, κυρίως όμως χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό, γιατί κοντά στα ξερά... ξανάνθισαν ορισμένα χλωρά, δηλαδή ορθολογικοποιήθηκε η απαξιωμένη αποτίμηση ορισμένων ομολογουμένως καλών εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Και εκεί -επιμένουμε σταθερά από το προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας- υπάρχουν οι επενδυτικές ευκαιρίες.

Εύλογα για σήμερα μετοχή-σηματωρός, πέραν των ΟΠΑΠ και Εθνικής, θεωρείται η Alpha, λόγω της έξυπνα σχεδιασμένης χθες κίνησης αποκλεισμού των βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, με τη μετοχή όμως να καλείται να επιβεβαιώσει τη ”στήριξη” των 20,32 ευρώ.

Αντίσταση, σε περίπτωση αντίδρασης της μετοχής, θεωρούνται τα 20,86 ευρώ.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η μετοχή της Cosmote, όπου ρευστότητα, και μάλιστα από κέρδη, έχει φέρει τη μετοχή ουσιαστικά στα 13,5 ευρώ (συνυπολογιζόμενου του μερίσματος, σε νέα υψηλή τιμή των 14 ευρώ) και με εμφανή τη διάθεση να ξεφύγει από το μέχρι πρότινος εύρος διακύμανσης των 12,80-13,20 ευρώ.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, οι αγοραστές των τελευταίων ημερών και κυρίως οι ξένοι έχουν μεσοπρόθεσμα μόνο θετικές βλέψεις για τον Οργανισμό.

Από τη μεσαία–χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, εκ των πραγμάτων σηματωροί θεωρούνται οι ΔΟΛ-Εθνική Ακινήτων, Lannet, Νάουσα, Κυριακίδης, αλλά και Ρόκας, ΑΕΓΕΚ.

Η τελευταία για διαφορετικούς λόγους από εκείνους στους οποίους παραπέμπει η πρόσφατη κίνηση της ΕΛΤΕΧ - Ενεργειακής.

Το ζητούμενο και για σήμερα είναι να διατηρηθεί η διάθεση για απεγκλωβισμό του Γ.Δ. από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων περίπου 4 εβδομάδων, μεταξύ 2.304-2.366.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v