Δεν ”τραβούν” τα blue chips

Συνεδρίαση που εξελίσσεται σε οριακά θετικό διεθνές κλίμα η σημερινή. Ανεπαρκής να τραβήξει Δείκτη και αγορά σε υψηλότερα επίπεδα εμφανίζεται η υψηλή κεφαλαιοποίηση έως τώρα, ενώ τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση -αγνώστου διαρκείας- επιχειρούν ορισμένοι ”καταπιεσμένοι” τίτλοι.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συμπληρώθηκε μία ώρα συνεδρίασης και τίποτα το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό δεν φαίνεται μέχρι τώρα, έστω και αν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δείχνει οριακά θετικό.

Ο Γ.Δ., παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε στην υψηλότερη μέχρι τώρα διακύμανση (2.320,5 μονάδες), γρήγορα απώλεσε κέρδη και θετικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2.306,22 μονάδες και τώρα προσπαθεί να ανακάμψει, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη βοήθεια από τις λεγόμενες δεικτοβαρείς μετοχές.

Πράγματι, από τις μετοχές του FTSE-20 μόνο οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Cosmote και ΟΠΑΠ κινούνται με θετικό πρόσημο, έστω και αν καμία από τις προαναφερθείσες δεν καταγράφει κέρδη μεγαλύτερα του 1%.

Αντίθετα, σχετικές πιέσεις παρατηρούνται στην Intracom, λιγότερες σε Βιοχάλκο, Αγροτική και Εμπορική και αρνητικό πρόσημο για Γερμανό, ΔΕΗ, Coca-Cola 3Ε, ΕΛΠΕ, Hyatt, KAE, Motor Oil, ΟΤΕ, Τιτάνα και Eurobank.

Την ίδια ώρα, και παρά το γεγονός ότι η υψηλή κεφαλαιοποίηση αδυνατεί μέχρι τώρα να δώσει τάση και να διαμορφώσει θετικό κλίμα, κάποιοι ”υπερπιεσμένοι” τίτλοι από τις προηγούμενες συνεδριάσεις επιχειρούν τεχνική αντίδραση αγνώστου διαρκείας.

Όσον αφορά στα επιμέρους, ίσως χρήζει προσοχής η σημαντική πίεση που ασκείται στη μετοχή της Aspis Bank (οι απώλειες ξεπερνούν τις 7 ποσοστιαίες μονάδες), η ανοδική αντίδραση των τίτλων του ομίλου Κλωνατέξ, και πολύ περισσότερο η συμπεριφορά της Moda Bagno, καθώς επιθετικότατοι αγοραστές μάζεψαν στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης (επαναπραγματεύεται μετά τις 13.30) 232.010 τεμάχια.

Ο τζίρος μόλις που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 5,1 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ περίπου ισοβαρής δείχνει η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v