Στον ίδιο ”ρυθμό” η αγορά

Στο ίδιο, γνωστό ”μοτίβο” του στενού εύρους ημερήσιας διακύμανσης για Γ.Δ. και των χαμηλών όγκων αναμένεται ότι θα κινηθεί σήμερα η Σοφοκλέους, δεδομένης και της έλλειψης σημαντικών ειδήσεων. Στο επίκεντρο η Coca Cola 3E, ενώ φαίνεται να επανέρχεται το αρνητικό κλίμα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που δεν αναμένεται να προσδώσει κάτι το διαφορετικό από ό,τι οι προηγούμενες, οι οποίες έχουν συνηθίσει το δείκτη να κινείται σε ένα εξαιρετικό στενό εύρος ημερήσιας διακύμανσης, εκτιμάται η σημερινή, ενώ σταδιακά επανέρχεται το αρνητικό κλίμα για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου δεν αναμένει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση, εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, η ένδεια ειδησεογραφίας, η αποφυγή ανάληψης επενδυτικού κινδύνου και αν υπάρχουν κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες, αυτές αφήνουν αδιάφορο το σύνολο των εμπλεκομένων, σε μία περίοδο φτωχή από πλευράς οικονομικών εξελίξεων.

Η πτώση των λιανικών πωλήσεων του Ιουνίου, τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου της Intel και η σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου έστειλαν τις αμερικάνικες αγορές να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο. Αρνητικό είναι το ξεκίνημα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντίθετα εντυπωσιακό το come back του Nikkei, που ξεκίνησε με απώλειες μεγαλύτερες των 250 μονάδων για να κλείσει με κέρδη 0,46%.

Η Σοφοκλέους καλείται να ”κοστολογήσει” όλα αυτά, αλλά και να αποδείξει τη θεωρία που υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό έχει μία ”πιο χαλαρή σχέση” με τις διεθνείς αγορές.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία αρκετοί τεχνικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η συσσώρευση που παρατηρείται εδώ και πολλές συνεδριάσεις πλησιάζει προς το τέλος της και αναμένεται εκδήλωση άμεσης κίνησης, με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου συναλλαγών, η οποία θα προσδώσει την κατεύθυνση τη βραχυχρόνια τάση. Όμως, αυτό δεν αναμένεται πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς αύριο λήγουν τα ΣΜΕ του Ιουλίου.

Τέλος, ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα για τη μετοχή της Coca Cola, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε η εγγυημένη τιμή για τη λευκή ζάχαρη να μειωθεί στα 421 ευρώ ανά τόνο (από 632 ευρώ), καθώς και η ετήσια τιμή κατά 16%.

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις, και δεδομένου ότι η πρόταση θα περάσει χωρίς αλλαγές, το κέρδος για την εταιρία αναμένεται στα 68,4 εκατ. ευρώ προ φόρων (αύξηση κατά 25,5%), ενώ η Marfin συστήνει αύξηση θέσεων και δίνει τιμή στόχο τα 22,5 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση η αγορά έκλεισε οριακά χαμηλότερα με περιορισμένος όγκους. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,08% και έκλεισε στις 2.332,02 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 77,82 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v