Η παγίδα της ”φθηνής” μετοχής

Μοιάζει να είναι επενδυτική ευκαιρία. Η μετοχή που είχε κάποτε 100 και πλέον ευρώ σήμερα αποτιμάται περίπου ένα. Αυτό μας ωθεί στην απόφαση να ”δοκιμάσουμε” την τύχη μας! Εκείνο που αγνοούμε είναι ότι τα πάντα έχουν την τιμή που τους αξίζει. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες...

Η παγίδα της ”φθηνής” μετοχής
Μοιάζει να είναι επενδυτική ευκαιρία. Η μετοχή που είχε κάποτε 100 και πλέον ευρώ σήμερα αποτιμάται περίπου ένα. Αυτό μας ωθεί στην απόφαση να ”δοκιμάσουμε” την τύχη μας!

Εκείνο που αγνοούμε είναι ότι τα πάντα έχουν την τιμή που τους αξίζει. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες...

Οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, επειδή έτσι έκρινε η μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Όχι γιατί κάποιος άλλος παράγοντας οδήγησε δήθεν την τιμή της μετοχής σε ψηλή ή χαμηλή τιμή.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε κάθε εισηγμένη εταιρεία. Το αποτέλεσμα της μάχης, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Μία μετοχή βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τιμών ή τουλάχιστον έτσι κρίνουμε. Το ερώτημα είναι για ποιον ακριβώς λόγο δεν έχουν την ίδια εντύπωση και οι άλλοι επενδυτές.

Αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να γίνουν πλούσιοι ή μας έκαναν όλοι τη χάρη να παραμερίσουν για το δικό μας κέρδος; Διότι, αν έκριναν και άλλοι επενδυτές ότι επρόκειτο πράγματι για επενδυτική ευκαιρία, η τιμή δεν θα ήταν τόσο χαμηλή.

Εκτός και αν μιλάμε για μια γενικότερη τάση της αγοράς και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι οι μεγάλες πτώσεις των τιμών των μετοχών προηγούνται των κακών ειδήσεων. Όταν φτάσει πλέον η ώρα να μάθουμε όλοι μας για ποιον ακριβώς λόγο συνέβη ό,τι συνέβη, είναι ίσως μάταιο να εξετάσουμε αν η μετοχή είναι ”φθηνή” ή ”ακριβή”.

Οι πρώτοι που γνωρίζουν τα νέα είναι και εκείνοι που πρώτοι ”πυροβολούν”. Κι αυτοί δεν μπορεί να είναι οι απλοί ιδιώτες επενδυτές. Να σας θυμίσουμε την υπόθεση της Datamedia.

Όλοι αναρωτιόμασταν για ποιον λόγο ένας από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ”πυροβολούσε” το μεγάλο πακέτο των μετοχών του ακόμη και στα 18 λεπτά. Έπειτα από λίγες ημέρες η μετοχή βρισκόταν και πάλι στα 50 λεπτά και όλοι υπολογίζαμε πόσα χρήματα ”έχασε” ο πωλητής.

Σήμερα η εταιρεία δεν λειτουργεί και ο πωλητής μπορεί πλέον να υπολογίζει πόσα χρήματα έχει διασώσει...

Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε παρασυρθεί από τη χαμηλή τιμή και έχουμε ακολουθήσει επιθετική επενδυτική πολιτική. Αναγνωρίζουμε ότι για κάποιον λόγο η τιμή έχει διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα τιμών, αλλά ελπίζουμε σε ένα γρήγορο ριμπάουντ, έστω κι αν αυτό έχει πρόσκαιρα χαρακτηριστικά.

Είναι πολύ πιθανό να κερδίσουμε. Μία μετοχή που έχει απολέσει το 60% της αξίας της μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει.

Η μία φορά, όμως, που δεν θα συμβεί αυτό, θα είναι αρκετή για να μας πάρει όλα τα κέρδη που αποκομίσαμε από αυτή την πρακτική μας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v