Πιέσεις σε ”κενό αέρα”

Τίποτα το ιδιαίτερο, τουλάχιστον όσον αφορά σε ”πιθανές ευχάριστες εκπλήξεις”, δεν περιμένουν για σήμερα οι αναλυτές. Αν και η αγορά δείχνει εδώ και πολύ καιρό να ταλανίζεται από έλλειψη κεφαλαίων και σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, από τεχνικής πλευράς δεν πρέπει να αποκλειστεί η κίνηση έως τις 2.375 μονάδες.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μπορεί η Σοφοκλέους να εξέλθει από το τούνελ της απαξίωσης ή θα συνεχιστεί η παρατεταμένη στρεβλή εικόνα που εδώ και μήνες ταλανίζει την αγορά;

Η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου συμφωνεί με τη δεύτερη άποψη, καθώς ο Γ.Δ. και οι δεικτοβαρείς μετοχές προσπαθούν να διακρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων, ενώ το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό διολισθαίνει σχεδόν επί καθημερινής βάσεως σε νέα χαμηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο.

Αναλυτές του χώρου υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους στερείται ”φρέσκου κλίματος”, αλλά και σημαντικών επιχειρηματικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να τονώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον και να της δώσουν ώθηση προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ τονίζουν ότι η πλασματική εικόνα που δίνει προς τα έξω η αγορά εδώ και πολλούς μήνες δημιουργεί όλο και περισσότερους λόγους αποχής για τους ιδιώτες επενδυτές, που θεωρητικά είναι η μόνη πηγή εισροής νέων κεφαλαίων.

Στη σημερινή συνεδρίαση η Σοφοκλέους καλείται να τιμολογήσει το χθεσινό κλείσιμο των αμερικανικών αγορών (μικρές απώλειες για το Dow Jones, απόλυτα οριακά κέρδη για το Nasdag και οριακές απώλειες για τον S&P), τη σημαντική αρνητική ποσοστιαία μεταβολή του Nikkei (-1,55%), το αρνητικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, το οποίο στην αγορά της Ν. Υόρκης έφτασε τα 41,64 δολ. το βαρέλι.

Τεχνικά, η εικόνα είναι καλύτερη όσο ο Γ.Δ. κρατιέται πάνω από τις 2.350 μονάδες, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για δεικτοβαρείς μετοχές και η κίνηση προς τις 2.375 μονάδες. Από ’κει και πέρα ωστόσο η αγορά θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από την Εθνική (συμπλήρωσε χθες 6 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), προκειμένου ο Δείκτης να κινηθεί προς το επόμενο σημείο τεχνικής αντίστασης που είναι οι 2.410 μονάδες.

Τέλος, εισέρχονται σήμερα προς διαπραγμάτευση οι 9.400.000 μετοχές της Ελινόιλ (προήλθαν από τη μετατροπή ισάριθμων ανώνυμων μετοχών σε ονομαστικές), ενώ χωρίς το μέρισμα της χρήσης 2003 διαπραγματεύονται οι μετοχές των εταιριών Τζιρακιάν (0,02 ευρώ) και Δομική Κρήτης (0,02 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v