Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Οι εκτιμήσεις για τα 6μηνα των τραπεζών

”Βαρίδι” θα αποτελέσουν κατά την Marfin Analysis για τον τραπεζικό κλάδο τα αποτελέσματα εξαμήνου της Εμπορικής, αφού αν δεν συνυπολογιστούν αυτά, τότε τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη των Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς αναμένεται να αυξηθούν κατά 28,4%. Οι εκτιμήσεις, οι προτιμήσεις, οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι για κάθε μία από τις πέντε τράπεζες.

Marfin: Οι εκτιμήσεις για τα 6μηνα των τραπεζών
Ετήσια αύξηση της τάξης του 22,8% εκτιμά η Marfin Analysis ότι θα εμφανίσουν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων α΄ εξαμήνου 2004 των πέντε ”μεγάλων” ελληνικών τραπεζών και θα διαμορφωθούν στα 927 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Marfin Analysis σε report της με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2004 και τίτλο ”Περισσότερο λογικές αποτιμήσεις”, εξαιρουμένης της Εμπορικής, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν βελτιωμένα αποτελέσματα, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν οι διψήφιοι αριθμοί ανάπτυξης των κερδών προ φόρων.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως εάν από τον κλάδο εξαιρεθεί η Εμπορική, οι τέσσερις υπόλοιπες τράπεζες θα εμφανίσουν αύξηση των ενοποιημένων κερδών προ φόρων α΄ εξαμήνου της τάξης του 28,4%.

Eurobank και Alpha Bank αναμένεται να εμφανίσουν τα περισσότερο βελτιωμένα αποτελέσματα (αύξηση ΚΠΦ κοντά στο 40%), ενώ εκτιμάται πως θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς (με εκτιμώμενη αύξηση στο 23,8%) και η Εθνική με αύξηση 14,4%. Στον αντίποδα, η Εμπορική για την οποία αναμένονται αδύναμα αποτελέσματα, όπου θα καταγράφεται υποχώρηση των ΚΠΦ κατά 44,9%.

Αναλυτικότερα, τα κέρδη προ φόρων της Εθνικής αναμένεται να διαμορφωθούν στα 299,5 εκατ. ευρώ (με ετήσια αύξηση 14,4%), της Alpha Bank στα 256,5 εκατ. ευρώ (+40,4%), της Eurobank στα 233,5 εκατ. ευρώ (+39,6%), της Εμπορικής στα 31,9 εκατ. ευρώ (-44,9%), ενώ της Τράπεζας Πειραιώς στα 106,3 εκατ. ευρώ (+23,8%).

Όπως επισημαίνει η Marfin Analysis, η κερδοφορία του κλάδου θα στηριχθεί κυρίως από τα υγιή τραπεζικά έσοδα και τον περιορισμό της αύξησης του κόστους.

Η τιμή στόχος για την Εθνική τίθεται στα 19,80 ευρώ (outperform), για την Alpha Bank στα 22,2 ευρώ (outperform), για τη Eurobank στα 18,1 ευρώ (neutral), για την Εμπορική στα 15 ευρώ (underperform) και για την Πειραιώς στα 9,80 ευρώ (neutral).

Ειδικότερα, η Marfin Analysis αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την Alpha Bank προκειμένου να αποτυπωθούν καλύτερα οι επιδράσεις από την απορρόφηση της Delta Singular και από την πώληση της Delta Singular Outsourcing Services, οι οποίες αντιστοιχούν σε ενίσχυση κατά 15% των κερδών ανά μετοχή το 2004.

Αντίθετα, αναφέρει η Marfin Analysis, αναμένεται μικρή αρνητική επίδραση στα μεγέθη του 2005, καθώς η υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή από την έκδοση νέων μετοχών, εξισορροπεί τα φορολογικά οφέλη, τα οποία είναι χαμηλότερα το 2005, έναντι του 2004.

Ωστόσο, επισημαίνει η Marfin Analysis, η επίδραση στη διαμόρφωση της τιμής στόχου είναι σχετικά μικρή, καθώς αναβαθμίζει την τιμή στα 22 ευρώ από την προηγούμενη των 21,9 ευρώ.

Ακόμη, η χρηματιστηριακή συμπεριλαμβάνει στην ”outperform” λίστα της την Alpha Bank μαζί με την Εθνική Τράπεζα, καθώς εκτιμά ότι ύστερα από μια μάλλον μέτρια παρουσία από την έναρξη του έτους, η βελτίωση των κερδών ανά μετοχή (απόρροια της απορρόφησης της Delta Singular), η Alpha Bank εμφανίζει πλέον τη δεύτερη πιο ελκυστική αποτίμηση μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού universe της Marfin Analysis.

Ειδικότερα, η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 28 Ιουλίου, η Εθνική Τράπεζα στις 29 Ιουλίου, η Εμπορική στις 2 Αυγούστου, η EFG Eurobank Ergasias στις 5 Αυγούστου και η Τράπεζα Πειραιώς στις 10 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v