”Βαριά χαρτιά” στο... στομάχι της Σοφοκλέους

Αρνητική παραμένει η τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη που στη συνεδρίαση της Δευτέρας πιέστηκε από πωλήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως αυτός της Εθνικής. Θετική εμφανίστηκε για μια ακόμη συνεδρίαση η συνολική εικόνα της αγοράς, καθώς 180 μετοχές σημείωσαν κέρδη, ενώ 112 υποχώρησαν.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καθόλου καλή- τουλάχιστον τεχνικά- η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη,

που όχι μόνο δεν κατόρθωσε (όπως ήθελαν οι αναλυτές) να κλείσει πάνω από τις 2330 μονάδες (αν και τις ξεπέρασε κάποια στιγμή) αλλά ”ασθμαίνοντας” διεσώθη πάνω από τις 2.310 μονάδες (τελευταίο τεχνικά ”προπύργιο” πριν τις 2275).

Σημαντικότατα κέρδη χάρισαν σήμερα οι- μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη- ”κατατρεγμένοι” τίτλοι, σε όσους ”τολμηρούς” τοποθετήθηκαν αγνοώντας το όποιο ρίσκο και προσδοκώντας το γρήγορο κέρδος.

Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει, όσον αφορά τα θεμελιώδη των εταιριών των οποίων οι τίτλοι πιέζονται κατάφορα εδώ και πολλές συνεδριάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ή υπήρχε εντονότατη υπερβολή με ”αποχρώσες ενδείξεις” υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ή η Σοφοκλέους δεν εννοεί να αλλάξει... συνήθειες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αναφέρονται σε Αγορά που ”πάσχει από θαυμαστές”, έλλειψη σημαντικών ειδήσεων και αναζητεί τάση, καθώς η ψυχολογία έτσι κι αλλιώς παραμένει ευμετάβλητη.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης η επίθεση πωλητών σε κάποιους Δεικτοβαρείς τίτλους, με αποτέλεσμα Ιντρακόμ, Εθνική, Εμπορική και Alpha Bank να βρεθούν στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης άφησε κάποιες υποσχέσεις όταν έφθασε μέχρι τις 2.331,61 μονάδες, όμως κατά την τελευταία ώρα απώλεσε κέρδη και θετικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 2.309,19 εντείνοντας τις ανησυχίες, για να κλείσει τελικά στις 2.311,53 μονάδες με απώλειες 0,47%.

Ο τζίρος (σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου) απαγορεύει και την συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς από τα συνολικά 70,8 εκ. ευρώ τα 13,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές ήταν οι απώλειες για Alpha Bank, Coca-Cola, Αγροτική, Εμπορική, Εθνική, Βιοχάλκο και Ιντρακόμ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Τεχνοδομική και Cosmote και με θετικό πρόσημο διασώθηκαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Συνέχεια της Παρασκευής η τελική εικόνα, με 180 ανοδικές μετοχές έναντι 112 πτωτικών και σε 23 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, οι γνωστοί ”πρωταγωνιστές” των τελευταίων συνεδριάσεων συνεχίζουν να έχουν συμπεριφορά ”του ύψους ή του βάθους”.

Από εκεί και πέρα, η κίνηση της Moda Bagno δικαιώνει όσους υποστήριζαν πως οι επιθετικές αγορές στην αρχή της συνεδρίασης της Παρασκευής αποσκοπούσαν στο να δημιουργηθεί ”θόρυβος” και να επιχειρηθεί ”ηρωική έξοδος”, η κίνηση στον Ρόκα ουσιαστικά ακυρώνει την προαιρετική δημόσια πρόταση- προσφορά από τον όμιλο της Ελ. Τεχνοδομικής, ενώ κάποιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης επέδειξαν Μηχανική, ΑΕΓΕΚ, Logismos και Inform Λύκος.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 975 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στην τιμή των 15,63 ευρώ, ένα πακέτο 244.600 μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 10,24 ευρώ και ένα πακέτο 318.921 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 20,62 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης τρία πακέτα, 50.000 τεμαχίων έκαστο, της ΔΕΗ στην τιμή των 19 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 47.035 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 18,38 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Cosmote στην τιμή των 13,30 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v