Ο Τύπος της Τετάρτης

Η λύση στα πανωτόκια, οι αποκρατικοποιήσεις, ο τρόπος φορολόγησης, η τουριστική κρίση και οι ”προσφορές” από πλευράς ξενοδόχων, αλλά και το θέμα των συμβασιούχων απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η λύση στα πανωτόκια, οι αποκρατικοποιήσεις, ο τρόπος φορολόγησης, η τουριστική κρίση και οι ”προσφορές” από πλευράς ξενοδόχων, αλλά και το θέμα των συμβασιούχων απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Τετάρτης.

Αποκρατικοποιήσεις: Το οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας αναγκάζει την κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων αναφέρει η ”Καθημερινή”, που επισημαίνει πως έως το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ.

Τουρισμός: Σε μια από τις χειρότερες τουριστικές χρονιές των τελευταίων ετών εξελίσσεται το ”Ολυμπιακό” 2004, διαμορφώνοντας ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο, τονίζει η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αφίξεις των ξένων τουριστών εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες κατά 8% σε σχέση με πέρυσι.

Κρίση στον τουρισμό τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων προκαλεί η ακρίβεια σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που συμπληρώνει πως 6.000 δωμάτια ξενοδοχείων στην Αττική είναι άδεια.

”Σωσίβιο” στις προσφορές αναζητούν οι ξενοδόχοι σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που σημειώνει πως μόλις την τελευταία ώρα πολιτεία και επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται το μέγεθος της προαναγγελθείσας κρίσης στον τουρισμό και επιχειρούν με σπασμωδικές κινήσεις να περισώσουν ό,τι είναι δυνατόν.

Με 6.000 άδεια δωμάτια σε ξενοδοχεία αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές οι ξενοδόχοι σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”, που συμπληρώνει πως άψογη Ολυμπιακή συμπεριφορά υποσχέθηκαν 23 φορείς της αγοράς.

Πάμε για πτώση 8% στον τουρισμό σύμφωνα με την ”Εξπρές”, που συμπληρώνει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν αξιοποιήθηκαν, ενώ επισημαίνει πως στον αντίποδα η τουριστική κίνηση στην Τουρκία παρουσιάζει έκρηξη καταγράφοντας αύξηση 25%.

Πανωτόκια: Στην εφαρμογή της από τις τράπεζες φαίνεται να σκοντάφτει η -πρόσφατη- πιο ευνοϊκή από τις ρυθμίσεις που έγιναν για τα πανωτόκια επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”, σύμφωνα με την οποία η λύση θα δοθεί με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Στα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μικτό κόστος από τα πανωτόκια σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που σημειώνει πως το πρόβλημα ποικίλλει κατά τράπεζα.

Ενδεχομένως έως το τέλος της εβδομάδας, με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς υποθέσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τα πανωτόκια, αναφέρει η ”Εξπρές”.

Φορολογία, Ασφαλιστικό και Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα είναι το τρίπτυχο των διεκδικήσεων που προβάλλουν οι τραπεζίτες ώστε να αποδεχτούν τη ρύθμιση για τα πανωτόκια, επισημαίνει η ”Ημερησία”.

Δημόσια Έργα: Την αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των εργοληπτικών οργανώσεων που διατυπώνουν διαφωνίες επί του σ/ν για τα δημόσια έργα, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Κατασκευαστικές: Δεκάδες κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και μία στις πέντε εισηγμένες, κινδυνεύουν με υποβιβασμό του εργοληπτικού πτυχίου τους, με συνέπεια να αναλαμβάνουν μικρότερα έργα, ενώ ορισμένες είναι πιθανόν να απολέσουν το πτυχίο τους, εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Φορολόγηση: Η λογιστική – φορολογική αντιμετώπιση των οφειλών που θα διαγραφούν με τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης για τα πανωτόκια αποτελεί τη μοναδική πλέον εκκρεμότητα για τη θεσμοθέτηση της ρύθμισης, η οποία θα ενσωματωθεί πιθανότατα στο νομοσχέδιο για τις εκκρεμείς, τα ληξιπρόθεσμα και τον αναπτυξιακό νόμο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στη Βουλή σύμφωνα με το Κέρδος.

Συμβασιούχοι: Σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του Π.Δ. που αφορά στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου, αλλά και στο πλαίσιο κανόνων προκειμένου να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, περιέχει εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

Ελληνικές Επιχειρήσεις: Οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο (Global 1.000) των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων βάσει κεφαλαιοποίησης στον κόσμο για το 2004, που δημοσίευσε το περιοδικό ”BusinessWeek”, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Ευρώ: Στην πέμπτη επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης η Ε.Ε. κρίνει επιτυχές το ευρώ, αλλά τονίζει ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με κυριότερο τα μεγάλα ελλείμματα, τονίζει ”Το Βήμα”.

Τιμές: Για ”Ολυμπιακή εκεχειρία” στις τιμές κάνει λόγο ”Το Βήμα”, που σημειώνει πως θα επέλθει μείωση της τάξεως του 35% σε καφέ, νερά, μπίρες και αναψυκτικά.

Πληροφορική: Προχωρούν τελικά τα έργα πληροφορικής των ΠΕΣΥΠ στο πλαίσιο του επιχειρηματικού προγράμματος της ”Κοινωνίας της Πληροφορίας” αναφέρει το ”Κέρδος”.

Κλωστοϋφαντουργία: Οι εξελίξεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, που έχουν στερήσει την εργασία σε 30.000 εργαζόμενους τα τελευταία οκτώ χρόνια και έχουν οδηγήσει εκτός ελληνικών συνόρων δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις (με πρόσφατο παράδειγμα την Κλωνατέξ), απασχολούν έντονα τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”.

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κλωστουφαντουργοί σύμφωνα με την ”Εξπρές”, που συμπληρώνει πως ζητούν άμεσα κυβερνητική παρέμβαση.

Τρόφιμα: Αυξάνουν τις δαπάνες διαφήμισης τα τρόφιμα σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που σημειώνει πως ανήλθαν στα 124,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 8%.

ΟΤΕ: Δύο ”καυτές” εισηγήσεις τίθενται σήμερα στο υπό νέα σύνθεση διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ αναφέρει η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως με τη μία ζητείται η αποδοχή μεταχρονολογημένης σύμβασης τεχνικής υποστήριξης ύψους 25 εκατ. ευρώ με τους συνήθειες προμηθευτές του Οργανισμού, Intracom και Siemens, ενώ η δεύτερη εισήγηση αφορά στην ανάθεση υπεργολαβίας στην Altec.

Εμπορική Τράπεζα: Στα 99 εκατ. ευρώ ανέρχεται η υποαξία της Εμπορικής Τράπεζας σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που επισημαίνει πως η τράπεζα δεν είναι κατεστραμμένη.

Όμιλος Φιλίππου: Πωλήσεις ύψους 665 εκατ. ευρώ, από 618 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα EBITDA να φτάνουν στα 83,5 εκατ. ευρώ από 74 εκατ. ευρώ του 2003 αναμένει ο όμιλος Φιλίππου το 2004, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Friesland: Η απόκτηση μεριδίου άνω του 10% της συνολικής αγοράς γιαουρτιού στην επόμενη τριετία αποτελεί βασικό στόχο της Friesland Hellas, η οποία προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας της μονάδας της παραγωγής γιαούρτης στη ΒΙΠΕ Πάτρας επισημαίνει το ”Κέρδος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v