Στο ίδιο ”μοτίβο” η αγορά

Ο Γενικός Δείκτης δεν χάλασε την ”συνταγή” των τελευταίων ημερών. Κινήθηκε στο γνωστό στενό εύρος (χαμηλό 2.342,06, υψηλό 2.364,22 μονάδες) και έκλεισε χαμηλότερα των 2.350 μονάδων, έχοντας ”γυρίσει την πλάτη” στην άνοδο των διεθνών αγορών, αλλά και απογοητεύοντας όσους ανέμεναν ανοδική αντίδραση. Φτωχός παρέμεινε ο τζίρος.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Ούτε τις 2.350 μονάδες δεν μπόρεσε να διακρατήσει ο Γενικός Δείκτης, καθώς η Σοφοκλέους επιδεικτικά ”γύρισε την πλάτη” στο θετικό διεθνές κλίμα, δίνοντας για πολλοστή συνεδρίαση ένα ακόμα δικαιολογητικό σε όσους έχουν επιλέξει εδώ και πολύ καιρό την αποχή από αυτή την Αγορά.

Ήταν μία συνεδρίαση- απάντηση στους πρωινούς ”αισιόδοξους”, αλλά και σε όσους εδώ και καιρό διερωτώνται γιατί δεν εισέρχεται ”φρέσκο χρήμα” στο Χ.Α.

Απλά, διότι η παρατεταμένη απαξίωση και οι πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό αλλά και στην ψυχολογία όσων είναι ”υποχρεωμένοι” να παρακολουθούν τέτοιες συνεδριάσεις, έχουν δημιουργήσει τόση αδιαφορία για τα τεκταινόμενα που φαίνεται κανείς να μην ενοχλείται από εδώ και πέρα ό,τι και αν συμβεί (!).

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, ιδιαίτερα ανήσυχοι, θεωρούν ότι η Αγορά έχει γίνει ιδιαίτερα ευάλωτη και σε κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας, ενώ οι πλέον απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν περατωθεί η πίεση στους ”μικρομεσαίους” του ταμπλό, θα είναι τόσο μεγάλη η ”τραυματική εμπειρία” που ελάχιστοι τίτλοι θα επιδείξουν διαθέσεις ουσιαστικής ανοδικής αντίδρασης.

Όμως την εντυπωσιακότερη έκπληξη θα δοκιμάσουν όσοι ακολουθώντας την μέθοδο της... λήθης, έχουν διακρατήσει τα χαρτοφυλάκιά τους κατά την τελευταία πενταετία και κάποια στιγμή- φευ!- θα διαπιστώσουν ότι δεκάδες τίτλοι καταγράφουν απώλειες που μπορεί να ξεπερνούν κατά πολύ το 90%, αφού μόνο από την αρχή του χρόνου περίπου 60 μετοχές καταγράφουν απώλειες που υπερβαίνουν το 50%!.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξιοσημείωτα τα κέρδη για Αγροτική, ΟΤΕ (με αγορές της τελευταίας ώρας), Ελ. Τεχνοδομική και θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Πειραιώς, Εθνική, Εμπορική και Cosmote.

Η Alpha Bank που φάνηκε μετά το μέσον της συνεδρίασης ότι μπορεί να ηγηθεί της ανόδου, λίγο πριν το τέλος, βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας. Σημαντικές απώλειες για Βιοχάλκο και ΔΕΗ και αρνητικό πρόσημο σε Eurobank, Coca-Cola, Motor oil, Γερμανό, ΗΥΑΤΤ, Ιντρακόμ, ΚΑΕ και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης δεν χάλασε την ”συνταγή” των τελευταίων ημερών, κινήθηκε στο γνωστό στενό εύρος (χαμηλό 2342,06, υψηλό 2364,22 μονάδες) και έκλεισε στις 2348,86 μονάδες με απώλειες 0,16%, ενώ ο ”πενιχρός” τζίρος έφθασε τα 82,6 εκ. από τα οποία τα 7 αφορούσαν ”πακέτα”.

Μόνιμα με τους απαισιόδοξους η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 184 πτωτικών και σε 26 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 5-17,84%.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα (57.197 και 70.000 τεμαχίων έκαστο) της Cosmote στην τιμή των 13,26 ευρώ αντίστοιχα.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 96.800 τεμαχίων της Βιοχάλκο στην τιμή των 6,3 ευρώ, ένα πακέτο 45.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στην τιμή των 19 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της EFG Eurobank στην τιμή των 17,88 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Mότορ Όιλ στην τιμή των 7,40 ευρώ και δύο πακέτα (92.855 και 50.000 τεμαχίων έκαστο) του ΟΠΑΠ στην τιμή των 15,60 και 15,66 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v