Επιτόπια βήματα

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή και με τον Δείκτη να κινείται σε εύρος μόλις 11 μονάδων εξελίσσεται η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου από τα ”βαριά χαρτιά” ξεχωρίζει η συμπεριφορά των Cosmote - Εθνική. Πιέσεις στην περιφέρεια, με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικές στο 4/1.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση του σκηνικού, με τον Δείκτη να επιμένει να κινείται σε ένα ασφυκτικά στενό εύρος ελάχιστα μεγαλύτερο των 11 μονάδων, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος (για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια), το οποίο επιδεινώθηκε μετά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Νokia, αλλά και τις προβλέψεις της εταιρίας για το β’ εξάμηνο.

Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή στη Σοφοκλέους κανένας δεν θέλει να αναλάβει επενδυτικό ρίσκο, με τους ιδιώτες επενδυτές να απέχουν επιδεικτικά και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους σε θέση αναμονής να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση των ξένων.

Όμως, αν ο Δείκτης κινείται περίπου σταθεροποιητικά, λόγω των οριακών κερδών που καταγράφει ο FTSE, δεν συμβαίνει το ίδιο σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που διαφαίνεται τόσο από το –0,71% του FTSEM και το –1,31% του FTSES, αλλά και από το γεγονός ότι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο είναι υπερτετραπλάσιες αυτών με θετικό.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, κέρδη μεγαλύτερα του 1% μόνο για την Cosmote, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται Alpha, Eurobank, Coca Cola, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες καταγράφουν Βιοχάλκο, ΕΛ.ΠΕ., Intracom, Motor Oil, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται Γερμανός, ΔΕΗ, Hyatt, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Ο τζίρος 60 λεπτά πριν από το τέλος της συνεδρίασης μόλις ξεπερνά τα 64 εκατ. ευρώ, από τα οποία όμως τα 14,7 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές, μόλις 9 από αυτές που έχουν θετικό πρόσημο, και συγκεκριμένα οι Ελφίκο, Κλωνατέξ (κοινό και προνόμιο) Lannet, Νάουσα, Δούρος και Αγροτική Ασφαλιστική, σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Αντίθετα, 21 τίτλοι καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 6%, με τις μεγαλύτερες από αυτές σε Έλτον, Inder Invest, Κεραμεία Αλλατίνη, Κεράνης, Ελλατέξ, ΕΤΜΑ, Αλυσίδα, Ξιφίας, Μπαλάφας, Microland, Βιοσώλ και Μαξίμ, ενώ κατά την τελευταία ώρα σημειώνεται σημαντική πίεση στους τίτλους της Alfa Alfa Συμμετοχών, μετά την ανακοίνωση για επίσχεση εργασίας στην εταιρία Αλουμίνιον Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v