Απρόθυμα αντιδρά η Σοφοκλέους

Παρά το ανοδικό διεθνές κλίμα -προς το παρόν τουλάχιστον- η Σοφοκλέους, αν και παραμένει σε θετικό έδαφος, δείχνει να... αυτονομείται ακολουθώντας το γνωστό δρόμο της απαξίωσης. Περισσότερες οι πτωτικές των ανοδικών, ενώ πλέον των 70 μετοχών δεν έχουν πραγματοποιήσει πράξη. Ισχνά κέρδη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και πιέσεις για μεσαία και μικρά ”χαρτιά”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί να υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά αν δεν υπάρχει διάθεση και δυνατότητες τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν νωρίς.

Έτσι, έπειτα από μία ώρα συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 1%, ο Γ.Δ. της Σοφοκλέους απλώς συντηρείται με θετικό πρόσημο, ενώ οι πτωτικές μετοχές έχουν ήδη υπερκεράσει τις ανοδικές και περισσότεροι από 70 τίτλοι δεν έχουν πραγματοποιήσει πράξη.

Επαγγελματίες του χώρου -απόλυτα απογοητευμένοι- αναφέρονται σε νευρικότητα, παθογένεια και έλλειψη ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης σημαντικά κέρδη για την ”ελαφρύτερη” ΕΛΤΕΧ και την Coca-Cola και απλώς θετικό πρόσημο για Γερμανό, Hyatt, Cosmote, Τιτάνα, Alpha Bank, Εμπορική, Εθνική και Πειραιώς.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για την Intracom και οριακή αρνητική ποσοστιαία μεταβολή σε Βιοχάλκο, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

Όσον αφορά τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση, και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του χώρου υπάρχουν πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες, στην παρούσα τουλάχιστον φάση ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να προσπαθήσει να τις ανακαλύψει, σε μία αγορά που κούρασε και κουράστηκε.

Τέλος, στους επιμέρους τίτλους και αφού ο Δείκτης έχει αναλωθεί από την πρώτη ώρα σε μία κίνηση μικρότερη των 9 μονάδων (χαμηλό 2.355,98, υψηλό 2.364,22), ίσως αξίζουν την προσοχή η για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση επιθετικότητα που χαρακτηρίζει τους πωλητές των τίτλων της Sex Form και οι σημαντικές απώλειες με ελάχιστες συναλλαγές για Rainbow, Eurodrip, Χαϊδεμένος, Βιοσώλ, Εικόνα Ήχος Q&R, Everest, Delta Project, Space, Εμπορική Επενδυτική, ενώ αντίθετα σημαντικά είναι τα κέρδη με εξίσου μικρές συναλλαγές για Βαράγκη, Fitco, Alfa Alfa Energy, Ευρωφάρμα και Cyclon.

Ο τζίρος μόλις και ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 εκατ. ευρώ αφορά σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 96.800 τεμάχια της Βιοχάλκο στα 6,30 ευρώ και 50.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,66 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v