Ο Τύπος της Παρασκευής

Το νομοσχέδιο για τα πανωτόκια που κατατίθεται σήμερα, το ύψος του εμπορικού ελλείμματος, η αγορά το πετρελαίου, αλλά και οι προβλέψεις για τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου των τραπεζών απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Το νομοσχέδιο για τα πανωτόκια που κατατίθεται σήμερα, το ύψος του εμπορικού ελλείμματος, η αγορά το πετρελαίου, αλλά και οι προβλέψεις για τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου των τραπεζών απασχολούν μεταξύ άλλων τον Τύπο της Παρασκευής.

Πανωτόκια: Τη ρύθμιση για τα πανωτόκια δημοσιοποιεί πιθανόν σήμερα η κυβέρνηση, αναφέρει η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως βασική της κατεύθυνση είναι τελική οφειλή να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

”Το Βήμα” συμπληρώνει πως οι όροι της ρύθμισης για τα πανωτόκια είναι πιο ευνοϊκοί για τους αγρότες.

ΔΕΠΑ: Διεκδικητές εμφανίζονται ξανά για το 35% της ΔΕΠΑ οι εταιρίες Gas Prom και Rurh Gas, οι οποίες σε προγενέστερο στάδιο του διαγωνισμού είχαν αποσύρει το ενδιαφέρον τους, επισημαίνει η ”Καθημερινή”.

ΑΧΕ: Από τις 9 Αυγούστου τίθεται σε ισχύ το μέτρο που είχε ανακοινώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαχωρισμό των κωδικών μεταξύ χρηματιστηριακών εταιριών και πελατών, υπενθυμίζει η ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως η εν λόγω εξέλιξη θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και θα αποφευχθούν νέες εμπλοκές που είχαν συμβεί στο παρελθόν στην περίπτωση πτώχευσης χρηματιστηριακής εταιρίας.

Ισοζύγιο Πληρωμών: Η αύξηση εσόδων των ναυτιλιακών επιχειρήσεων βελτίωσε την εικόνα του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, το έλλειμμα του οποίου περιορίστηκε στα τέλη Μαΐου σε 4 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι το ίδιο διάστημα, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Η εισαγωγική πλημμυρίδα που κατακλύζει την εγχώρια αγορά οδηγεί δεκάδες μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον χώρο της βιοτεχνίας βάζουν λουκέτο και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μήνα, τονίζει ”Το Βήμα”, που επισημαίνει πως το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως μόνο η ναυτιλία φέρνει κεφάλαια στην Ελλάδα.

Ρεγκούζας: Δύο λάθη του υφυπουργού Οικονομίας ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από το ΠΑΣΟΚ αναφέρει η ”Ημερησία”, που προσθέτει πως μια άστοχη καταγγελία του κατά του κ. Νεονάκη και άλλες αόριστες κατηγορίες ενόχλησαν ακόμη και το Μαξίμου.

ΣΕ αλλεπάλληλες γκάφες υποπίπτει το τελευταίο διήμερο ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεκγούζας σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”, που σημειώνει πως χθες κατήγγειλε τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Νεονάκη ως σχετιζόμενο με πλαστά τιμολόγια.

ΦΠΑ: Θετική επίδραση στη ρευστότητα περισσότερων των 55 χιλιάδων εξαγωγικών επιχειρήσεων αναμένεται να έχει η απόφαση της κυβέρνησης για άμεση επιστροφή φόρου του 90% του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ που ζητεί με αίτηση στην εφορία η επιχείρηση, τονίζει η ”Εξπρές”.

Καύσιμα: Προθεσμία δύο μηνών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση για να προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στο κοινοτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά την απευθείας πρόσβαση των πρατηριούχων καυσίμων στις εισαγωγές πετρελαιοειδών και στα διυλιστήρια.

Πετρέλαιο: Για ”ρωσική βόμβα” στην αγορά πετρελαίου κάνει λόγο το ”Κέρδος”, που αναφέρει πως η αναγγελθείσα και δι’ επισήμων χειλέων χρεοκοπία της Yukos, τοποθετούμενη μάλιστα περί τα μέσα Αυγούστου προκάλεσε τριγμούς στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.



ΟΟΣΑ: ”Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους” απέστειλε χθες ο ΟΟΣΑ προτείνοντας μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων, τονίζει ”Το Βήμα”.

Τουρισμός: Οι tour operators είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή του προορισμού διακοπών των ξένων τουριστών, όπως διαπιστώνει έρευνα που πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά και πιο ολοκληρωμένα το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, αναφέρει το ”Κέρδος”.

Β. Ελλάδα: Να προχωρήσει άμεσα στην αποκέντρωση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα ζητεί ο ΣΒΒΕ από την πολιτεία, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Τράπεζες: Η ”καρδιά” της αγοράς έχει αρχίσει να χτυπάει στον ρυθμό των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των πέντε μεγάλων τραπεζών, καθώς ο ”χορός” ανοίγει τις επόμενες ημέρες με την Alpha Bank σημειώνει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που επισημαίνει πως οι πρώτες προβλέψεις για τα αποτελέσματα είναι θετικές, αφού η σταθμισμένη με την κεφαλαιοποίηση μέση αύξηση των κερδών προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 27% για τον κλάδο.

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων των τραπεζικών ομίλων αναμένουν οι αναλυτές και εκτιμούν ότι στα αποτελέσματα εξαμήνου θα καταγραφεί αύξηση κερδών της τάξεως του 30% πλην της Εμπορικής, σημειώνει η ”Ναυτεμπορική”.

Ολυμπιάδα 2004: Τα κέρδη, αλλά και τα νέα προβλήματα στο οικονομικό επίπεδο, τα οφέλη, αλλά και τις νέες προκλήσεις για τις εταιρίες που ενεπλάκησαν με περισσότερο ενεργό ρόλο στη διοργάνωση των Αγώνων έχει διερευνήσει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” σε ειδικό αφιέρωμα.

Κόκκαλης: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός με διάταξή του ζήτησε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Εξπρές”, την επίσπευση των ανακρίσεων που σχετίζονται με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί από τον Φεβρουάριο του 2002 κατά του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.

Εθνική Τράπεζα: Την απορρόφηση της Εθνικής Ακινήτων εξετάζει η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που προσθέτει πως στο μικροσκόπιο βρίσκονται ΕΘΝΕΧ, ΑΕΔΑΚ αλλά και άλλες συμμετοχές.

Εμπορική Τράπεζα: Στο ομολογιακό δάνειο που θα εκδώσει η Εμπορική Τράπεζα αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

ΕΤΑ: Αδύνατος είναι ο έλεγχος από τα ΕΤΑ σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως είναι σοβαρές οι ευθύνες του υπουργείου Τουρισμού για το Ναύπλιο.

ΔΑΝΕ: Διαψεύδουν κύκλοι, που πρόσκεινται στον βασικό μέτοχο της ΔΑΝΕ Ιωάννη Βαρδινογιάννη, φήμες περί επικείμενης πώλησής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v