Σοφοκλέους 4Χ4

Το χθεσινοβραδινό θετικό κλείσιμο στη Ν. Υόρκη, τα ικανοποιητικότατα αποτελέσματα της Alpha Bank, η διάθεση ετερόκλιτων δυνάμεων της αγοράς για βελτίωση της θέσης τους, η κίνηση της ΔΕΚΑ και οι επιμέρους λεπτομέρειες συνηγορούν υπέρ ενός νέου κύκλου στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Τέσσερις επί τέσσερις” λόγοι συντρέχουν, ώστε να οριστικοποιηθεί ο απεγκλωβισμός του Γ.Δ. από την περιοχή συσσώρευσης των 2.300 μονάδων.

Ο κυριότερος αφορά στη θετική από κάθε άποψη τεχνική αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων.

Με κέρδη της τάξεως του 1,24% στις 2.085,14 μονάδες έκλεισε χθες το βράδυ ο Dow Jones, ενώ από τις 3.836,7 μονάδες υψηλότερα ξεκινά ο Dax στη Φραγκφούρτη.

Δεύτερος -επίσης κύριος- λόγος είναι τα αποτελέσματα της Alpha Bank, που για ένα ακόμη 6μηνο ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη και προσδοκία αναλυτών και παραγόντων της αγοράς.

Η θεαματική αύξηση κερδών κατά 73,5%, στα 218,5 εκατ. ευρώ, τυγχάνουν θετικότατης υποδοχής από τις ισχυρές χρηματιστηριακές (βλέπε σχετικό θέμα του euro2day.gr).

Ο τρίτος λόγος αφορά στη συνολικότερη, θα λέγαμε, άτυπη και μάλλον συγκυριακή συμμαχία ετερόκλιτων παραγόντων της Σοφοκλέους, προκειμένου να σωθούν προσχήματα και μετοχοδάνεια.

Ο τέταρτος θα πρέπει να προσεχθεί μεσοπρόθεσμα περισσότερο, καθώς αφορά στην απόκτηση του 3,05% του ΟΤΕ και του 8,2% των ΕΛΠΕ από τη ΔΕΚΑ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πριν από λίγη ώρα πως αυτή η κίνηση θα μπορούσε να κρύβει καλύτερες τιμές (δηλαδή αποτιμήσεις) των δύο εταιριών, όταν τυχόν, κάποια στιγμή, σε καταλληλότερο χρόνο αποφασιστεί να διατεθούν σε ιδιωτικούς φορείς, επενδυτές.

Ένα επιπλέον θέμα, που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο προσκήνιο, αποκτά οσονούπω περαιτέρω δυναμική.

Αναφερόμαστε στην υπόθεση του Ρόκα, καθώς παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως ο ”λευκός ιππότης” θα μπορούσε να εμφανιστεί και από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η χθεσινή πίεση με περιορισμένη προσφορά στη μετοχή μόνο παραπλανητική θα μπορούσε να θεωρηθεί.

Το ζητούμενο για την αγορά είναι να ολοκληρωθεί, με το κλείσιμο του μήνα, ο κύκλος συσσώρευσης περίπου 4 εβδομάδων σε εύρος τιμών 2.306-2.366 επί σειράς συνεδριάσεων με χαμηλές συναλλαγές, που έδωσε όμως τη δυνατότητα να διαμορφωθούν απαξιωτικές αποτιμήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ευκαιρίες αγορών.

Και μετοχών και εταιριών.

Η αύξηση των συναλλαγών χθες στα 106 εκατ. ευρώ, περίπου 30% πάνω από το μέσο όρο της προηγούμενης περιόδου, ίσως να αποτελεί ένδειξη και έναυσμα για έναν επόμενο κύκλο.

Να σημειωθεί, επίσης, πως όσες φορές ο όμιλος της Alpha Bank ανακοινώνει πρώτος από τον κλάδο αποτελέσματα που... ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο κλαδικός δείκτης υπεραποδίδει έναντι του Γενικού.

Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τραπεζικές μετοχές των FTSE-20 και βεβαίως για το σύνολο της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v