”Τεχνικό δώρο” ή αλλαγή τάσης;

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς τότε πιθανόν θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον το +1,01% της Παρασκευής και οι θετικές τεχνικές ενδείξεις για Γ.Δ. και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν είναι ”πυροτεχνήματα”, αλλά παράγοντες ικανοί να αντισταθμίσουν τις ενδεχόμενες πιέσεις σε μεσαία και μικρότερα ”χαρτιά”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από τέσσερις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, όλες με οριακή ποσοστιαία μεταβολή (πλην αυτή της Παρασκευής), χαρακτηρίζεται η περασμένη.

Το επταήμερο που πέρασε, ”χάρισε” στο Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 1,14% και στον FTSE 1,82%. Αντίθετα, FTSEM και FTSES κατέγραψαν απώλειες 0,84% και 2,57% αντίστοιχα, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών περιορίστηκε στα 82,9 εκ. ευρώ.

Όλα- ουσιαστικά- για Δείκτη (+1,01%) και FTSE (+1,30%) κρίθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, όταν και παρατηρήθηκε ”ξαφνικό” αγοραστικό ενδιαφέρον για αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, το οποίο όμως πρέπει να έχει και συνέχεια για να αποδειχτεί ότι η όποια κίνηση δεν σχετιζόταν με την λήξη των Σ.Μ.Ε. Ιουλίου και μόνο.

Άρα, ουσιαστικά συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν από την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας και βέβαια όλα αυτά αφορούν κυρίως τον Γενικό Δείκτη και τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, αφού μετά από ένα μικρό διάλειμμα, οι πιέσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δείχνουν να επανέρχονται ”συνοδευόμενες” από αρνητική ειδησεογραφία για επιχειρηματικούς ομίλους (Κλωνατέξ, Alfa Alfa Συμμετοχών).

Από πλευράς κλαδικών δεικτών, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη ανήκουν στον Τραπεζικό κλάδο (+2,97%) που δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο εν όψει αποτελεσμάτων εξαμήνου, οι μεγαλύτερες απώλειες στην ΚλωστοΫφαντουργία (-6,27%), ενώ το –5,13% του δείκτη Υψηλής Κυκλοφοριακή Ταχύτητας δείχνει τι συνέβη στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Στα θετικά της εβδομάδας το κλείσιμο του Δείκτη πάνω από τις 2.355 μονάδες (κάτι που είχε να συμβεί από τις 18/6) και το οποίο τεχνικά, αν διακρατηθεί, υπονοεί κίνηση προς τις 2375 μονάδες. Εξ’ ίσου θετική κρίνεται και η ανοδική διάσπαση των 1.253 μονάδων για τον FTSE.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, επικεφαλής των κερδισμένων της εβδομάδας τίθενται οι Aspis Bank (+16,67%) που κάνει προσπάθεια να προσεγγίσει τα 3 ευρώ για ευνόητους λόγους, MLS (+16,55%), CPI (+14,71%) Olympic Catering (+13,04%) και Profile (+12,79%), ενώ αντίθετα σημαντικές ήταν οι εβδομαδιαίες απώλειες για Έλτον (-39,11%), Κλ. Ναούσης (-23,36%), Alfa Alfa Συμ. (-21,28%), Κεραμεία Αλλατίνη (-21,18%) και το προνόμιο της Κλωνατέξ (-17,78%).

Για την εβδομάδα που έρχεται και για διαφορετικούς λόγους ίσως χρειάζονται προσοχή η CPI, που δείχνει μετά τις τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις, διαθέσεις κίνησης σε ψηλότερα επίπεδα, η MLS λόγω της παρατεταμένης πλαγιοανοδικής κίνησης, το Αλουμίνιο Ελλάδος λόγω πιθανών εξελίξεων και αύξησης του όγκου συναλλαγών, η Δέλτα Project που προσπαθεί (και δείχνει να επιτυγχάνει) την επανάκτηση της ”έξωθεν καλής μαρτυρίας” και η Eurodrip, καθώς έντονη φημολογία επιμένει για αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v