Προϋποθέσεις αντίδρασης

Ουσιαστική ευκαιρία ανοδικής αντίδρασης (λόγω θετικού διεθνούς κλίματος) καλείται να εκμεταλλευτεί η Σοφοκλέους, αποδεικνύοντας ότι διατηρεί έστω και κάποια ”χαλαρή σχέση” με τα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Σε αντίθετη περίπτωση, η απαξίωση ενδέχεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί η Σοφοκλέους το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές ή θα συνεχιστεί η ”μαγική εικόνα” των τελευταίων μηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων και το υπόλοιπο μέρος του ταμπλό διολισθαίνει επί καθημερινής βάσεως; Ας μην ξεχνάμε πως μόλις χθες 72 τίτλοι κατέγραψαν νέα χαμηλά τρέχοντος έτους.

Έτσι, το θετικό κλείσιμο των αμερικανικών αγορών (Dow Jones +0,54%, Nasdag +1,76%), τα σημαντικότατα κέρδη του Nikkei (+1,56%), αλλά και το δυναμικό άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (έστω και αν το πετρέλαιο χθες στη Ν. Υόρκη έφτασε μέχρι και τα 42,3 δολ. το βαρέλι) δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για μία ουσιαστική ανοδική αντίδραση.

Όμως, η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου εκτιμά ότι η αγορά δεν έχει ούτε τη δυναμική ούτε τη διάθεση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση να πραγματοποιήσει κάτι το εντυπωσιακό.

Αφενός λόγω έλλειψης εταιρικών νέων και αφετέρου λόγω φτωχής εισροής κεφαλαίου. Έστω κι αν τα περιθώρια περί περαιτέρω πτώσης (πάντα για το Γ.Δ. και μόνο) είναι περιορισμένα.

Όσον αφορά στα επιμέρους, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η κίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, έπειτα από δημοσιεύσεις στον Τύπο ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσει σε έλεγχο των εκθέσεων δραστηριότητας των κατασκευαστικών εταιριών, καθώς σύμφωνα με το νόμο αρκετές εταιρίες απειλούνται με υποβάθμιση του πτυχίου τους λόγω χαμηλού κύκλου εργασιών ή αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Επίσης, από σήμερα εισάγονται σε διαπραγμάτευση 11.120.201 μετοχές της Chipita, που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ, με διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 3 νέες ανά 10 παλαιές, η μετοχή της εταιρίας Βαράγκης διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2003 (0,02 ευρώ) και οι μετοχές των εταιριών ΕΛΤΕΧ και Άκτωρ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2 νέες ανά 10 παλαιές (σε αυτές τις περιπτώσεις η προσαρμοσμένη τιμή είναι 3 και 3,16 ευρώ αντίστοιχα και οι νέες μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 27/7).

Tέλος, αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Έμπεδος (λόγω reverse split - μία νέα ανά τρεις παλαιές) και οι καινούργιες 32.773.695 μετοχές θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 27/7.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v